Fyysinen toimintakyky - sorminäppäryys ja käsien mobilisointiharjoitus
Fyysinen toimintakyky - parempaa sorminäppäryyttä ja liikkuvuutta fysioterapeutin vinkeillä
Lukuaika 3 min.
Fysioterapeutti kertoo, kuinka teknologia ja modernisatio on vaikuttanut käsien käyttämiseen ja toimintakykyyn. Hän näyttää myös, kuinka kämmeniä ja sormia voi harjoittaa ja lisätä niiden liikkuvuutta.
Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen on kertonut aiemmin kapealestisten, korollisten ja jäykkien kenkien haitoista. Hän on myös korostanut kehon luonnollisen liikkeiden merkityksestä toimintakykyyn ja hyvinvointiin.
Edellisessä blogissa hän puhui vertauskuvallisesti kehon kokovartalokipsistä, joka johtaa liikkumattomuuteen. Kyseiset “kipsit” voivat olla asusteita tai vaatteita, joita puemme yllemme tai ne voivat olla käyttäytymismalleja ja tapoja tehdä asioita.
Ihmisellä on luontainen tarve säästää energiaa
Ihmisen käyttäytymistä ohjailee kehon ja aivojen ohjaama tarve säästää energiaa. Nykypäivänä se näkyy mukavuudenhaluna ja itsemme ympäröimisellä pumpuliin.
Kehon näkökulmasta tämä liiallinen pehmeys ja mukavuus on kuitenkin pidemmällä tähtäimellä haitallista, koska se menettää ajan kuluessa kykyään sietää epämukavuutta ja olla vahva ja kova.
Liian kovapohjainen ja kapeakärkinen kenkä estää jalkaterää ja varpaita toimimasta askeleen aikana ja kantakorko estää nilkkaa liikkumasta. Silti käytämme kyseisiä kenkiä joko tietoisina tai epätietoisina niiden tuottamista ongelmista. Mutta entäs kädet ja sormet?
Käsien käytön lyhyt historia - Homo habilis, kätevä ihminen
Kämmen ja sormet, kuten jalkaterä ja varpaatkin ovat rakenteiltaan ja toimintaperiaatteiltaan hyvin samankaltaisia. Molemmissa on paljon pieniä luita, nivelsiteitä, jänteitä ja lihaksia. Tämä ei sinänsä ole kummallista, koska jalat ovat miljoonia vuosia sitten olleet kämmenten kaltaiset – iso varvas on ollut aikoinaan sivulle osoittava peukalo.
“Työkalujen keksiminen ja käyttö on hidastanut käsien kehittymistä”
Käsien evoluutio on hyvin mielenkiintoinen muihin kädellisiin verrattuna, sillä ihmisen käsi - toisin, kuin jalka - on ajan kuluessa muuttunut hyvin vähän. Aivojen kehityksen ansiosta ihminen on alkanut kehittämään työkaluja (teknologiaa) helpottamaan elämää, eikä käsillä itsellään ole ollut tarvetta muuttua.
“Hermotuksen ansiosta kädet ja jalat toimivat, kuten niiden kuuluu”
Sekä jalat että kädet ovat molemmat myös hyvin hermotettuja, koska niiden tehtävä on tunnistaa asioita. Tuntoaistin luoman ymmärryksen avulla ne toimivat tarkoituksenmukaisesti:
- Jalkojen tapauksessa liikuttaa kehoa kuljettavaa alustaa pitkin
- Käsien tapauksessa koskettaa, kommunikoida tai käyttää erilaisia työkaluja tai esineitä.
Mutta toisin kuin jalkojen suhteen, kukaan meistä ei kai sentään teippaa sormia yhteen päivän ajaksi. Kämmenten ja sormien tapauksessa niiden kipsit liittyvät enemmän asioihin, joita käsillämme nykypäivänä teemme.
Käsien käyttäminen on vähentynyt ja vähenee entisestään
Tehdäänpä pieni ajatusleikki:
- Mieti mitä teet käsilläsi päivittäin niin arjessa kuin töissä?
- Mieti mitä vanhempasi tekivät käsillään niin arjessa kuin töissä?
- Mieti mitä isovanhempasi tekivät käsillään niin arjessa kuin töissä?
Saatat huomata, että mitä kauemmas menet ajassa taaksepäin sitä enemmän ihmiset ovat käsillään joutuneet tekemään, jotta päivittäiset askareet on saatu selvitettyä. Ja mitä kauemmas historiassa mennään taaksepäin sitä enemmän on täytynyt osata tehdä käsillä - osata kädentaitoja.
Teollistuminen ja sittemmin tietotekniikan ja automaation kehittymisen myötä kädentaitoja hyödyntävät ammatit ovat vähentyneet huomattavasti. Ne voisi lukea melkein harrastuksiksi.
Teknologia kehittyy jatkuvasti - tulevaisuuden rähmäkäpälät
“Pian saatamme olla tilanteessa, jossa kännykän käyttöönkään ei tarvita enää sormia”
Yksi asia on suhteellisen varmaa, tietotekniikan kehitys tulee jatkumaan vielä pitkään. Ja siinä missä kännykän käyttäminen tapahtuu vielä suhteellisen paljon painamalla sormia nappuloilla, pian tulee varmasti aika kun et tarvitse käsiäsi ollenkaan kännykän käyttämiseen - ehkä data tulee suoraan verkkokalvolle piilolinssiin asennetulle näytölle?
"Käsien vähäinen käyttö kangistaa - yksipuolinen käyttö kuormittaa"
Se on varmaa, että mitä vähemmän käsilläsi teet sitä heikommat ja kankeammat niistä tulee. Tämä johtaa ongelmiin tilanteissa, joissa tarvitaan sorminäppäryyttä.
Yhtälailla käsien yksipuolinen käyttö, johtaa kämmenen ja sormien rakenteiden tiettyjen rakenteiden liialliseen kuormittumiseen, ylimääräiseen jännitykseen ja kudosten kiristymiseen, josta voi seurata käsien puutumista, jännetupintulehduksia tai vaikka sormien nivelten ongelmia.
Koska kämmenet ja sormet eivät nykypäivänä saa kovin monipuolista liikettä, niiden toiminnan eteen on hyvä tehdä pieniä huoltotoimenpiteitä.
Fysioterapeutin helppo harjoitus, jolla voi edistää sormien ja kämmenten liikkuvuutta sekä toimintaa.
Tee harjoitus näin:
P.S. Paljain jaloin liikkuminen on hyvä tapa huolehtia jalkojen toimintakyvystä. Jos ulkona on liian kylmä tai vaikeuksia kulkea paljain jaloin, paljasjalkakengät on hyvä ratkaisu!