Jalkojen evoluution historia

Jalkojen evoluution historia

Aloitimme YouTubessa uuden julkaisujen sarjan nimeltä "Sunnuntain sukellus", jonka ensimmäisessä jaksossa syvennymme tarkastelemaan jalkojen kehitystä läpi ihmisen evoluution historian. Jalkaterät ovat kulkeneet vuosimiljoonien aikana pitkän matkan tullakseen sen näköisiksi ja niin toimiviksi jaloiksi, joina me ne nykypäivänä ymmärrämme.

Siitäkin huolimatta jalka on myös ehtinyt olla täysin toimiva jalka, kuten me sen nyt ymmärrämme, paljon pidempään kuin mitä voisi kuvitella.

Voit katsoa ensimmäisen Sunnuntain sukellus-jakson tästä alta:

Taiteen mestariteos ja insinöörityön taidonnäyte

Näin kuvaili jalkoja 1500-luvun taitteessa elänyt Leonardo da Vinci. On mielenkiintoista pohtia kuinka hän on päätynyt analysoimaan ja tutkimaan jalkaterän toimintaa silloisilla, nykyajan tutkimusvälineisiin verrattuna hyvin alkeellisilla työkaluilla.

Jalkaterän luiset rakenteet, nivelet, lihakset ja jänteet muodostavat yhdessä mutkikkaan, vipuvarsia hyödyntävän mekanismi, joka pystyy samalla joustamaan ja tarpeen vaatiessa tukevoitumaan.

Sitä se ei kuitenkaan aina ole ollut.

Pystyasentoon siirtyminen

Ihmisen esi-isät laskeutuivat alas puista noin 6 miljoonaa vuotta sitten ja alkoivat viettää enemmän aikaa pystyasennossa kahden jalan varassa kuin nelinkontin maan tasossa. Pystyasentoon siirtyminen mahdollisti monia asioita kuten sen, että ympäristöä pystyi tarkkailemaan paremmin sekä sen, että kädet jäivät vapaaksi ympäristön manipulointiin.

Kahdella jalalla seisomisen ja liikkumisen teki hankalaksi se, että ihmisen silloisten esi-isien jaloissakin oli tarttumapeukalolla varustettu kämmen ei kävelemiseen tarkoitettua jalkaterää.

Eteenpäin osoittava isovarvas

Noin 3,6 miljoonaa vuotta sitten tuosta tarttumapeukalosta oli ehtinyt muodostumaan eteenpäin osoittava isovarvas ja jalkaterä alkoi näyttämään siltä mitä olemme nykypäivänä tottuneet katselemaan.

Valmis se ei kuitenkaan vielä ollut sillä siitä puuttui vielä Leonardonkin ihailemat vipuvarsimekanismit, joiden avulla jalkaterä pystyy muuttumaan pehmeästä tukevaksi.

Vaikka tässä tekstissä käsitelläänkin jalkaterää, niin ei pidä unohtaa, että ajan kuluessa myös alaraajojen muutkin rakenteet kuten reisiluut ja lonkat, sekä myös lantio ja selkäkin kokivat muutoksia.

Näiden muutosten ansiosta pystyasennossa kävelemisestä tuli helpompaa, mikä taas mahdollisti jalkaterän kehittymisen pidemmälle.

Mekaanisesti täysin toimiva jalka

Jalkojen muodostuminen insinöörityön taidonnäytteeksi saavutti huippunsa noin 1,6 miljoonaa vuotta sitten. Jalkaterän vipuvarsia hyödyntävät mekanismit ovat kehittyneet toimiviksi, jonka seurauksena on kävelyn ja juoksun tehokkuuden ja taloudellisuuden lisääntyminen.

Tämä mahdollistaa sen, että ihmisen perusliikkumisesta, edellä mainitut kävely sekä juoksu, tulee lähes ilmaista. Se ei siis kuluta energiaa, vaan saa energian liikkeestä itsestään.

Jalkaterän puolesta hyvä esimerkki on ns. windlass-mekanismi (suom. vintturi), jossa varpaiden ojentuminen ylöspäin askeleen työntövaiheen aikana tukevoittaa jalkaterän holvikaarten rakenteet tiiviiksi.

Kehon ei siis tarvitse tehdä lihastyötä tukevoittaakseen jalkaholvien rakennetta ponnistusta varten. Riittää, että antaa kävellessä ja juostessa varpaiden nousta kunnolla ylöspäin. Minkä ne tekevät itsestään, koska se on olennainen osa kävelyä sekä juoksua.

"Modernin" ajan humputuksia

Tässä ajan pitkässä juoksussa on hieman hassua ajatella, että nykyihmisen, homo sapiensin, voidaan sanoa ilmestyneen maapalolle vasta noin 160 000 vuotta sitten. Nykyihmisen on kiittäminen esi-isiään siitä, että hänellä on ollut täysin toimiva jalkaterä.

Ensimmäiset todisteet jalkineiden käytöstä sijoittuvat noin 40 000 vuoden päähän, jolloin viimeisin jääkausi vallitsi maapalloa. Ihmislajin elinpiirin laajentuessa myös kylmemmille seuduille, kylmien varpaiden ongelmia ratkottiin kietomalla eläinten vuotia jalkojen ja säärten ympärille.

Siitä on vielä pitkä matka erikseen räätälöityihin jalkineisiin.

Erikseen iskunvaimennettuja kenkiä olemme kuvitelleet tarvitsevamme vasta viimeiset 60 vuotta. Nekin ovat oman aikansa tuotos, jonka pohtimiseen syvennytään myöhemmissä blogeissa.

Yhteenveto

Mikäli evoluutioteorian ja ihmislajin kehittymisen pohdiskelu vuosimiljoonien saatossa ei osu omaan maailmankatsomukseen, voi myös ajatella seuraavasti.

Jumala tuskin teki virheitä luodessaan ihmistä, mutta ihminen todennäköisesti teki virheen suunnitellessaan kenkiä.

Kommentoi alle minkälaisia ajatuksia tämä kirjoitus herättää. Ihmisen jalkaan suunniteltuja kenkiä voit puolestaan mennä tutkailemaan verkkokaupan puolelta.

 

 

Kirjoittaja:

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen

"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."

Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.