Asiakastarina: Polkujuoksijan kokemuksia paljasjalkakengistä

Asiakastarina: Polkujuoksijan kokemuksia paljasjalkakengistä

Lapin yöttömässä yössä käy kuhina. Reilut 2000 osallistujaa on kokoontunut Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon ottamaan osaa NUTS Ylläs-Pallas polkujuoksu-tapahtumaan. Aurinkoisen heinäkuun alkupuolella, kilpailijat 25 eri maasta lähtevät ottamaan mittaa itsestään ja toisistaan 15 km pyrähdyksistä aina 300 km mittaisille taipaleille, halki Lapin uljaiden erämaiden. Yksi näistä kisaajista on 52-vuotias sairaanhoitaja Merja Saartenoja.

Merja on valinnut matkakseen 37 kilometrin mittaisen reitin, jonka varrella saa nauttia Yllästunturin ja Kesängin upeista maisemista. Jalassaan hänellä on okran väriset Vapauta Varpaat™ Vaelluskengät.

Poluilla juokseva sairaanhoitaja

Merja on harrastanut lenkkeilyä jo ala-asteelta saakka ja kiertänyt erilaisia juoksukilpailuja 25 vuoden ajan. Polkuja pitkin hän on juossut viitisen vuotta. Rakkaus juoksemiseen ei ole tullut ilman vastoinkäymisiä. Merja on kokenut kipuja polvissa sekä lonkissa. 

Hän on käyttänyt paljasjalkakenkiä reilut kaksi vuotta. Ruskeat Vapauta Varpaat™ Vaelluskengät olivat hänen ensimmäiset paljasjalkakenkänsä eikä paluuta perinteisiin kenkiin enää ollut. Paljasjalkakenkien pukeminen jalkaan tuotti heti iloa sekä vapauden tunteen, kun taas pelkkä ajatus perinteisten kenkien käyttämisestä tuntui ahdistavalta.

Ajan kuluessa Merja on päivittänyt kenkävarastoaan myös paljasjalkatennareilla ja Vaistoa Korpi-kumisaappailla

Paljasjalkakenkien käyttö on helpottanut juoksijan polvi -vaivaa.

Apua juostessa vaivaaviin polvien ja lonkkien kolotuksiin Merja on saanut yllättävältä taholta: vaihto paljasjalkakenkiin on tuntunut auttavan häntä enemmän kuin erilaiset jumppa- ja kuntoutusohjeet. Tällä hetkellä hän pystyy juoksemaan pidempään kuin aikaisemmin, ennen kuin kolotukset alkavat vaivaamaan.

Pohdiskellessaan syitä tähän Merja kertoo juoksuaskeleen muuttuneen tehokkaammaksi ja taloudellisemmaksi. Juokseminen on nykyään nautinnollisempaa, koska jalkoihin ei paljasjalkakengissä muodostu rakkoja tai hiertymiä.

"Lisää liikkuvuutta ja parempi verenkierto."

Merja kertoo myös, että jalkaterien liikkuvuus ja liikkeen hallinta on kehittynyt huomattavasti paljasjalkakenkien käyttöön siirtymisen myötä. Aikaisemmin herkästi palelevat varpaat eivät enää vaivaa, sillä ääreisverenkierto on selkeästi vahvistunut. Samat vaelluskengät riittävät talvellakin, kun jalkaan sujauttaa vielä villasukat.

"Hyvä maatuntuma lisää turvallisuuden tunnetta."

Liikkuessaan paljasjalkakengillä epätasaisessa maastossa Merja kertoo kokevansa turvallisuuden tunnetta, mitä hän ei perinteisillä kengillä tunne. Päästessään mukautumaan alustaan ilman häiriötekijöitä, jalkaterä tarjoaa laajemman tukipinnan, jonka varassa on helpompi hallita tasapainoa. Nilkkanivelen ollessa lähempänä alustaa myös vakavamman nyrjähdyksen vaara vähenee.

Paljasjalkakenkien käyttö edistää myös mielen hyvinvointia ja motivoi liikkumaan.

Merja kertoo myös paljasjalkakenkien vähemmän puhutusta vaikutuksesta: kuinka ne vaikuttavat mieleen. Hän kokee olevansa paljasjalkakenkien ansiosta paremmalla tuulella. Kenkien ansiosta hän on innostunut liikkumaan enemmän ja lähtemään kävelylle tai lenkkipolulle. Keho ja mieli ovat kokonaisuus, joita on mahdotonta erottaa toisistaan. Molempien hyvinvointi vaikuttaa toistensa toimintaan ja edistää kokonaisuuden toimintaa.

Merjan seuraava suuri haaste on Lahden Red Bull 400-kisa, jossa juostaan ja kiivetään Salpausselän suurmäen paikoittain pystysuoraa rinnettä ylös.

Juoksun lisäksi myös lavatansseja harrastava Merja kertoo, että tanssikengät ovat ainoat kengät joiden korvaajaksi ei ole vielä löytynyt paljasjalkakenkiä.

Vaistoan kenkäsuunnittelijoille hän heittääkin haasteen tanssikengästä, jossa olisi hyvät luisto-ominaisuudet, koska hän toivoo paljasjalkakenkien löytävän tiensä mahdollisimman moneen jalkaan ja käyttötarkoitukseen.

Miten Merjalle kävi juoksukilpailussa?

Merja ylitti NUTS Ylläs-Pallas 37 km polkujuoksukisan maaliviivan 7 tunnin ja 18 minuutin kohdalla.

 

Kirjoittaja:

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen 

"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."

Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.