Kompressiolahkeet - urheilijalle nopeampaa ja tehokasta palautumista

Luettuasi tämän blogin Kompressiolahkeista ymmärrät miten niiden käyttö voi edistää palautumista ja mitä toimintamekanismeja niissä hyödynnetään.

OMT-fysioterapeutti Suvi Mäntyniemi

Olen Kipukaupan fysioterapeutti ja erikoistunut Ortopediseen Manuaaliseen Terapiaan.

Olen itse kilpaurheillut kolmessa eri lajissa: golf, body fitness sekä Amerikkalainen jalkapallo.

Oman urheilutaustan lisäksi olen toiminut fysioterapeuttina maajoukkuetasolla muun muassa naisten jääkiekossa.

Kompressiolahkeista hitti omassa joukkueessa!

Kaikki kilpaurheilu on aina vaativaa ja loukkaantumisriski on olemassa. Omassa lajissa, amerikkalainen jalkapallo, harvoin kolhuilta vältytään. Kontaktin lisäksi laji vaatii suorituskykyä useaksi tunniksi kerrallaan, koska yksi peli kestää kolmisen tuntia.

Peliin valmistautuminen ja varsinkin pelin jälkeen palautuminen tulee optimoida, jotta harjoittelun pariin päästään takaisin mahdollisimman nopeasti pelin jälkeen.  

Omat Kompressiolahkeet matkustivat pelireissuilla mukana ympäri Suomea. Hetkeäkään lahkeet eivät jääneet linja-autossa käyttämättä, vaan jokainen löysi itsensä jonosta, odottamassa omaa vuoroa lahkeiden pariin.  

Itselläni viime kaudella oli sitä sun tätä vaivaa, mutta isoimpana ongelmana tuli vastaan vasemman pohkeen repeäminen. Jo pelkästää paikoillaan oleminen oli haastavaa ja pohkeen turvotus loi pakottavaa tunnetta jalkaan asennosta riippumatta.

Kompressiolahkeilla sain itse vamman aiheuttaman turvotuksen hyvin nopeasti hallintaan, ja tämä mahdollisti sen, ettei pelit siltä kaudelta jääneet kesken, vaan pääsin vielä pelaamaan Suomen mestaruudesta ja tuomaan pokaalin kotiin siltä matkalta.   

Tällä hetkellä usealla joukkuekaverilla löytyy oman Kompressiolahkeet kotona, ja ne joilla lahkeita ei ole, löytyvät usein minun sohvannurkasta lahkeet jalassa.  

Asiakaspalaute:
Susa

"Nämä toimivat tosi hyvin kuntoliikunnasta palautumiseen. Ennaltaehkäisee jalkavaivoilta joista olen kärsinyt vuosia (plantaarifaskiitti ja penikat)."

Urheilu ja palautuminen

Palautuminen on tärkeä osa urheilijan elämää. Urheilusuoritus muuttaa elimistön tasapainotilaa. Palautumisen aikana elimistö sopeutuu muuttuneeseen tilanteeseen. Urheilusuoritus ja kovaa harjoittelu vaatii keholta mahdollisuuden palautua, jotta harjoittelu tuottaa halutun tuloksen. Palautuminen alkaa välittömästi, kun harjoittelu loppuu.

Elimistön kuormituksen aikana tapahtuu elimistössä aineenvaihdunnan muutoksia sekä pehmytkudosvaurioita. Lisäksi harjoittelu aiheuttaa väsymystä sekä elimistön energiavarastojen tyhjentymistä.* Urheillessä syntyy elimistöön kuona-aineita. Lisäksi harjoittelun seurauksena kudoksiin siirtyy kudosnestettä paineenmuutosten vuoksi.

Palautumisesta puhutaan nykyisin paljon, ja sen arvo urheilijan elämässä tiedostetaan hyvin. 

Tärkeimpinä palautumista edistävinä tekijöinä on riittävä lepo ja uni, ravitsemus sekä nestetasapainosta huolehtiminen.* Muita palautumista edistäviä keinoja kuten hierontaa, venyttelyä, kompressiohoitoja ja kylmähoitoja käytetään myös edistämään palautumista.

Lepo ja uni

Palautumisesta jopa 95% tapahtuu nukkuessa. Uni mahdollistaa lihasten vaurioiden korjaantumisen, kasvamisen ja palautumisen. **

Ravinto

Harjoittelu aiheuttaa energiavarastojen vähentymistä, ja ravinnolla saadaan niitä täytettyä.

Nestetasapaino

Liikumisen aikana aiheutuu nestehukkaa, minkä tasapainottaminen on tärkeää palautumiselle.

Miten kompressiolahkeet vaikuttavat?

Kompressiolahkeet ovat jalkoihin puettavat lahkeet. Niissä on ilmataskuja, jotka täyttyvät ja tyhjentyvät ilmasta, mikä tuottaa jaloille kompressiohoitoa. Kompressiohoidossa luodaan halutulle alueelle paineenvaihtua, jonka avulla saadaan verenkiertoa vilkastettua sekä imusuoniston toimintaa tehostettua.

Kompressiohoidon vaikutusmekanismit:

  • Kuona-aineet poistuvat kehosta verenkierron ja imusuoniston tehostumisen johdosta.
  • Happi ja ravinteet kulkeutuvat verenkierron avuslla, mikä edistää kudosten uusiutumista ja korjaantumista.
  • Tulehdusreaktio vähenee harjoittelun jälkeen.
  • Kudosnesteet palautuvat lihaksista imusuonistoon.
  • Tulehdusreaktio vähenee harjoittelun jälkeen.
  • Lihakset rentoutuvat, kun aktivaatiokynnys nousee.

Tutkimusta kompressiolahkeiden vaikutuksista on tehty, mutta tarkkaa tietoa siitä, miten ne vaikuttavat palautumiseen ei vielä tiedetä. Aihe vaatii lisätutkimusta, jotta voidaan täysin ymmärtää kompressiolaitteiden vaikutuksista kehoon. Tällöin niiden käyttöä voidaan optimoida urheilun jälkeisessä palautumisessa.

Harjoittelun jälkeinen lihaskipu

Tutkimusnäyttöä on siitä, että kompressiohoidolla voidaan vaikuttaa harjoittelun jälkeiseen lihaskipuun. ***

Nivelten liikeradat ja liikkuvuus

Nivelten liikeradat todettiin palautuvan nopeammin kompressiohoidon jälkeen verrattuna kompressiovaatteen käyttöön. ***

Kuona-aineet ja turvotus

Kompressiolahkeiden avulla vaikutetaan turvotukseen, ja vilkastutaa verenkiertoa helpottaen kuona-aineiden poistumista.

Kompressiolahkeet ja urheiluvammat

Osana urheilua on erilaiset jalkoihin kohdistuneet vammat. Näiden seurauksena jalka voi turvota ja ylimääräistä nestettä kertyä vamma-alueelle.

Tällaisen turvotuksen vähentäminen on tärkeää, jotta jalkojen niveliä voidaan käyttää mahdollisimman suurella liikeradalla ja palauttaa myös lihasten normaali toiminta. Ylimääräinen neste on aina rasite, ja se hankaloittaa myös nivelten asentotuntoa sekä lihasten kykyä tuottaa voimaa. 

Turvotuksen poistaminen mahdollistaa siis nopeamman kuntoutumisen ja palaamisen harjoittelun pariin.   

Urheilusuorituksen jälkeen

Kompressiolahkeita voi käyttää urheilusuorituksen jälkeen palautumista edistävästi. Niiden avulla saadaan kuona-aineita poistumaan elimitöstä.

Matkustamisen jälkeen

Osana urheilijan elämää on matkustaminen. Kompressiolahkeita voi käyttää apuna herättelemään tukkoisia jalkoja matkustamisen jäljiltä.

Palautuminen lepopäivänä

Mukaile hierontaa Kompressiolahkeiden avulla ja nauti rentouttavasta käsittelystä lepopäivänä.

Yhteenveto

Kompressiolahkeita voidaan siis hyödyntää urheilussa nopeuttamaan palautumista erityisesti lihaskivun osalta. Lisäksi Kompressiolahkeet toimivat hieronnan omaisesti ja auttavat myös rentoutumaan ja rauhoittumaan lisäten unenlaatua ja valmiutta seuraavaa urheilusuoritusta tai harjoittelua silmällä pitäen.

Katso alta video Kompressiolahkeista.

Lähteet:

* Palautuminen, Kaikkonen P (LitT). Terve Urheilija. Luettavissa: https://terveurheilija.fi/harjoittelu/palautuminen/

** Tuomilehto, H. & Vornanen, J. 2019. Nukkumalla menestykseen. Helsinki: Tammi.

*** Winke, M. & Williamson, S. 2018. Comparison of a Pneumatic Compression Device to a Compression Garment During Recovery from DOMS. International Journal of Exercise Science, May 1;11(3):375-383.