Vapauta Varpaat -paljasjalkakengät kokotaulukko ja opas koon valintaan

Vapauta Varpaat -paljasjalkakengät kokotaulukko ja opas koon valintaan

Kuinka valita sopivan kokoiset paljasjalkakengät ja mitä tulee ottaa huomioon? 

Lukuaika 3 min.

Paljasjalkakenkien valintaan ja koon valintaan liittyy paljon kysymyksiä. Ensimmäiseksi kannattaa lähteä siitä, miksi paljasjalkakenkiä kannattaa käyttää.

Paljasjalkakenkien tarkoitus on mukailla paljain jaloin liikkumista. Kun jalan annetaan toimia luonnollisesti ja monipuolisesti, kuten sen on tarkoitettu, koordinaatio, liikkuvuus ja hallinta kehittyy.

Merkittävin ero paljain jaloin liikkumisessa ja paljasjalkakenkien käytössä on se, että jälkimmäisessä jalkapohja ei ole suoraan kosketuksissa maahan. Tällöin jalkapohjien aivoihin lähettämä tieto maan muodosta ja rakenteesta ei ole yhtä tarkkaa. 

Yksi paljasjalkakenkien määritelmistä on ohut pohja (n. 5mm), jossa ei ole tukia. Näin maan muodot ja rakenteen tuntee melko hyvin. Paljasjalkakenkien tarkoitus on suojata jalkoja terävimmiltä kiviltä, lasinsirpaleilta ja kylmältä poistamatta jalkojen toiminnallisuutta.

Paljasjalkakenkiä voisi verrata aurinkolaseihin. Ne eivät rajoita liikaa silmien tärkeintä tehtävää, mutta suojaavat niitä.

Paljain jaloin liikkuminen voi auttaa:

 • Kireisiin jalkapohjiin
 • Varpaiden virheasentoihin
 • Alaselän kipuihin
 • Tasapainoon
 • Lihasten aktiivisuuteen
 • Luonnollisempaan askeleeseen
 • Kehon toiminnallisuuteen
 • Kehon virheasentoihin

Paljasjalkakenkien käyttäjät ovat kertoneet kokemuksistaan saatuaan helpotusta erilaisiin vaivoihin. Useat ovat kertoneet saaneensa helpotusta  plantaarifaskiittiin, liikavarpaan kipuihin, lättäjalkojen aiheuttamiin oireisiin, lonkka- ja alaselän kipuihin.

Koon valinta Vapauta Varpaat -paljaskenkien kohdalla

Paljasjalkakengät antavat jalkapohjan, varpaiden, jalkaterän ja nilkan tehdä niille kuuluvaa työtä. Perinteinen kenkä useimmiten tukee jalkaa monesta eri kohdasta ja usein lesti on niin kapea, että varpaat ovat puristettuina yhteen. 

Ihmiset käyttävät usein liian pieniä kenkiä, mikä entisestään lisää varpaiden ahdinkoa häiriten jalan biomekaniikkaa. Siksi jalan mittaaminen ja (oikeasti) sopivan koon löytäminen on tärkeää.

Paljasjalkakenkien tarkoitus on täysin päinvastainen. Ne ovat täysin pehmeät ja joustavat, (tai niiden tulisi olla), ne voi kiertää vaikka rullalle. Niissä ei tule olla käytännössä juuri minkäänlaista tukea. Lestin tulee olla leveä, jotta varpailla on tilaa liikkua. 

Kuten olet varmaan huomannut, eri valmistajien koot vaihtelevat runsaasti. Siksi Vapauta Varpaat -paljasjalkakengän koko on hyvä valita Kipukaupan kokotaulukon mukaan (katso kuva).

"Valitse koko aina pidemmän jalan mukaan"

Mittaa aina molemmat jalat (jalat voivat olla eri pituiset). Kenkien koko tulisi valita pidemmän jalan mukaan.

Pohjallinen ei kerro lestin eikä kengän pohjan todellista mittaa. Pohjallinen on usein kengän sisämittoja pienempi. Siksi koon arvioiminen pohjallisen perusteella ei ole luotettavaa.

Mitä joustavampaa ja kevyempää materiaali kenkä on, sitä enemmän sen rakenteet antavat “periksi” ja myötäilevät jalkaa. Näin jalka pääsee ikään kuin leviämään pohjallisen yli. Huomioithan yllä mainitun seikan.

Käyntivara

Käyntivaralla tarkoitetaan pisimmän varpaan ja kengänkärjen väliin tyhjäksi jäävää tilaa. Sen tarkoitus on antaa varpaille tilaa liikkua hieman myös eteenpäin. 

Kipukaupan Vapauta Varpaat -paljasjalkakenkiin suosittelemme käyntivaraksi 5-10 mm ja Vaelluskenkiin jopa 10-20 mm. Usein Vaelluskengät ovatkin 1-2 kokoa suuremmat kuin kevyemmät Vapauta Varpaat -paljasjalkakengät.

Käyntivarassa on kuitenkin yksilöllisiä eroavaisuuksia, joita ovat jalkojen vaihtelevat ominaisuudet ja käyttäjien mieltymykset. Käyntivaraan vaikuttaa myös kenkien käyttötarkoitus.

Mikäli kengät ovat esimerkiksi käytössä työkenkinä, pienempikin käyntivara riittää. Vaellus tai talvikäyttöön tulevissa kengissä on hyvä olla reilummin käyntivaraa. Talvella villasukkallekin voi olla miellyttävä jättää tilaa. 

Erityisesti paljasjalkakengissä huomioitavaa on, että mitä joustavampi ja minimalistinen kenkä on, varpaiden tuntuminen lähellä kengän kärkeä ei ole haitallista. Paljasjalkakengissä materiaalit antavat “periksi” ja myötäilevät jalkaa.

Mikäli isommassa koossa on “liikaa” tilaa - eri paksuisilla irtopohjallisilla voi korjata kengän istuvuutta ja tiiviyden tunnetta. Kenkiä voi myös käyttää ilman pohjallisia - erityisesti jos kaipaa vielä paremman ‘maatuntuman’ tai lisää tilantuntua kenkään.

...ja pidetään ne varpaankynnet myös lyhyinä. 

Mittaa oikein

Käytä kynää ja paperia hyväksesi, kun mittaat jalan kantapäästä pisimmän varpaan kärkeen. Lisää lukuun joko 5-10 mm tai 10-20 tarpeesta riippuen ja vertaa tulosta taulukkoon (kuva videon alla), joka näyttää Vapauta Varpaiden kengän sopivimman koon.


Video: Katso ohjeet jalan mittaamiseen. 

Paljasjalkakengät voivat olla eri kokoa, kuin nykyiset kenkäsi. Jos et ole varma otatko pienemmän vai isomman koon, valitse isompi koko. Lisäksi jalkasi koko saattaa jopa suurentua käytön aikana, kun varpailla on tilaa liikkua ja levittäytyä enemmän. 

Vaikka normaali kokosi olisi paljonkin eri, tilaa koko meidän ohjeistuksen mukaan.

Esimerkki: "Henryn" jalan mitta on 263 mm. Henry valitsee lenkkarimallissa koon 41, mutta vaelluskenkien kohdalla koon 42.

*Suosittelemme ottamaan oikean puolisista vaelluskengistä yhtä kokoa isomman koon, jotta voit tarvittaessa käyttää paksumpaa sukkaa.

Huom: Yllä olevasta taulukosta näkyy kengän SISÄPITUUDEN MITTA, jalan tulee olla sitä mittaa PIENEMPI. Suosittelemme jättämään käyntivaraa 5-10 mm.

(Sopiva kengän sisämitta = jalan pituus + käyntivara. Eli, jos jalan pituutesi on esimerkiksi 26 cm, sopiva kengän sisämitta on noin 26,5-27cm)

Muistilista:

 • Paljasjalkakengät mukailevat paljain jaloin liikkumista.
 • Varmista, että varpailla on vapaus liikkua ja levittäytyä.
 • Kengän kokosi saattaa suurentua, kun varpaasi pääsee levittäytymään kunnolla.
 • Älä mittaa kenkää pohjallisen perusteella.
 • Ota mielummin isompi koko kuin pienempi.
 • Nauti jalkojesi vapaudesta😊

P.S. Tilatessasi Vapauta Varpaat™ - paljasjalkakengät voit vaihtaa ne kerran ilmaiseksi, jos koko ei ole sopiva.


Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen hyväksyntää

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.