Fyysinen toimintakyky paremmaksi monipuolisella liikunnalla

Fyysinen toimintakyky paremmaksi monipuolisella liikunnalla

Lukuaika 3 min.

Monipuolinen liikunta on muutakin kuin jumppaa ja juoksulenkillä ravaamista. Fysioterapeutti Matti Melanen esittelee uudenlaisen ajatuksen monipuolisesta liikkumisesta ja mitä se hänen mielestään on tai pitäisi olla.

Hyvä fyysinen toimintakyky - "Liike on ravintoa"

Liikuntaan ja lääketieteeseen liittyy monenlaisia sanontoja, joista esittelemme pari teemaan sopivinta: 

“Liike on lääke” - Liikunta on terveellistä (JVG myös tehnyt tunnetuksi kappaleellaan)

“Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi” - Ravinnon merkitys terveyteen (länsimaisen lääketieteen isänä pidetty Hippokrates Kosilainen)

Perehdymme tällä kertaa liikkumiseen uudessa valossa ja siihen, mitä kehossa tapahtuu liikkumisen aikana. Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka” Melanen esittelee monille meille uuden ajatuksen liikkumisesta:

“Liike on ravintoa”

Lyhykäisyydessään kehon monipuolinen käyttäminen on keholle ravintoa ja pitää sen toimintakykyisenä. 

Mutta… Mitä kehon monipuolinen käyttäminen tai liikkuminen tarkoittaa tässä yhteydessä? Onko monipuolinen liikkuminen jumppaamista, uimista ja hölkkäämistä? Sukeltakaamme pintaa syvemmälle nivelien, luiden ja lihasten sisuksiin.

Liikkuminen on monen pienen ja suuremman asian tulos

Liike on ravintoa kehomme toimintakyvylle samalla tavoin kuin ruoka on kehomme polttoainetta. Liikkumisen aikana kehossamme tapahtuu monenlaista pientä liikettä jopa solutasolla, joka on kehollemme terveellistä.

“Roskaruoka pitää siut vaan hengissä. Mutta hyvä ja monipuolinen ruoka pitää siut sekä terveenä että hengissä.”
-Matti Melanen

Matti käyttää roskaruokaa vertauskuvana liikunnalle, joka pitää yllä fyysistä kuntoa, mutta ei ylläpidä kehon tervettä toimintakykyä. Ravinnosta tiedämme, että liian yksipuolisesta ruuasta emme saa kaikkien vitamiineja, hivenaineita, rasvoja yms.

Sama pätee liikkumiseen. Toistamalla samaa liikettä päivästä toiseen rasitamme kehoamme yksipuolisesti. Usein myös keskitymme isompiin ja helposti ymmärrettävämpiin asioihin, kuten suurimpiin lihaksiin. Tällöin jätämme valitettavasti kehon pienemmät kokonaisuudet huomiotta.

Esimerkiksi käden ojentelu eri suuntiin liikuttaa pieniä niveliä, lihaksia, jänteitä ja luita, jotka ovat toiminnallisuuden näkökulmasta tärkeämpiä kuin hauiskäännöt, jotka ovat näyttävämpiä kuin… nivelet.

Täytyy muistaa, että hauiskääntöjä on hyvä tehdä, mutta niin on käden ojenteluakin. Myös se on monipuolista liikuntaa.

Esimerkki - Juoksulenkki lenkkitossuissa

Plussaa:

  • Juokseminen parantaa sydämen toimintaa
  • Polttaa rasvaa
  • Kohottaa yleiskuntoa

Miinusta:

  • Selkävaivat
  • Polvivaivat
  • Lonkkavaivat
  • Nilkkavaivat
  • Jalkaterän ongelmat

Juoksu on siis terveellistä ja pitää meitä hengissä, mutta toimintakyky heikentyy alaraajojen ja selän ongelmien kanssa. Lopulta vaivat voivat johtaa juoksulenkkien päättymiseen.

Syynä ongelmiin on usein lenkkitossujen rajoittama jalan luonnollinen toiminta ja liike. 

Perinteiset juoksulenkkarit estävät luonnollisen liikkeen 

Kengän paksu pohja ja korotettu kantapää siirtää askeleen painopistettä jalkapöydän päälle. Lisäksi pehmustettu kanta mahdollistaa kantapään iskeytymisen voimakkaasti maahan, joka heijastaa keholle luonnotonta painetta polvelle ja lonkalle.

Tuetut kengät ja paksu pohja eivät työllistä jalan pieniä lihaksia ja niveliä. Jos ne eivät toimi asianmukaisesti, jokin muu osa kehossa “ylityöllistyy” ja aiheuttaa ongelmia sekä kipuja ennemmin tai myöhemmin. 

Juoksukengissä on usein kapea kärki, joka estää varpaiden hyödyntämisen juoksun aikana. Lisäksi se passivoi niitä ja puristaa niitä yhteen, vaikka niiden kuuluisi levittäytyä ja ylläpitää hyvää tasapainoa. 

 

Kävelylenkki paljain jaloin parempi kehon toiminnallisuudelle

Paljain jaloin kävellessä KAIKKI jalan 26 luuta ja 33 niveltä sekä lihakset työskentelevät ja ylläpitävät ihmiskehon miljoonien vuosien evoluution luomia kehon toimintamekanismeja.

Pitääkö juoksulenkit vaihtaa paljain jaloin kävelylenkeiksi?

Ei tarvitse. Molemmat ovat hyödyllisiä. Mutta voit vähentää juoksulenkkarien aiheuttamia ongelmia juoksemalla paljain jaloin tai käyttämällä paljasjalkakenkiä. Tällöin ruokit kehon toiminnallisuutta ja tyydytät fyysisen aktiivisuudenkin tarpeet.

Matin vinkit - “Ravintorikas” liikkuminen kotioloissa ja työpaikalla

Kotioloissa ja työpaikalla helposti istahdetaan sohvalle tai tuolille totuttuun tapaan. Lepoasentona röhnöttäminen on toki rentouttavaa, mutta kehon pienet toimijat eivät aktivoidu.

Tuolilla istumisen sijaan lattialla tai kyykyssä istuminen ovat keholle paljon parempaa ravintoa, joka synnyttää venytystä ja liikettä lonkille, polville ja nilkoille.

Seisominen on hyväksi, mutta kohtuus kaikessa. Seisontatyöpiste on hyvää vaihtelua keholle, mutta pitkäaikainen seisoskelu johtaa vääjämättä kehon toispuoleisen rasituksen lisääntymiseen. Kannattaakin istua ja kyykkiä välillä.

Tee näitä mieluiten päivittäin, mutta ainakin viikoittain:

Paljain jaloin liikkuminen

Kuten tekstissä mainittiin, paljain jaloin jaloittelu tekee hyvää kintuille. Haastavammissa olosuhteissa paljasjalkakengät ovat mainio vaihtoehto.

Istuminen lattialla

Istu lattialla, kun pitää istahtaa. Kun asento alkaa tuntua epämukavalta, kehosi viestittää, että olisi aika muuttaa asentoa.


Kyykistyminen

Matin lempiasento. Kykkiessä syvällä etenkin polvet ja nilkat pääsevät liikkumaan koko liikeratansa mukaisesti. Liike “voitelee” ja parantaa kehon osien liikkuvuutta. Samalla selkä saa levätä. 

Roikkuminen

Keho pitää riiputtelusta. Kehon osat pääsee venymään ja parantaa liikkuvuutta erittäin hyvin.

Jos sinulla on mahdollisuus roikkua, käytä aina tilaisuus hyväksesi. Roiku niin pitkään kuin pystyt ja vedä pari leukaa, jos jaksat.

Ravitse kehoasi oikein

Vietä aikaasi monipuolisissa asennoissa ja käytä sitä eri tavoilla. Hyvä toimintakykysi parantaa elämänlaatua ja pitää mahdollistaa monenlaiset liikuntaharrastukset

P.S. Matti on suunnitellut luonnolliseen liikkumiseen liittyvän kurssin, jossa opetellaan tekstissä mainittuja asioita. Käy tutustumassa Vapauta Varpaat™ - 30 päivän valmennus 

P.P.S. Jos et vielä ole hankkinut Vapauta Varpaat -paljasjalkakenkiä, käy tutustumassa valikoimaan