Kompressiolahkeet - Kompressiohoidolla helpotusta turvotukseen ja väsyneisiin jalkoihin
Blogi kertoo mitä on kompressiohoito, lisäksi siinä käsitellään turvotuksen syntyä sekä milloin kompressiohoitoa ei tule käyttää.
Luettuasi tämän blogin Kompressiolahkeista:
1. Tiedät mitä kompressiohoito on.
2. Miten kompressiohoito toimii.
3. Mihin ongelmiin kompressiohoidolla voidaan saada vaikutusta.
Olen Kipukaupan fysioterapeutti ja erikoistunut Ortopediseen Manuaaliseen Terapiaan.
Kompressiohoito on itseläni ollut käytössä fysioterapiassa jo useamman vuoden ajan. Sen avulla saadaan helpotusta turvotukseen, mikä auttaa tehokaamman kuntoutuksen toteutumisessa.
Omat Kompressiolahkeet ovat säännöllisessä käytössä, niin itselläni, kuin myös ystävilläni.
Jaloissa turvotusta - mitä se tarkoittaa?
Jalkojen turpoamiselle on useita lääketieteellisiä syitä. Näitä syitä ovat muun muassa laskimoverisuonten vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminta ja imunestesuoniston häiriö. Nämä sairaudet tulee ottaa vakavissaan ja syytä hakeutua lääkäriin, mikäli turpoaminen on toistuvaa.
Jalat voivat kuitenkin turvota ja väsyä ilman, että sinulla on mitään sairautta. Ylimääräisen nesteen kertyminen jalkoihin esiintyy yleensä sukan jättämänä painaumana nilkassa tai väsymyksen tunteena jaloissa. Asiaan ei välttämättä kiinnitä huomiota ja se jää arjessa helposti toissijaiseksi asiaksi.
Turvotus
Jalkojen turpoaminen on yleistä laskimoverenkierron vajaatoiminnasta. Pintalaskimoiden vajaatoiminnan esiintyvyys aikuisiässä on 30-40%. **
Lymfaturvotus
Lymfaturvotus on seurausta imunestekierron häiriöstä. Imunestekierrossa imunestettä siirtyy verisuonista kudoksiin ja imusolmukkeista takaisin verenkiertoon. Tämän kierron häiröityessä syntyy lymfaturvotusta. ***
Suonikohjut
Suonikohjut ovat alaraajoissa olevien laskimoverisuonten laajentumia. Ne syntyvät laskimoiden seinämien heikentyessä ja niitä esiintyy lähes 80% ihmisistä ikääntyessä. **
Minkä takia emme kiinnitä tähän huomiota?
Jalkojen turpoaminen ei välttämättä ole omaa arkea hankaloittava tekijä eikä siihen sen vuoksi kiinnitä huomiota. Moni meistä ei edes huomaa, jos jalat ovat turvonneet ja väsyneet, koska kalenterissa olevien suunnitelmien toteuttaminen on ensisijaista. Rentoutumiselle ja rauhoittumiselle jää kohtalaisen vähän aikaa ja kiire tuntuu olevan yleinen ja hyväksytty käsite modernille ihmiselle arjessa.
Tietämättömyys
Monet eivät tiedä mitä jalkojen turvotukselle voi tehdä. Harvat meistä edes huomaa jalkojen turvotusta tai ymmärrä sen merkitystä jalkojen väsymiselle.
Kiire
Turvotuksen hoitaminen vaatii hivenen aikaa. Jos turvotus ei häiritse omaa arkea, tulee muut arkiset askareet helposti oman hyvinvoinnin edelle.
Hyvinvointi - mitä jos aloittaisit jaloistasi!
Oma hyvinvointi jää valitettavan usein muista huolehtimisen vuoksi taka-alalle. Ikinä ei tunnu olevan aikaa ja päivät vilahtavat, kunnes huomaat lähes aina olevan maanantai. Asioiden siirtäminen huomiselle on enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja koskaan ei tunnu olevan tarpeeksi aikaa.
Tämä voi olla helppoa, mutta kaikkien asioiden vetkuttaminen ei kuitenkaan ole kannattavaa.
Itse olen juossut edellä mainitussa oravanpyörässä aivan liian kauan ja tekosyiden keksiminen on enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
Vaikka olen aina ollut työskennellyt hyvinvointi- ja terveydenalalla, ei se kuitenkaan ole koskaan ollut itsestään selvää, että käyttäisin aikaa itsestäni huolehtimiseen. Suutarin lapsella kun niitä kenkiä ei aina ole.
Tästä en voi syyttää ketään muuta kuin itseäni!
Kun tuoteperheeseemme tuli Kompressiolahkeet, olin innoissani. Ihan vaan ensinnäkin siksi, että olin päässyt useaan kertaan kokeilemaan vastaavia tuotteita ja joka kerta tuntemukseni oli, kuin pala taivasta olisi tuotu tarjolle. Tästä ennakkoasetelmasta voi siis päätellä, että tuote tuli muutenkin käyttööni, kuin vain tuotteen tutustumisen ajaksi.
Milloin ja miksi nestettä kertyy jalkoihin?
Turvotus on yleensä seurausta paineolosuhteiden muutoksesta verisuonissa ja muissa kudoksissa.* Verisuonten osalta painemuutokset aiheuttavat nesteen tihkumisen ympäröivään kudokseen. ** Tällöin nestettä kertyy solujen väliseen tilaan. *
Paineolosuhdemuutosten lisäksi turvotus voi syntyä kudosvauriosta, kuten vamma tai leikkaus, hormonaalisista tekijöistä tai perussairauksista, kuten aikaisemmin mainittu sydämen vajaatoiminta. Turvotus itsellään ei ole vaarallista, mutta jos turvotukseen liittyy hengenahdistusta tai kuumetta, tulee henkilön hakeutua kiireellisesti hoitoon. **
Painemuutoksia jalkoihin tulee myös hyvin yksinkertaisista asioista, kuten pitkään istumisesta tai seisomisesta. * Näissä molemmissa painovoima luo omat vaatimukset elimistölle. Turvotus lisääntyy yleensä iltaa kohti ja vähenee yön aikana jalkojen ollessa vartalon kanssa samassa tasossa. **
Pitkään istuminen
Pitkään istuessa, jalkojen ollessa koukussa, joutuu laskimoverenkierto tekemään työtä painovoimaa vastaan. Staattinen asento kuormittaa laskimoverenkiertoa, koska lihasten tuoma paineenmuutos ei ole tukemassa verenkiertoa.
Pitkään pystyssä oleminen
Pitkään seistessä laskimoverenkierto kuormittuu, koska verta joudutaan viemään takaisin sydämeen pitkän ajan painovoimaa vastaan. Lisäksi nesteiden kulku vartalossa on painovoiman mukaan alas kohti jalkoja.
Mitä tarkoittaa kompressiohoito?
Kompressiohoidolla tuotetaan painetta, jonka avulla saadaan pienennettyä veri- ja imusuonten poikittaispinta-alaa ja vaikutettua suoniston virtaukseen. Paineen avulla saadaan myös ylimääräistä nestettä siirtymään takaisin verenkiertoon ja imusuonistoon.
Tuttuja tuotteita kompressiohoidossa
Kompressiohoidossa tunnetuimmat tuotteet ovat erilaiset vaatteet ja hihat/säärystimet, joita markkinoilla on ollut nyt jo usean vuodenajan. Joillekin hoito voi olla tuttu asia esimerkiksi leikkauksen jälkeen laitetuilla tukisukilla, tai jopa sairaalassa olleella laitteella.
Kompressiolaite
Kompressiolaite on laite, jonka avulla tuotetaan mekaanisesti paineenvaihtelua päälle puettavien lahkeiden tai hihojen kautta.
Kompressiovaate
Kompressiovaate on päälle puettava vaate, jonka avulla luodaan painetta halutulle alueella.
Kompressiosidonta
Kompressiosidonta on eri kokoisten sidosten avulla tuotettu paine halutulle alueelle.
Voinko käyttää Kompressiolahkeita?
Kompressiolahkeilla saa nopeaa ja tehokasta helpotusta, jos jalat turpoavat tai tuntuvat väsyneiltä. Lahkeita voi käyttää myös ilman jalkojen turpoamista, jos haluat saada helpotusta väsyneille jaloille ja yksinkertaisesti hoitaa itseä omalla kotisohvalla.
Jokaisella on omat tuntemuksensa siitä, mikä on nautinnollista. Toisille paineen tuomat tuntemukset eivät ole mukavia, toiset haluavat tai kaipaavat vielä enemmän painetta jaloille saadakseen kaiken nautinnon irti kompressiohoidosta.
Tilanteissa, joissa jalkoihin kohdistunut paine ei ole tuttua ja jalat ovat muutenkin herkät, tulee kompressiolahkeiden käyttö aloittaa rauhassa ja asteittain, jotta saat hyötyjen lisäksi hoidosta vielä mieluisan ja mukavantuntuisen.
Lista siitä, missä tapauksissa kompressiolahkeita ei tule käyttää, tai niiden käyttöä edeltävästi tulee olla keskustellut terveydenalan ammattilaisen kanssa on listattuna tähän alle:
- Sydämen tai verenkierron vajaatoiminta
- Epäily tai tunnistettu veritulppa
- Ruusu tai muu bakteeriperäinen infektio
- Laskimotulehdus- tai tukos
- Turvonnut, rikkinäinen tai tulehtunut iho
- Äkkinäinen tai selittämätön kipu pohkeessa
- Arterioskleroosi, iskeemia tai keuhkoödeema
Sairauksien yhteydessä kompressiohoitoa hoitomenetelmänä tulee arvioida yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Syynä tähän on se, että kompressiohoitoa edeltävästi tulisi tehdä mittaus siitä, onko raajoissa riittävä verenkierto hoidon aloittamiselle. ****
Omasta tervedentilasta saa olla kiinnostunut ja asioista on hyvä ottaa selvää. Muistettavaa kuitenkin on se, että terveydentilaan liittyvissä asioissa parhain taho vastaamaan ja arvioimaan eri hoitomenetelmien käyttöä on terveydenhoidon taho, jonka kanssa henkilö on jo hoitosuhteessa.
Miten usein Kompressiolahkeita voi käyttää ja miten kauan kerrallaan?
Kompressiolahkeita voi käyttää päivittäin. Omien tuntemusten mukaan käyttöaika voi olla muutamasta minuutista useampaan kymmeneen minuuttiin. Suositeltavaa on kuitenkin välissä tunnustella jalkoja, kävellä sisällä ja arvioida milta jalat tuntuvat.
Kompressiolahkeiden säännöllisen käytön kanssa on tärkeää huomioida myös vedenjuonti. Jos elimistössä ei ole nestettä mitä laittaa kiertoon, ei myöskään kuona-aineita saada sieltä pois. Yhtenä turvotuksen syynä voi olla niinkin yksinkertainen asia, kuin liian vähäinen vedenjuonti.
Jos turvotusta esiintyy jatkuvasti ja pidemmän aikaa, tulee omiin elämäntapoihin kiinnittää myös huomiota. Kevyen liikunnan lisääminen sekä ravinnon huomioiminen on tärkeää turvotuksen hoidossa.
Varoitus - aiheuttaa riippuvuutta
haluan huomauttaa, että kompressiolahkeiden käyttöön jää koukkuun. Itselläni ne ovat säännöllisessä käytössä ja usein huomaan odottavani jo iltaa, että pääsen kotisohvalle, nostan jalat ylös ja laitan lahkeet hyrräämään.
Kompressiolahkeet
Kipukaupan Kompressiolahkeiden tuotesivulle pääset alla olevasta linkistä.
Kipukupit
Kuivakuppaus on helppo ja turvallinen keino käsitellä pintakudoksia. Kuppia voi joko liikuttaa ihon pintaa pitkin tai pitää paikallaan.
Yleisiä kysymyksiä Kompressiolahkeiden käytöstä
Suonikohjut voivat aiheuttaa jalkojen turpoamista. Tähän ongelmaan on käytetty muun muassa kompressiovaatteita tai sidontaa.
Suonikohjut ovat kuitenkin merkki laskimoverenkierron vajaatoiminnasta, ja tämä on hyvä tutkituttaa ja saada asianmukainen hoitoarvio lääkärin taholta.
Kompressiohoidon on tutkitusti havaittu vähentävän suonikohjujen aiheuttamaa jalkojen turvotusta. Muistettavaa kuitenkin on se, että kompressiohoidolla ei voida parantaa vaivaa tai estää sen pahenemista.
Lymfaturvotus ja muutenkin voimakas alaraajan turvotus tulee hoidattaa terveydenhuollon ammattilaisen arvion perusteella. Tällöin pystytään huomioimaan myös muutkin terveydentilaan liittyvät yksilölliset asiat.
Sydämentahdistin voidaan asentaa useasta eri syystä. Henkilöille, joille on asetettu sydämentahdistin on suositeltavaa kääntyä hoitavan lääkärin puoleen arvioitaessa Kompressiolahkeiden sopivuutta hoitomenetelmänä jalkojen turvotukseen.
Kipukaupan Kompressiolahkeiden käyttö soveltuu henkilöille, joiden pohkeiden ympärysmitta on maksimissaan 52 cm.
Lahkeiden mukana tulee lisäpalat, joiden avulla ympärysmittaa saa tästä kasvatettua.
Erilaisten leikkauksien jälkeen henkilön tulee kysyä hoitavalta lääkäriltä tai fysioterapeutilta kompressiohoidon sopivuutta osana kuntoutumista leikkauksesta.
Diabetes voi aiheuttaa muutoksia jalkojen tuntoaistiin, niin kosketuksen, kuin myös painetuntemusten osalta. Tästä syystä suositeltavaa on konsultoida hoitavaa lääkäriä arvioimaan kompressiohoidon sopivuutta.
Lähteet
* Turvotus, julkaistu 17.6.2021. Duodecim Terveyskirjasto. Nähtävissä: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00338
** Suonikohjut, julkaistu 13.5.2022. Duodecim Terveyskirjasto. Nähtävissä: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00331/suonikohjut
*** Imunestekierrön häiriö, julkaistu 15.12.2021. Nähtävissä: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00622
**** Kompressiohoito, Duodecim Käypä hoito, julkaistu 8.4.2021. Nähtävissä: https://www.kaypahoito.fi/nix02889