Kuinka valita sopiva valmentaja?

Kuinka valita sopiva valmentaja?

Vinkit hyvän valmentajan valintaan!

Kirjoituksessa kerron, miten kannattaa valita juuri sinulle sopivin valmentaja. Käytän sanaa valmentaja, mutta se voi olla myös opettaja, guru, lääkäri tai jopa kirja. Valintakriteereitä voi soveltaa oli kyseessä sitten mikä tahansa edellä mainituista.

Netti ja sosiaalinen media pursuaa toinen toistaan "parempia" valmentajia ja kursseja. Mutta mistä voi tietää, onko mikä tai kuka “elämäntaidon mullistaja” on juuri sinulle sopivin? Opettajan, gurun tai valmentajan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta onnistut toivomassasi muutoksessa.

Ensin on tärkeää ymmärtää omat tavoitteet. Sen määrittelemiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kun tiedät, mitä tarvitset, on tavoitteen määrittely helpompaa ja tiedät millaista apua tarvitset. Tässä vaiheessa alkaa olla selvillä, minkä alan asiantuntijaa tai opettajaa tarvitset. Seuraavaksi kerron mihin kannattaa kiinnittää huomiota

1. Pidätkö valmentajasta - onko hän mielestäsi uskottava?

Valmentaja

Tutkitusti opettajan ja oppilaan suhteen merkitys oppimisen kannalta on ratkaisevaa. Mieti onko tyyppi sellainen, joka on sinun mielestäsi uskottava ja oletko valmis oppimaan häneltä? Muutos saattaa olla merkittävä, etkä sitoudu, jos opettajan ja oppilaan keskinäiset kemiat eivät kohtaa.

Muutos vaatii yleensä siirtymistä epämukavuusalueelle. Jos kaverin opetukset tai puhetyyli ei resonoi, kiinnosta tai innosta sinua, siirry eteenpäin seuraavaan valmentaja-kandidaattiin. Älä huoli, vaihtoehtoja kyllä piisaa. 

2. Mikä on valmentajan motivaatio - syy Miksi on alalla?

Motivoitunut valmentaja

Yritä selvittää millaiset asiat motivoivat valmentajaa tekemään mitä tekee. Haluat tietää onko hän alalla oikeista syistä. Rahan haalijat ja puoskarit kannattaa sivuuttaa kaukaa ja löytää ne asiantuntijat, joilla on kova palo alaansa kohtaa.

Intohimoinen valmentaja haluaa itsekin oppia ja on jatkuvan kehittymisen polulla ja hän haluaa tulla oman alansa mestariksi. Taustalla sellaisilla valmentajilla on yleensä halu auttaa ja opettaa ihmisiä. 

Vääränlaisina tavoitteina voisi pitää esimerkiksi lääkäriä, joka on alallaan vain korostaakseen omaa sosiaalista statustaan tai puhtaasti taloudellisista syistä.

Voit kysyä valmentajalta suoraan mikä häntä motivoi eniten alallaan. Intohimoisen ammatinharjoittajan tunnistat kyllä.

3. Onko valmentajalla oikeanlaista kokemusta?

Kokenut valmentaja

Selvitä onko valmentajalla relevanttia kokemusta sinua koskettavista tarpeista? Onko hän onnistunut muutoksen tekemisessä jonkun muun valmennettavan kohdalla? Jos valmentajalla on onnistumisia, niiden löytäminen ei pitäisi olla kovinkaan vaikeaa. 

Tätä asiaa voi myös kysyä ihan suoraan valmentajalta. Älä turhaan osta saappaita, jos tarvitset sateenvarjoa, vaikka myyntipuheet kuulostaisivat kuinka hyviltä. Siitä syystä oma tarvekartoitus on tehty hyvin.

Joskus alalla on uusia toimijoita, jotka eivät vielä ole päässeet näyttämään osaamistaan, mutta motivaatio ja asiantuntemus on muuten hyvin hallussa. He tarvitsevat onnistumisia ja hyvä asiakaskokemuksia, joten voit saada heiltä palvelua edullisemmin.

Missä valmentaja itse on - millaisen tien hän on kulkenut?

Valmentaja

“Opi ihmisiltä, jotka ovat saavuttaneet sen missä itse toivoisit olevan.” 

Jos haluat kiivetä Mount Everestille, valitse sherpa, joka on kiivennyt sinne useamman kerran ja tuntee tien. Ihminen, joka on itse käynyt sen tien, jota sinä haluat kulkea, on paras opas ja asiantuntija. Hänellä on omakohtaista kokemusta ja tietää mikä sinuakin odottaa.

Esimerkiksi suuren elämäntapamuutoksen tehneellä ihmisellä todennäköisesti täyttyy myös kohdan 2 ja 3 kriteerit. Omakohtainen onnistuminen on erinomainen motivaattori valmentajalle ja hän todennäköisesti haluaa jakaa kokemuksiaan muille.

Asiat, joihin EI tarvitse kiinnittää huomiota

Sinänsä koulutusasiat tulee olla kunnossa, mutta relevantti kokemus ja onnistumiset ovat niitä asioita, joilla on todellista merkitystä. Intohimoisesti alaansa suhtautuva valmentaja toki jatkokouluttaa itseään, jotta oppii lisää, mutta koulutus pääasiassa auttaa valmentajaa itseään.

Päättötodistukset, kurssit ja erikoiskurssit tuovat uskottavuutta, mutta niiden merkitys on pieni itse ammattitaidon osaamiseen verrattuna. Kohdan 4 omakohtainen kokemus voi opettaa paljon enemmän valmentajaa kuin näyttävä tutkinto.

Onnistuminen on aina itsestä kiinni

Muista, että valmentajan tulee vain osoittaa sinulle oikea tie, mutta itse joudut sen kulkemaan. Hän auttaa sinut pystyyn, kun kompuroit ja antaa sinulle vettä, jos olet nääntymäisilläsi. 

Varmista, että tiennäyttäjä tuntee oikean reitin ja vie sinut sinne, minne oikeasti haluat päästä. Jos haluat Poriin, et halua opasta, joka vie sinut Joensuuhun etkä edes Raumalle, vaikka se lähellä onkin. Älä tingi omista tavoitteistasi, sinä sinne olet menossa, ei kukaan muu.

Lyhyt yhteenveto valintakriteereistä

  1. Keskinäinen kemia - Pystytkö oppimaan valmentajalta
  2. Mikä valmentajaa motivoi - Varmista, että valmentaja on alallaan oikeista syistä
  3. Kokemus - Onko valmentajalla sinulle sopivaa osaamista ja onko hän onnistunut aiemminkin
  4. Missä valmentaja on - Onko hän itse kulkenut saman tien, jota haluat käydä

 Hyvä valmentaja

Onnea matkaan, valitse valmentajasi viisaasti, jotta sitoudut huolellisesti!

P.S. Kivut saattavat viedä huomion “vääriin” asioihin. Monet nykypäivän kivut johtuvat niskakivuista, joihin voi saada nopeasti apua Niskakeinusta, jota voit kokeilla 30 päivää ilmaiseksi vain toimituskulujen hinnalla.