Hipistä hypeksi - matkani paljasjalkamaailmaan

Tämä blogi ei ole kertomus kivuista ja niistä eroon pääsemisestä, vaan omasta matkastani paljasjalkakenkien maailmaan. Olen joutunut tekemään paljon töitä omien mielipiteideni kanssa matkan varrella.

OMT-fysioterapeutti Suvi Mäntyniemi

Olen Kipukaupan fysioterapeutti ja erikoistunut Ortopediseen Manuaaliseen Terapiaan.

Kipukaupan töiden ohella teen säännöllisesti myös fysioterapeutin vastaanottotyötä.

Tällä blogitekstillä haluan kertoa sinulle siitä, miten paljasjalkailu ja paljasjalkakengät ovat muuttaneet omaa ajatusmaailmaani pysyvästi.

Entinen airmaxaaja on nykyinen paljasjalkafleksaaja!

Paljasjalkailu ja paljasjalkakengät ovat nousseet viimeisten vuosien aikana ihmisten tietouteen. Oma matkani paljasjalkailun parissa on ollut toistaiseksi vielä kohtalaisen lyhyt. Kunnolla tähän aiheeseen olen päässyt syventymään aloitettuani työt Kipukaupalla fysioterapeuttina kaksi vuotta sitten.

Olen ollut tietoinen paljasjalkakengistä jo useamman vuoden, mutta ennen Kipukaupalla työskentelyä ajatukseni ohjautuivat kuitenkin siihen, että paljasjalkailu kuuluu "ituhippien" ja "puunhalaajien" arkeen ja maailmaan.

Fysioterapeuttina olen tehnyt töitä muun muassa erikoissairaanhoidossa osastolla, jossa tehdään jalkaleikkauksia. Jalkaongelmia olen siis nähnyt jos jonkinlaisia. Mielestäni jalkoja on aina huomioitu terveydestä puhuttaessa liian vähän ja tyydytty siihen mitä on.

En kuitenkaan aiemmin ymmärtänyt kenkien valtaisaa merkitystä jalkojen hyvinvoinnille ja jalan toiminnalle. Kenkien piti olla "tukevat ja paksupohjaiset", kun puhuttiin "oikeista" kengistä. Tässä varmasti yksi syy sille, miksi ajatukseni sotivat niin pitkään paljasjalkailua vastaan.

Kun aloitin työt Kipukaupalla niin vedin jalkaani ensimmäistä kertaa paljasjalkakengät. En halunnut ihmisten vain tekevän mitä minä sanon, vaan tekevän myös mitä minä teen. Kaksi vuotta on kulunut, ja entiset lempijalkineeni Air Maxit ja Converset ovat nyt jääneet kaappiin.

Syy tälle on se, että jalkateräni ovat muuttuneet ja aikaisemmat kenkäni tuntuvat nykyisin kuin pakkopaidalta, joka estää hengittämisen. Lisäksi jalkani vain yksinkertaisesti voivat paremmin paljasjalkakenkien käytön seurauksena.

Tutustu jalkoihisi

Jalkaterät ovat aina joko sukan tai kengän sisällä. Tuo ne itsellesikin näytille ja kulje edes kotona paljain jaloin.

Hoida jalkojasi

Leikkaa kynnet, hoida kovettumat ja pidä jalkojen iho hyvässä kunnossa pesemällä ja rasvaamalla niitä.

Mieti kenkiäsi

Kirjaimeellisesti sovita kenkiesi pohjallista lattialla ilman kenkää, ja katso ovatko kengät tarpeeksi leveät sinulle!

Miten saisin ihmiset ymmärtämään tämän...

Yksi merkittävimmistä oivalluksista, jonka olen Kipukaupalla työskennellessäni saanut on se, että suurin osa ihmisistä käyttää liian pieniä kenkiä. Ihmettelen, että minkä vuoksi tämä asia on niin "normaalia"?

Ymmärrys siitä, että pituussuunnan lisäksi myös leveyssuunta vaikuttaa suuresti siihen, että onko kenkä oikean kokoinen, ei selkeästi ole tullut kaurapuuron mukana. En nyt sano sitä, ettenkö ole tiennyt ja tajunnut, että kenkiä on eri leveydellä, vaan sen, että leveätkin "perinteiset" kengät, ovat yksinkertaisesti liian kapeita.

Omat ajatukset ovat nykyisin lähes päivittäin siinä, miksi me hyväksymme sen, että laitamme jalkamme liian pieniin kenkiin. Tai miksei tästä asiasta puhuta enemmän missään.

Olen itse nainen, jolla on isot jalat. Käytin koko nuoruuteni liian pieniä kenkiä, koska en halunnut näyttää suurijalkaiselta. Nuoruusvuosista maksan veroja vielä tänä päivänäkin, vaikka nykyisin ei enää hävetä kävellä suoraan miesten puolelle ostamaan sopivan kokoisia kenkiä. Tai käyttää paljasjalkakenkiä!

Uskomuksia, jotka saavat vereni kieuhumaan!

Varpaani eivät ole koskaan liikkuneet

Useat ihmiset eivät ole koskaan liikutelleet varpaitaan, joten miten ne voisivatkaan liikkua! Kaikki liike tarvitsee harjoittamista!

Jalkaterät ovat mitä ovat

Treenaamme hauista ja ojentajaa, harvemmin jalkateriä, vaikka niissä on enemmän lihaksia kuin olkavarressa.

Vaivasenluuni on periytyvää

Geenit ovat periytyviä ja tavat liikkua ovat opittuja. Se miten ne toimivat yhdessä ovat kaikkien omien valintojen summa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa liikuttamaan varpaitaan!

Ihmisekeho on jatkuvasti mukautuva mekaaninen ihmetuotos. Jalkaterien toimintaan voidaan vaikuttaa, vaikka tuntuisi siltä, että peli on jo pelattu. On kuitenkin ensin ymmärrettävä mitä halutaan ja mihin jalkaterät ovat vielä kykenevät. Aloita pienin askelin.

Liikettä voi aina tuottaa, ja tässä pitää muistaa, ettei Roomaakaan rakennettu päivässä. Pelkkä varpaiden liikuttaminen voi aluksi tuntua hyvinkin ylitsepääsemättölmältä.

Tässä muutama vinkki, joilla pääset alkuun.

Harota varpaitasi

Liikuta varpaitasi niin usein kuin mahdollista, niin paljon kuin mahdollista.

Liikuta varpaita käsilläsi

Venytä, vatvo ja väännä varpaitasi joka suuntaan.

Käytä varpaidenerottajia

On olemassa apuvälineitä, joilla varpaiden liikuttelua voidaan tukea.

Jos voisin yhden asian maailmassa muuttaa...

Todellisuudessa on useita asioita, joita haluaisin tästä maailmasta muuttaa. Jos kuitenkin saisin yhden toiveen tehdä, mikä voisi vaikuttaa useaan ihmiseen, olisi se paljasjalkailun ja sen "aatteen" kulkeutuminen jokaisen korville.

"Kaikki käy, paitsi liian pienet kengät" - minun maailmassani tämä sanonta alkaa kääntymään seuraavanlaiseen muotoon... "Kaikki käy, paitsi liian kapea varvastila, paksu pohja ja jäykkä rakenne".

Jos kirjoitukseni sai aikaan edes pienen ahaa elämyksen, olen saanut tavoitteeni saavutettua. Ei mikään muutu yhdessä yössä. Jokaisen matka paljasjalkailuun voi alkaa tästä. Yksi askel kerrallaan ja yhdet kengät kerrallaan.

Vaistoa Riemu -paljasjalkakengätVaistoa Uoma -paljasjalkavaelluskengätVaistoa Suisto -paljasjalkavaelluskengätVaistoa Kumpu lasten välikausi paljasjalkakengätVaistoa Kiva lasten paljasjalkatennarit

Hanki itsellesi

PJ-KENGÄT

Muuta tapaasi liikkua ja mahdollista jaloillesi luonnollinen liike paljasjalkakenkien avulla.

Osta tästä