Ärtyykö akillesjänteesi paljasjalkakenkien käytön seurauksena?

Ärtyykö akillesjänteesi paljasjalkakenkien käytön seurauksena?

Lukuaika 4 min.

Moni paljasjalkakenkien käytön aloittanut saattaa yllättyä erilaisista kivuista jaloissa, mitä ei aiemmin ole ollut. Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen kertoo, mistä kivut yleensä johtuvat ja kuinka niihin pitäisi suhtautua. 

Vapauta Varpaat -haasteen sivuilla jotkut paljasjalkailun tai paljasjalkakenkäilyn aloittanut on kertonut saaneensa erilaisia kipuja jalkoihin. Matti haluaa muistuttaa, että paljasjalkailussa nivelet ja lihakset ovat saattaneet olla vuosia tai vuosikymmeniä käyttämättä luonnollisesti. 

Akillesjänne saattaa ärtyä paljasjalkailun yhteydessä

Yleisimpänä esimerkkinä akillesjänne, joka on alkanut hermostumaan ja joissain tapauksissa tulehtumaan. Tämä nostaa yleensä esille kysymyksen: “Sopivatko paljasjalkakengät minulle?” 

Akillesjänne on kehon vahvimpia rakenteita, joka yhdistää pohjelihaksen kantaluuhun ja on faskiarakenteiden kautta yhteydessä jalkapohjan faskiarakenteisiin. Pohjelihasten supistuessa akillesjänne välittää lihaksen tuottamaa voimaa eteenpäin, jonka seurauksena nilkka ojentuu. Vastaavasti nilkan mennessä koukkuun akillesjänne ja pohjelihakset venyvät. 

“Akillesjänteeseen varastoituu energiaa, kuten jousipyssyn jännittyessä”

Kävellessä akillesjänne sekä nilkka toimivat yhdessä eräänlaisena jousena. Kun nilkkasi menee askeleen aikana koukkuun, akillesjänne luonnollisesti venyy. Jänteeseen varastoituu venytyksen aikana energiaa samalla tavoin kuin jännitetyssä jousipyssyssä.

Kyseisen energian laukaiseminen on mahdollista palauttaa takaisin kehoa eteenpäin kuljettavaksi momentiksi, kävelyn syklin kulkiessa eteenpäin. Huomion arvoista on, että tämä on ilmaista - lihasten tarvitsee tehdä vähemmän töitä - kulutat vähemmän erergiaa. 

Luonnollisesti toimivassa kehossa tämä tapahtuu automaattisesti, kun kehon osat toimivat yhteistyössä keskenään. Tämän seurauksena kävelyn tuottama kuormitus jakautuu tasaisesti koko kehoon.  

Kudosten kestämä rasitus on seurausta kehon käyttämisestä

Kaikki kudokset kestävät tietyn määrän rasitusta. Miten paljon rasitusta ne kestävät on suhteellista ja seurausta siitä miten käytät ja liikutat kehoasi. Terveet ja hyvinvoivat kudokset kestävät rasitusta paremmin ja pystyvät palautumaan nopeammin, kuin huonommassa kunnossa olevat kudokset. 

  1. Tasapainoisesti liikkuva keho, jossa on terveet kudokset pystyy sietämään ja palautumaan arkiliikunnan sekä harrastusten tuottamasta kuormituksesta hyvin.

  2. Epätasapainossa liikkuva keho, jossa on terveet kudokset, kohtaa arkiliikunnan ja harrastusten aikana ylikuormitusta, josta palautuminen on hankalampaa.

  3. Epätasapainossa liikkuva keho, jonka kudokset ovat huonokuntoisia, kohtaa arkiliikunnan ja harrastusten aikana enemmän ylikuormitusta, josta palautuminen on vielä hankalampaa.

  4. Ja niin edelleen. 

Kipukaupan paljasjalkakenkävalikoimaan>>>

Perinteiset kengät estävät akillesjänteen ja pohkeen venymisen

Kun käytät perinteisiä, korollisia kenkiä nilkkasi eivät pääse askeleen aikana liikkumaan koukkuun yhtä paljon, kuin ne paljain jaloin kävellessä liikkuisivat. Siksi akillesjänne ja pohje eivät myöskään pääse venymään yhtä paljon, kuin ne luonnollisesti venyisivät. 

Jos jalka ei pääse toimimaan, kuten aiemmin mainittu jousi ja lihakset joutuvat kompensoimaan liikettä, joka kuluttaa enemmän kehon energiavarastoja.

Tilanteen jatkuessa pitkään akillesjänne ja pohjelihakset heikkenevät ja menettävät kykyään venyä. Kansankielellä voisi sanoa, että kiristyvät ja lyhentyvät. Tämä johtaa myös siihen, että niiden kyky sietää venytyksenä ilmenevää rasitusta on myös heikentynyt. 

“Lyhentynyt akillesjänne rasittuu tavallista enemmän paljasjalkakenkien käytön yhteydessä”

Lyhentynyt akillesjänne joutuu venymään ja rasittuu tavallista enemmän jo silloin, kun otat perinteiset kengät pois jalasta ja seisot kantapäät maata vasten. 

Paljasjalkakengillä kävellessä nilkka menee vielä enemmän koukkuun, koska kengässä ei ole korkoa kantapään alla. Tällöin akillesjänteeseen kohdistuu vielä enemmän venytystä,jota se ei osaa välttämättä ottaa vastaan. 

Paljasjalkakenkäilyyn kannattaa suhtautua kuin uuden treeniohjelman aloittamiseen

Yllä oleva tilanne on oletettavasti se lähtökohta, jossa paljasjalkakengät otetaan käyttöön. Tässä kohtaa on hyvä muistaa kohta, jossa puhuttiin kudosten rasituksesta ja palautumisesta.  

Tämä ei ole varsinainen ongelma mikäli asia on tiedossa ja paljasjalkakenkien käytön aloittamiseen asennoituu samalla tavalla, kuin esimerkiksi uuden treeniohjelman aloittamiseen. Alussa on hankalaa mutta harjoittelemalla tulee ja oppii paremmaksi. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huonosti liikkuvat nilkat alkavat liikkua enemmän. Heikot ja kireät pohjelihakset ja akillesjänteet alkavat vahvistua ja joustaa paremmin.

Tämä kaikki tapahtuu kuitenkin ajan kuluessa ja tapahtuakseen ne tarvitsevat ärsykkeen jota vasten muuttua - tässä tapauksessa tuo ärsyke on paljasjalkakengillä kävelemisen tuottama liike.  

“Jalkojen totuttamista paljasjalkakenkäilyyn voi edistää liikkuvuusharjoituksilla”

Paljasjalkakengillä kävelyä täytyy osata annostella sopivasti, jotta keho ja sen kudokset pystyvät palautumaan kunnolla, suhteessa suuremmasta kuormituksen määrästä. Prosessia voi edistää tekemällä liikkuvuusharjoituksia, etenkin jalkaterän ja nilkan osalta, sekä huolehtimalla kehon nesteytyksestä ja kunnollisesta ravinnosta.  

Usein yllä mainittuja asioita ei tiedosteta, kun uudet paljasjalkakengät hankitaan. Kun perinteiset kengät vaihdetaan lennosta paljasjalkakenkiin, saattaa ongelmia syntyä. Saattaa käydä tuuri ja siirtyminen tapahtuu ongelmitta ilman jalkojen liikkuvuusharjoituksia. 

Matti muistuttaa: ennen kuin lopetat paljasjalkakenkien käytön tai annat ne pois, mieti pystyisitkö maksimisuoritukseen punttisalilla, jos perusteita ei ole käyty läpi? 

Matin vinkit paljasjalkakenkien käytön aloittamiseen: 

  • Aloita varovasti ja tee ensin lyhyitä matkoja
  • Lyhennä askeleen pituutta
  • Pehmennä askelta
  • Kuuntele kehoasi ja anna sille aikaa tottua
  • Tee liikkuvuutta edistävää harjoittelua tarpeen mukaan

P.S. Tutustu Kipukaupan paljasjalkakenkiin. Jaloista huolehtiminen kannattaa, vaikka olisit jo aloittanutkin paljasjalkailun aiemmin.