Liikkuvuutta jalkaterään kotikonstein, osa 1
Hyvää alkanutta vuotta 2024 täältä bloginkin puolelta. Tammikuu vietetään vahvasti jalkaterän liikkuvuuden lisäämisen merkeissä. Kantavana ajatuksena on jalkaterien aktiivinen valmistaminen paljasjalkakenkien käyttöön tai ihan vain yksinkertainen kehonhuolto.
Näitä harjoituksia varten ei tarvitse lähteä kauppaan etsimään välineitä, sillä suurin osa niistä löytyy varmasti kotoasi. Voitkin käydä vaikka heti tarkistamassa siivouskomerosi, sillä tätä ensimmäistä harjoitusta varten tarvitset harjan- tai mopin varren.
Mikäli sellaista ei löydy, niin mielikuvitusta saa käyttää. Voit katsoa videon harjoituksesta tästä alta.
Tepastele ja rullaa
Itse harjoitus on hyvin helppo. Aseta harjan- tai mopinvarsi eteesi maahan poikittain ja asetu seisomaan sen toiseen päähän.
Aseta jalkasi harjanvarren päälle jalat vierekkäin niin, että varsi on päkiöittesi kohdalla.
Lähde astelemaan vuorotellen pieniä askeleita pitkin harjanvartta, kunnes pääset sen toiseen päähän.
Päästyäsi toiseen päähän, astu pykälä eteenpäin (esimerkiksi varren leveyden verran) niin, että varsi on nyt hieman päkiäsi takapuolella.
Astele vuorojaloin varren toiseen päähän.
Astu pykälä eteenpäin jne.
Toista tätä niin pitkään, kunnes olet päässyt aivan kantapääsi tyveen. Astu pois harjanvarren päältä ja ravistele jalkojasi. Käy kävelemässä ja tunnustele miltä jalat tuntuvat kävellessä.
Toinen vaihtoehto on rullata harjanvarrella jalkapohjaa pituussuunnassa.
Aseta tällöin vain toinen jalkasi harjanvarren päälle, jälleen päkiän kohdalle ja jätä toinen jalkasi taaksesi tukemaan liikettä.Siirrä kehonpainoa eteenpäin, kunnes paine tuntuu sopivalta.
Lähde hitaasti rullaamaan harjanvartta pitkin jalkapohjaasi kohti kantapäätä. Pyri pitämään paine tasaisena.
Mitä hitaammin pyrit rullaamaan ja pitämään paineen tasaisena, sitä enemmän aikaa ja mahdollisuuksia jalkaterän kudoksilla on ottaa vastaan se mitä olet tarjoamassa.
Voit rullata molemmat jalkapohjat läpi kolme kertaa. Ravistele sen jälkeen jalkojasi ja käy taas kävelemässä ja tunnustele miltä jalat tuntuvat.
Miltä harjoituksen pitäisi tuntua?
Harjoituksessa on tarkoitus haastaa kehoa ja jalkateriä. Se tarkoittaa, että keho pitää viedä mukavuusalueen ulkopuolelle, sillä tarvittavaa muutosta ei voi tapahtua mukavuusalueen sisäpuolella. Olet siellä jo.
Harjoitus saa tuntua epämukavalta. Hyvä määritelmä on se, että jos epämukavuuden takia tarvitsee pidättää hengitystä, niin paine on liian kovaa.
Voit säädellä harjanvarren tuottamaa painetta pitämällä enemmän painoa kantapäillä tai päkiällä, suhteessa siihen missä kohtaa jalkaa olet menossa.
Miksi harjoitusta pitäisi tehdä?
Ensimmäinen syy on hyvin yksinkertainen. Kyse on sinun jaloistasi ja kehostasi, kenelläkään muulla ei ole vastuuta sen hyvinvoinnista ja toiminnasta kuin sinulla itselläsi.
Jalat ovat yleensä koko päivän piilossa kenkien ja sukkien sisällä, jolloin emme kiinnitä niihin päivän aikana kovin paljon huomiota. Esimerkiksi tästä syystä niiden huolto ja harjoittaminen jää vähälle. Mikäli tämän lisäksi käytämme perinteisiä kenkiä, jalkojen hyvinvointi ja toiminta kulkee ajan kuluessa negatiiviseen suuntaan, mistä syystä niihin pitäisi kiinnittää vielä enemmän huomiota.
Kuten kirjoituksen alussa mainittiin, voit ottaa harjoituksen puhtaasti kehonhuoltona.
Toinen syy on jalkojen valmistaminen paljasjalkakenkien käyttöä varten.
On helppoa ajatella, että pelkkä vaihto paljasjalkakenkiin veisi pois jalkojen väsymisen ja kolotukset tai pitkään vaivanneen epämukavan tunteen alaselässä, kuten se on monelta ihmiseltä vienyt. Asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen.
Paljasjalkakenkiin siirtyminen ei ole tapahtuma vaan prosessi.
Jos olet käyttänyt perinteisiä kenkiä 30 vuotta, eivät jalkasi osaa tai edes välttämättä pysty toimimaan kuten niiden paljasjalkakengässä tulisi toimia. Tämä johtuu siitä, että perinteisten kenkien käyttäminen on luonut jalkaterän rakenteisiin liikkuvuuden sekä liikehallinnan ongelmia, sekä rakenteiden heikkoutta ja kireyttä.
Toki on mahdollista, että nämä kaikki korjaantuvat itsestään, kuten ne tekevätkin ajan kuluessa, kun vaan käytät paljasjalkakenkiä. Keho muuttuu sen seurauksena, mitä ja miten sillä teet.
Mutta siinä tapauksessa, jossa vaihto paljasjalkakenkiin tuntuu tuovan eteen uusia ongelmia vanhojen rinnalle, syy ei ole kengissä vaan siinä mitä jalkasi osaavat ja pystyvät tekemään. Sillä kyseisellä hetkellä. Se on taas asia mihin sinä pystyt vaikuttamaan.
Voit vaikka hakea siivouskomerosta harjanvarren ja tarjota jaloillesi uusia kokemuksia ja siten edistää paljasjalkakenkiin siirtymisprosessia.
Yhteenveto
Jalkaterän liikkuvuuden harjoittaminen ja lisääminen ei ole välineurheilua, eikä sen tarvitse olla vaikeaa. Mikäli jalkojesi hyvinvoinnin ja toiminnan edistäminen kiinnostaa sinua, pääasia on, että päätät alkaa tekemään asialle jotain ja sen jälkeen teet sen.
Ja jatkat tekemistä, olit sitten siirtymässä paljasjalkakenkien käyttöön tai et.
Seuraavalla kerralla menemme siivouskomeron sijasta käymään liinavaatekaapilla.
Kirjoittaja:
Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen
"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."
Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.