Kivunhoito arjen valinnoilla

Kivunhoito arjen valinnoilla

 Lukuaika 2 min.

Kuinka arjen totuttuja käytösmalleja muuttamalla voi vähentää kipuja?

Kipukaupan fysioterapeutti Suvi “Arjen sankari” Mäntyniemi kertoo, miten muuttamalla päivittäisiä rutiineja voi mahdollisesti helpottaa päivittäisiä kiputiloja. Salaisuus on elintapojen muutoksella. 

Mäntyniemi EI tarkoita tässä yhteydessä:

  • Pidempiä juoksulenkkejä
  • Terveellisempää ruokavaliota
  • Unen määrää tai laatua

Kaikki edellä mainitut ovat suositeltavia meille kaikille, mutta tällä kertaa Suvi haluaa kiinnittää huomiota kirjaimellisesti elintapoihin eli konkreettisesti tapoihin elää. Niihin arjen keskellä oleviin pieniin asioihin.

Suvi Mäntyniemi on fysioterapeuttina törmännyt monenlaisiin asiakkaisiin ja tilanteisiin. Hän korostaa, että fysioterapeutit puuttuvat aina ensisijaisesti arjen valintoihin. Hän ei vähättele jumpan merkitystä, mutta korostaa arjen valintojen merkitystä.

“Jos teet harjoitteita 30 minuuttia päivässä ja vietät 23,5 tuntia vuorokaudesta tavalla, joka on ristiriidassa harjoitteiden kanssa, ei kehitystä synny eikä kivut todennäköisesti hellitä” - Suvi Mäntyniemi

Mitä tarkoitetaan arjen valinnoilla?

Arjen valintojen muuttaminen voi olla vaikeaa. Se johtuu siitä, että valinnat ovat hyvin huomaamattomia ja ne ovat meille lähes automaattisia tapoja toimia arkisissa tilanteissa. Tässä tapauksessa tarkoitetaan niitä pieniä hetkiä, joissa eniten vietetään aikaa.

Huono asento

Arjen valintoihin on voinut vaikuttaa ulkonäköön liittyvät asiat sekä muilta opitut. Kipukaupan toinen asiantuntija Matti Melanen muistuttaa, että esimerkiksi lapset apinoivat vanhempiaan hyvässä ja ei niin hyvässä. Esimerkkinä voisi pitää tapaa kävellä, röhnöttää sohvalla, tyyli seistä lantio vinossa jne.

“Jos huomaat, että aina istuessasi tulee kipuja, havainnoi millaisessa asennossa istut.” -Suvi Mäntyniemi

Suvi kehottaa kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin mm:

  • Istutko aina toisella pakaralla? 
  • Istutko selkä köyryssä tai pystyssä?
  • Nojaatko usein toiselle puolelle kehoa istuessasi?
  • Kuinka kantaa kauppakassia?
  • Istutko aina samalla tuolilla ja samalla tavalla?
  • Nukutko yösi aina samalla puolella sänkyä?

Tärkeää on huomioida ja jopa kirjoittaa ylös tapoja päivän mittaa, kuinka kehoaan kannattelee. Voi myös aloittaa muuttamalla tapoja vähän kerrallaan eli vaihtamalla tuolia, istumisasentoa ja sängyn puolta, jossa nukkuu.

Kiinnitä huomiota, miten muutokset vaikuttavat kipuihin tai oireisiin. Elämässä merkittävimmät asiat eivät ole ne suurimmat saavutukset ja elämän yllättävät sattumukset. Elämänlaadun kannalta merkittävintä on ne arkiset valinnat, joita teemme päivittäin.

Et ole sama henkilö kuin 10 vuotta sitten

Ihmiskehon solut uusiutuvat jatkuvasti. Ihmisen kaikki solut uusiutuvat 7-10 vuoden välein. Leikkimielisesti sanottuna et ole sama henkilö kuin 10 vuotta aiemmin. Solujen uusiutuminen vaikuttaa myös kehomme mukautumiseen.


Kivunlievitys

Muista aina, että kehosi mukautuu ympäristöönsä: kehoa voi opettaa ja koulia haluamaansa suuntaa toistamalla asioita. Jos keho on tottunut toimimaan tavallaan, sen muuttaminen voi olla vaikeaa, aluksi. Toistamalla uusi tapa tulee normaaliksi.

Kiinnitä huomiota arkeesi, tee pieniä muutoksia samalla ja huomioi, kuinka muutokset vaikuttavat kipuihin.

"Miksi tyytyä yhteen pakaraan, kun sinulla on kaksi käytössä😁 " -Suvi

P.S. Monet kiputilat johtuvat niska- ja hartiaseudun alueesta. Moni käyttäjä on kertonut saaneensa rentoutettua niskojaan Niskakeinun avulla. Kokeile sinäkin kotonasi kevyttä traktiohoitoa.