Fyysinen toimintakyky, mieliala ja opitut liikemallit

Fyysinen toimintakyky, mieliala ja opitut liikemallit

Mitä yhteistä on kengällä, kokovartalokipsillä ja opituilla liikemalleilla?

Lukuaika 4 min.

Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen kertoo opituista liikemalleista ja mielialan vaikutuksesta fyysiseen toimintakykyyn. 

Perinteisten kenkien käyttämistä voisi verrata jalan ja varpaiden kipsaamiseen: Mikäli luu murtuu, kipsaamista käytetään hoitokeinona, jolla varmistetaan, että vahingoittunut alue ei pääse liikkumaan. 

 “Kipsattu kehonosa riutunut ja elottoman näköinen”

Näin mahdollistetaan se, että luukudos saa rauhassa parantua ja sen vahingoittuneet osat voivat luutua takaisin kiinni. Kun kipsi otetaan pois, sen sisällä ollut kehonosa on yleensä riutuneen ja jopa elottoman näköinen.

Perinteinen kenkä estää usein rakenteellaan jalkaterän ja varpaiden hyödyllisen liikkeen toteutumista kävelyn aikana, jonka seurauksena nivelet jäykistyvät ja kudokset heikkenevät ja menettävät joustoaan. 

"Jalkapohja ja varpaat tunnistavat maan muodot ja rakenteen"

Jalkapohjat ja varpaat ovat erittäin tiheään hermotettua aluetta. Tämä on ymmärrettävää, koska niiden on tarkoitus toimia tuntoeliminä. Jalkapohja sekä varpaat tunnistavat maan pinnan muotoja sekä tekstuuria, auttaen koordinoimaan kehon liikettä kävellessä ja hallitsemaan tasapainoa. 

Paljasjalkakengät mukailevat jalkojen luonnollisia toimintoja>>>

Liikkuminen perustuu opittuihin malleihin 

Siinä missä perinteinen kenkä tai kiristävät vaatteet toimivat kipsin tavoin rajoittaen kehon liikettä, myös tapasi liikkua ja käyttää kehoasi voi toimina kipsinä. 

Ihmisen liikkuminen perustuu opittuihin liikemalleihin, jotka ovat elämän aikana suoritettujen toistojen seurauksena tallentuneet aivoihisi. Nämä mallit ovat tehtäväkohtaisia, kuten “nosta vesilasi”, “heitä palloa” tai niinkin yksinkertainen kuin “kävele”. 

Kun aivot suorittavat liikemallin, jokainen lihas, jota kehosi tarvitsee kyseisen mallin suorittamiseen, tekee juuri sitä, mitä pitää. Arkinen elämä on helppoa, koska olet tehnyt siihen liittyviä asioita tuhansia ja taas tuhansia kertoja. Kehosi osaa tehdä ne. 

“Pallon heittäminen 'väärällä' kädellä on hyvä esimerkki opituista liikemalleista”

Kun teet jotain missä et ole hyvä, on tekeminen hankalaa ja kehosi tuntuu kömpelöltä. Pallon heittäminen vasemmalla kädellä oikeakätiselle on hyvä esimerkki tästä. Vaikka tehtävä on sama, vasemmalla kädellä kehosi ei osaa koordinoida heittoa, koska et ole harjoitellut sitä. Lihaksesi eivät osaa toimia yhdessä toteuttaakseen sulavaa heittoa "väärällä kädellä". 

Liikemallit päivittyvät ajan kuluessa tekemisen seurauksena - tekemättömyys on myös tekemistä 

Luunmurtuman yhteydessä kipsiä pidetään 4-6 viikkoa, jonka aikana murtuma-alueen lihaksisto heikentyy. Paluu arkeen ja harrastuksiin ja tarvittava lihasvoimaharjoittelu yleensä palauttavat asiat ennalleen. 

Perinteisiä kenkiä käytetään kuitenkin joka päivä. Aina, kun teet, kävelet, juokset tai harrastat jotain kengät jalassa, kehoa kuormittavia toistoja syntyy päivän aikana tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia.  

Kengän rajoittaessa nilkan ja jalkaterän liikettä, keho oppii toistojen seurauksena olemaan käyttämättä kyseistä liikettä ja liikkuvuutta - kenkä yksipuolistaa ja yksinkertaistaa monimutkaisesti toimivan jalkaterän toimintaa. 

Kengän käyttämisen seurauksena tapa käyttää kehoa muuttuu, koska aivot päivittävät olemassa olevia liikemalleja sen perusteella, mitä teet ja miten teet asioita. 

Mieliala näkyy käyttäytymisessä

Liikemallit ovat osa suurempaa kokonaisuutta, jota voisi kutsua käyttäytymiseksi - tavaksi käyttää kehoa. Käyttäytymistä käsitellään yleensä psykologisesta tai emotionaalisesta näkökulmasta. 

Keho on ikkuna mielialaan, koska se, miten liikut tai pidät itseäsi, kun olet iloinen ja hyvällä tuulella on erilaista, kuin se miten liikut ja pidät itseäsi, kun olet huonolla tuulella. Esimerkiksi ryhti saattaa paljastaa mielialan kohokohdat tai pohjamudat.

 

Masentunut ihminen kulkee yleensä pää painuksissa ja hartiat lysyssä. Itsevarmalla kaverilla on selkä suorana ja katse eteenpäin. Keholle nämä molemmat ovat kuitenkin vain erilaisia tapoja ja malleja kuormittua ja kuten kengänkin tapauksessa. Kun teet enemmän toistoja, tulee käytettävä liikemalli – silloinkin, vaikka se toimisi kehon luontaisia toimintamekanismeja vastaan.

“Pitääkö kehosi yllä masennusta?”

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi masennusta kuvaavasta huonosta ryhdistä tuleekin pitkään jatkuessa kehon tapa olla ja pitää itseään, silloinkin kun et ole tunne itseäsi masentuneeksi. 

Selän oikaisemisesta tulee hankalaa ja työlästä, kun kudokset ovat tiukalla ja selkää ojentavat lihakset ovat heikentyneet. On helpompaa antaa hartioiden olla lysyssä, kuin keskittyä pitämään selkää suorana. 

Onkin mielenkiintoita pohtia, viekö huono ryhti ajatukset takaisin masennukseen? Tiedossa on kuitenkin se, että kehon liikuttaminen tuottaa endorfiineja ja saa paremmalle tuulelle. 

Miten rikkoa passiivisen elämäntavan ja liikkumattomuuden kokovartalokipsi? 

Mieti hetken aikaa omaa arkeasi ja ympäristöäsi, olit sitten kotona tai työpaikalla. Merkitse ylös tilanteita, joissa:

  • käyttäytyminen johtaa tai kannustaa sinua olemaan enemmän paikallaan.  
  • liikkuminen ja käyttäytyminen on yksipuolista.

Laukaisevana tekijänä voi olla huonekalu, osa vaatetustasi, musiikkikappale, jokin esine tai vaikka toinen henkilö.  

“Yritä muuttaa käyttäytymiskaavaasi”

Voisitko tehdä tehtävän, jota olit tekemässä kyseisen asian tai henkilön kanssa jotenkin eri tavalla ja rikkoa samalla omia käyttäytymis- ja liikemallejasi? 

Esimerkiksi: 

  • Istu lattialle tuolilla istumisen sijaan. 
  • Kulje paljain jaloin tai käytä paljasjalkakenkiä perinteisten kenkien sijaan. 
  • Pitäkää työyhteisössä kävelykokouksia toimistossa kokoustamisen sijaan. 
  • Kun tunnet olevasi allapäin, lähde ulos lenkille tai tee muutama punnerrus sen sijaan, että lysähdät sohvannurkkaan.  

Näiden pienten toimenpiteiden seurauksena kehosi kokee enemmän liikettä ja kuormittuu monipuolisemmin, joka taas ylläpitää paremmin kehon toimintakykyä. 

Muista: Keho oppii siitä, kuinka sitä käytetään sekä hyvässä että pahassa. 

 P.S. Paljasjalkakenkien käyttö mahdollistaa jalkojen luonnolliset toiminnot ja auttaa omalta osaltaan jakamaan kuormitusta jaloille luonnollisesti.