Liikkumisesi ei ole vain sinusta kiinni

Liikkumisesi ei ole vain sinusta kiinni

Meillä on olemassa keho sitä varten, että pystymme liikkumaan.

Voisi ajatella, että keho on fyysinen käyttöliittymä jonka avulla pystymme käyttämään ja kommunikoimaan tämän fyysisen maailman sekä toisten ihmisten ja luontokappaleiden kanssa.

Kehon tuki- ja liikuntaelimistön eri rakenteita tarkastellessa nousee liikkumisen kannalta tärkeimmäksi rakenteeksi nivel.

Nivelet ovat rakenteita joissa liike tapahtuu. Ilman niveliä ei olisi liikettäkään ja liikkuminen olisi hyvin hankalaa. Esimerkkinä voit ajatella vaikka ovea jossa ei ole saranoita, tai autoa ilman akselia.

Mediassa puhutaan paljon hyvän lihaskunnon merkityksestä ja kansaa ohjataan punttisalille sitä kohentamaan. Mutta miten on nivelkunnon ja siitä huolehtimisen laita?

Liike voi olla aktiivista tai passiivista

Liike voi tapahtua nivelessä eri tavoilla. Yleisin tapa ajatella on, että lihas tuottaa nivelen liikkeen supistumalla aktiivisesti.

Näin tapahtuukin esimerkiksi silloin, kun olet punttisalilla nostamassa punttia. Lihas tekee työtä, jonka seurauksena nivel liikkuu. Tämä on aktiivista ja sinusta lähtöisin olevaa liikettä.

Liike voi kuitenkin olla myös passiivista ja reaktiivista. Suurin osa jalkaterissä ja alaraajoissa kävellessä tapahtuvasta liikkeestä on juuri tällaista. Ne tapahtuvat reaktioina liikkeen eteenpäin vievään momenttiin sekä kehon rakenteiden ja kuljettavan alusta väliseen vuorovaikutukseen.

Nivel liikkuu ensin, jonka jälkeen lihas aktivoituu jarruttamaan, hallitsemaan tai kiihdyttämään liikettä tarpeen mukaan. Tämä liike on muualta lähtöisin ja tapahtuu sinulle.

Tapahtuakseen hyvin, tällainen reaktioon perustuva liike tarvitsee vapaasti ja sulavasti liikkuvan nivelrakenteen sekä ympäristön ja olosuhteet jossa liike pääse tapahtumaan ilman esteitä.

Sekä aktiivinen, että passiivinen liike on kehon toiminnan kannalta tärkeää. Kuitenkin pyrimme yleensä kehittämään vain aktiivista liikettä.

Perinteinen kenkä estää jalkaterän liikettä

Jalkaterässä on 33 niveltä, joissa ei perinteisillä kengillä kävellessä pääse tapahtumaan sitä liikettä mitä niissä pitäisi tapahtua. Kun nivel ei pääse liikkumaan tarkoituksenmukaisesti liikeratojensa läpi se alkaa kangistumaan ja liikkumaan huonommin.

Samaan aikaan, kun nivelet eivät pääse liikkumaan ei niiden liikkeestä huolehtivilla lihaksilla ole mitään tekemistä ja ne alkavat heikentymään ja kiristymään. Heikoilla ja kireillä lihaksilla on huonot lähtökohdat hallita nivelten liikettä.

Yhtälailla liian tiukat vaatteet ja viime kädessä myös passiivinen elämäntapa johtavat kehon kokeman liikkeen vähenemiseen, josta seuraava kangistuminen tekee liikkumisesta hankalaa.

Yhteenveto

Jos haluat kehittää kehosi toimintakykyä on järkevää alkaa miettimään aktiivisen liikkumisen lisäksi myös passiivisesti tapahtuvaa liikettä.

Yksinkertaisin tapa tehdä asialle jotain on poistaa esteet passiivisen ja reaktioon perustuvan liikkeen tieltä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi siirtymistä paljasjalkakenkien käyttöön, väljempien ja joustavampien vaatteiden käyttämistä tai viettämään enemmän aikaa lattialla erilaisissa asennoissa.

Sinä olet se, joka päättää miten kehosi liikkuu sen perusteella miten käytät sitä. Muista kuitenkin, ettei kaikki ole pelkästään sinusta kiinni.

P.S.

Katso alta viime perjantain Kipukauppa Live, jossa käsittelimme näitä asioita. Videolta löytyy myös yksinkertainen liikeharjoitus, jonka avulla pystyt tutkimaan kehosi kykyä reagoida ja liikkua.

 

Kirjoittaja:

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen

"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."

Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.