Aktivoi jalkasi - helmikuun kootut liikevälipalat

Aktivoi jalkasi - helmikuun kootut liikevälipalat

Voisi ajatella, että kaiken liikkeen ja liikkumisen perustana on hyvä liikkuvuus. Rakenteellisella tasolla tämä tarkoittaa sitä, että nivelet liikkuvat vaivattomasti ja kehon pehmytkudokset eli lihakset ja jänteet ovat vapaita kireyksistä ja jumeista.

Liikkuvuuden toinen tärkeä elementti on liikkeen hallinta eli kuinka hyvin pystyt liikuttamaan, käskemään ja ohjaamaan kehoasi erilaisissa tilanteissa. Tämän saman voisi ilmaista myös kysymällä, kuinka fiksuja lihaksesi ovat?

Sen vuoksi kuluneen neljän viikon aikana olemme perjantain liikevälipaloissa keskittyneet aktivoimaan jalkaterää ja varpaita.

Keräsimme harjoitukset yhteen paikkaan, jotta pääset nauttimaan välipaloista helposti ja vaivattomasti.

Varpaiden rooli kävellessä

Varpaita voisi ajatella tunnusteliljoina, jotka kartoittavat kuljettavaa alustaa. Niillä on myös iso rooli tasapainon ylläpitämisessä, kun ne leviävät askeleen alla maata vasten lisäten tukipintaa, jonka päälle seisot.

Varpailla, ja etenkin isovarpaalla, on myös tärkeä rooli jalkaterän holvikaarten tukevoittamisessa askeleen varvastyönnön aikana.

Perinteisten kenkien kapeneva kärki puristaa varpaat suppuun. Sen lisäksi kantakorko yhdistettynä kärkikäyntiin (kengän kärki nousee yleensä ylöspäin) luovat olosuhteet, jossa varpaat ovat valmiiksi taipuneet ylöspäin - asentoon jossa niiden pitäisi olla vasta varvastyönnön aikana.

Tässä tilanteessa varpaiden ojentajalihakset ovat koko ajan lyhentyneessä tilassa, ja varpaiden koukistajalihakset ovat jatkuvassa venytyksessä.

Koska varpaiden toiminta on häiriintynyt perinteisen kengän käytön seurauksena, häiriintyy myös jalkaterän holvikaarten toiminta, johon vaikuttaa tämän lisäksi moni muukin asia.

 

 

Vapauta varpaasi

Paljasjalkakengät ovat tietenkin oivallinen valinta helpottamaan varpaisiin kohdistuvaa painetta, mutta yksinään niiden käyttö ei vielä takaa varpaiden toiminnan palautumista.

Sitä kannattaa edistää tekemällä harjoituksia. Kuten alussa mainitsin, ensin kannattaa huolehtia jalkaterän rakenteiden ja kudosten jouston palauttamisesta. Etenkin jos jalkaterän ja varpaat ovat hyvin jäykät ja tottelemattomat.

Sen jälkeen on syytä alkaa tekemään harjoituksia liikkeen haltuun ottamisen kanssa. Ja se voi alkaa yksinkertaisesti sillä, että opettelet nostelemaan varpaitasi. Ensin kaikkia ja sitten yksittäisiä, tai ainakin isovarvasta, erikseen.

Isovarpaalla on suuri rooli jalan holvikaarten tukevoittamisessa, joten sen liikuttaminen olisi hyvä olla hallussa. Tämän lisäksi itse holvikaaria on hyvä oppia liikuttamaan, minkä vuoksi kaksi jälkimmäistä liikevälipalaa keskittyvätkin sen opetteluun.

 

 

Yhteenveto

Muistan useamman kuin yhden tapauksen vastaanotoltani jonne, yleensä vanhempi henkilö, tuli lääkäristä epämääräisen seisomisen ja kävelyn epävarmuutena ilmenevän huimausdiagnoosin kanssa, jonka saatteena oli ehdotus niskahartiaseudun tiukkuuksien lieventämisestä.

Kun heidän jalkojensa toimintaa sitten tutkittiin, ohjattiin ja harjoiteltiin vastaanotolla, niin kummasti se epävarmuus ja huimauksen tunne seistessä sekä kävellessä helpotti.

Vaati kuitenkin paljon tekemistä, että sai iskostettua jalkojen toiminnan harjoittamisen hyötyjä, koska lääkäri oli sanonut sen johtuvan niskahartiaseudun jumeista. Jostakin syystä se niskahartiaseutukin menee jumiin.

Mikäli jalat eivät kanna kunnolla, niin ylimääräisellä jännityksellä keho voi esimerkiksi pyrkiä pitämään sinua pystyssä.

Jokaisella meistä on vastuu pitää huolta oman kehonsa ja sen eri osien toimivuudesta. Keho kaipaa liikettä pysyäkseen toimintakykyisenä. Monet arkiset valinnat ja totutut tavat käyttää kehoa sotivat sitä vastaan, tarjoten liikkumattomuutta liikkeen sijaan.

Muutos parempaan tarvitsee harjoittelun lisäksi toisenlaisen ajattelutavan sisäistämistä, jossa uhrin asemasta otetaan aktiivinen rooli oman tarinansa kirjoittamisessa.

Sen kypsymistä ja sisäistämistä odotellessa voi kuitenkin aivan hyvin heittää kengät jalasta ja nostella varpaita ylös.

 

Kirjoittaja:

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen

"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."

Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.