Kenkien koon vaihtelu - miksi koko on erilainen eri kengissä?

Kenkien koon vaihtelu - miksi koko on erilainen eri kengissä?

Kengän koko on asia, joka tuntuu olevan ihmisille hyvin henkilökohtainen ja sen kyseenalaistaminen seurauksena noustaan helposti barrikadeille. Kipukaupan asiakaspalveluun sekä eri sosiaalisen median kanaviin tulee usein seuraavia kysymyksiä:

Miksi paljasjalkakenkien kokotaulukot ovat kaikissa malleissa erilaisia?

Miksi ette noudata yleisiä kokotaulukkoja?

Yksinkertaisin vastaus on, että sellaista asiaa kuin “yleinen kokotaulukko” ei ole olemassa. Varmasti on olemassa suuntaviivoja, sekä viitearvoja joiden sisään tietty koko jää, mutta nämäkin vaihtelevat riippuen valmistajasta sekä missä osassa maailmaa ja mille markkinoille kenkiä valmistetaan.

Saman valmistajan eri kenkämallienkin välilläkin voi olla suurta vaihtelua riippuen kengän tarkoituksesta, materiaaleista sekä rakenteesta. Saman koon talvikenkä on todennäköisesti ahtaampi, kuin kevyt kesälenkkari.

Tämä johtuu siitä, että kenkä tyypillisesti rakennetaan lestin eli pohjan päälle. Kaikki ylimääräinen täyte tulee kengän lestin raamien sisäpuolelle ja vähentää näin ollen jalalle jäävää tilaa.

Kengässä tulisi olla jalalle saman verran tilaa huolimatta käyttötarkoituksesta, materiaaleista ja rakenteesta, mikäli  haluaa jalan toimivan ilman esteitä. Minkä soisi olevan kaiken kahdella jalalla liikkumisen lähtökohta.

Käyntivaran merkitys jalkineessa

80 % suomalaisista käyttää liian pieniä kenkiä.

Terveyskirjaston mukaan kengässä kuin kengässä, ei pelkästään paljasjalkakengissä, tulisi olla 1,5 - 2 cm käyntivaraa eli tyhjää tilaa kengän kärjen ja pisimmän varpaan välissä. Tämä sen vuoksi, että jalka pääsisi toimimaan kunnolla. Ohje jättää kuitenkin edelleen huomioimatta kengän kärjen muodon merkityksen.

Tähän peilaten seuraava (muokattu) asiakaspalveluun tullut viesti on hyvä esimerkki ihmisten suhtautumisesta jalkoihinsa sekä niihin laitettaviin kenkiin.

Jalkani pituus on 25,7 cm. Kokotaulukko suosittelee minulle koon 42 Vaistoa Katu-kenkiä. Olen yleensä käyttänyt koon 40 (perinteisiä) kenkiä. En voisi kuvitellakaan käyttäväni koon 42 kenkiä.

Miksi et?

Koon 42 Vaistoa Katu-kengän sisämitta on 27 cm. Käyntivaraa jäisi tällöin 1,3 cm (joka on vähemmän kuin mitä Terveyskirjasto suosittelee).

Koon 40 Vaistoa Katu-kengän sisämitta on 25,7 cm. Se on samanpituinen kuin asiakkaan jalka. Käyntivaraa ei jää yhtään.

Käyntivara on tarpeellinen, koska askeleen varvastyönnön aikana, varpaiden taipuessa ylöspäin ne liukuvat myös hieman eteenpäin suhteessa jalkapöydän luihin. Käyntivaran puuttuessa tätä liikkumatilaa ei ole ja varpaat törmäävät varvastyönnön aikana kengän kärkeen. Tämä mekanismi johtaa esimerkiksi vasaravarpaiden syntymiseen.

Jalkojen toiminnan ehdoilla

Vaistoa sekä Vapauta Varpaat -paljasjalkakenkien suositeltu koko-taulukot on suunniteltu jalkojen ehdoilla. Tästä syystä suosittelemme jokaiseen jalkaan kenkää, joka on vähintään 1 cm pidempi kuin jalan pituus. Kengässä on siis automaattisesti vähintään 1 cm käyntivara.

Vaikka tämä jää vielä puolen sentin päähän Terveyskirjaston suosittelemasta 1,5 cm käyntivarasta, estetään sillä kuitenkin se, että varpaat osuisivat kengän kärkeen heti kättelyssä.

Tämä tilan tunne on perinteisestä kengästä paljasjalkakenkiin ensimmäistä kertaa siirtyvällä jo huomattava ja merkitsee paljon jalkaterän tehokkaamman toiminnan suhteen. Paljasjalkakenkiä jo pidempään käyttäneet voivat halutessaan napata vielä kokoa isomman kengän.

Yhteenveto

Parhaimmillaan useiden vuosikymmenien mittainen liian pienten kenkien käyttäminen on totuttanut kehon sekä jalat paineen tunteeseen. Voi olla aluksi hyvin outoa käyttää kenkiä joissa tätä painetta ei olekaan. Jopa niin outoa, että kenkä ei tunnu sopivan jalkaan.

Tässä on hyvä tehdä ero sen välillä mitä tuntee (ja mikä on johtanut siihen tunteeseen) sekä mitä jalan pitäisi pystyä kengässä tekemään?

Jos hyväksyy sen, että jalka tarvitsee kengässä tilaa, vaikka se tuntuisi alkuun oudolta, paljasjalkakenkien käyttäminen johtaa ajan kuluessa tilanteeseen, jossa ylimääräinen tila ei enää tunnukaan oudolta.

Toinen asia mikä vaatii todennäköisesti myös työstämistä on hyväksyä se, että kunnolla toimiva jalka ei ole pieni ja siro. Se leviää maata vasten ja vaatii tilansa. Kenkien koon tulisi, käyttötarkoituksesta riippumatta, heijastaa tätä.

Kirjoittaja:

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen

"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."

Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.