Jännityspäänsärkyyn ja migreeniin helpotus - purentalihasten rentoutus

Jännityspäänsärkyyn ja migreeniin helpotus - purentalihasten rentoutus

Lukuaika 3 min.

Fysioterapeutti esittelee kolme vinkkiä, joiden avulla voi helpottaa kireiden purentalihasten aiheuttamaa jännityspäänsärkyä tai jopa migreeniä. Lisäksi käy ilmi, johtuuko päänsärky purentalihasten kireyksistä. Esittelyssä myös kurssi, joka pureutuu ikävään vaivaan ja sen hoitamiseen.

Helpotusta jännityspäänsärkyyn purentalihasten rentoutuksella

 

Purentalihakset ovat yksi kehomme laiminlyödyimmistä lihaksista. Todellisuudessa purentalihakset vaativat vastaavaa lihashuoltoa kuin pakara- tai reisilihakset urheilun jälkeen. Erona tosin se, että purentalihakset ovat jatkuvan rasituksen alaisina.

Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Suvi Mäntyniemi on perehtynyt purentalihaksiin ja luonut kurssin aiheeseen liittyen. Suvin mukaan usein päänsäryt ovat ns. jännityspäänsärkyä, joiden yksi yleisimpiä aiheuttajia ovat kireät purentalihakset.

Purentalihasten kireydet voivatkin aiheuttaa särkyjä niskan ja koko pään alueelle. Purentalihasten jäykkyyksiä voikin olla haastavaa yhdistää niska- ja päänsärkyjen aiheuttajaksi. Joillakin päänsäryt voivat äityä jopa migreeniksi.

Mistä kireät purentalihakset johtuvat?

Purentalihasten - kuten monien muidenkin ongelmien - taustalla voi olla useita tekijöitä. Alla mainittuna muutama yleisimmistä.

Stressi

Purentalihasten - kuten monien muidenkin ongelmien - taustalla voi olla useita tekijöitä. Yksi yleisimmistä ongelmien aiheuttajia on stressi, joka itsessään lisää monenlaisia muitakin ongelmia. 

Narskuttelu - leuan naksuttelu

Stressi synnyttää etenkin ns. narskuttelua, jota tehdään yöaikaan. Yöllinen narskuttelu voi aiheuttaa purentalihasten kipeytymistä. Voit verrata sitä ajatukseen unissajuoksuun: Olet kipittänyt maratonin nukkuessasi ja ihmettelet aamulla kankeita lihaksiasi.

Narskuttelu voi myös vahingoittaa hampaiden kiillettä. Joillekin yölliset järsimiset voivat aiheuttaa hampaiden lohkeamisen.

Suun toispuoleinen käyttäminen

Olemme tapojemme orjia. Niin myös syödessämme tai purkkaa jauhaessamme. Sitkeän ruuan suuhun laittaessa pureskelemme sitä useimmiten ainoastaan toisella puolella suuta. Vuosikausia kestänyt toispuoleinen rasitus voi aiheuttaa ongelmia ja kipuja.

Ryhti - eteenpäin työntynyt asento rajoittaa leuan avautumista

Ryhtiä voi olla myös vaikea yhdistää kireisiin purentalihaksiin. Leukaluun toiminta ja sen koko liikkuvuus on yhteydessä niskan asentoon. Esimerkiksi suuta voi olla vaikea avata kokonaan, jos ryhti on huono.

Hoitamattomat kivut voivat kroonistua - uupumista ja masennusta

Kipujen kroonistuminen tarkoittaa yleensä noin puoli vuotta kestänyttä kipua. Tutkimusten mukaan jopa puolilla kroonisista kivuista kärsivillä todetaan masennus. Masennuksen mukana ihmisen toimintakyky heikkenee, ihmissuhteet kärsivät ja uniongelmat voivat lisääntyä. 

Henkisen toimintakyvyn laskiessa asioiden hoitaminen ja aloitekyky kärsivät merkittävästi. On epäselvää johtuuko masennus kipujen kroonistumisesta vai toisinpäin. Mutta yksi asia on selvää: asialle kannattaa tehdä jotain.

Jotta kipu ei olisi koko aikaa päällimmäisenä mielessä ja ryöväämässä kaikkea huomiota, kannattaa kipua lievittää. Järkevintä on yrittää paikallistaa kivun aiheuttaja esimerkiksi poissulkemalla erilaisia kipujen aiheuttajia.

Fysioterapeutin 3 vinkkiä

Kipujen kanssa on hyvä aloittaa purentalihaksista, koska ne voivat säteillä kipuja niskan ja pään alueelle. Fysioterapeutti Suvi Mäntyniemin esittelee 3 liikettä, jotka paljastavat liittyykö päänsäryt kireisiin purentalihaksiin ja voivat helpottaa kipuja heti.

1 Retraktio - pään liu’uttaminen taaksepäin

Kyseessä on vanha kunnon “Kakku naamaan -liike”, jonka olemme ennenkin esitelleet. Liike tulee tehdä ryhdikkäässä asennossa:

purentalihakset
  • Ota ryhdikäs asento kallistamalla lantio eteen
  • Vedä näkymättömästä narusta päälaen takapuoliskolta selkää ylöspäin
  • Huolehdi, että rintaranka on lantion päällä
  • Paina etusormella leukaa kohtisuoraa taaksepäin ja tee itsellesi kaksoisleuka
  • Pidä leukaa 5-10 sekuntia. Jopa pidempään, jos tuntuu hyvältä

2 Retraktio ja suun avaus 

Tehdään äskeinen liike yhdistettynä suun ammollaan avaamiseen. 

jännityspäänsärky hoito
  • Toista edellinen liike yhtä ryhdikkäänä
  • Taka-asennossa avaa suu niin auki kuin pystyt
  • Etusormi pitää leukaa paikallaan, mutta saa kallistua taaksepäin, kun suu aukeaa
  • Toista liike 5-10 kertaa

3 Leuan protruusio - leuan eteenpän työntäminen

Leuan pitäisi pystyä liukumaan eteen vaivattomasti kipua aiheuttamatta.

purentalihakset hoito

  • Työnnä leukaa eteenpäin niin pitkälle kuin pystyt
  • Auta liikettä etusormilla molemmin puolin leukaperien takaa
  • Työnnä niin pitkälle, e
  • ttä tunnet venytystä pään ja leuan alueella
  • Toista liike 5-10 kertaa

Auttoiko? 

Jos liike helpotti purentalihaksen kipuja, sen pitäisi auttaa samalla myös niistä johtuvia päänsärkyjä. Tutustu Vapauta kireät purentalihasten -verkkokurssiin. Kurssilla opit:

  • Käsittelemään purentalihaksia - mobilisoimalla ja hieromalla lihaksia
  • Venyttelemään - purentalihasten kireyksiä ja lisäämään leuan liikkuvuutta
  • Harjoittelemaan purentalihaksia - joka aktivoi ja vahvistaa lihaksia ja ennaltaehkäisee purentalihasten ongelmia

TUTUSTU KURSSIIN TÄSTÄ>>

P.S. Purentalihaksia voi myös rentouttaa näppärästi Leipuri - Leukarentouttimen avulla. Tuhannet tyytyväiset huoltavat välineen avulla leukaperiään ja tekevät taivaallista päänhierontaa.