Liikkuvuutta jalkaterään kotikonstein, osa 2

Liikkuvuutta jalkaterään kotikonstein, osa 2

Edellisellä viikolla aloitimme matkan jalkaterän liikkuvuuden lisäämiseen. Tarkoituksena oli etsiä kotoa yksinkertaisia työkaluja, joiden avulla voi tehdä jalkaterän liikkuvuutta ja sen kudosten joustoa edistävää harjoittelua. 

Työkaluksi valikoitui viime viikolla harjanvarsi. Tällä kertaa menemme siivouskomeron sijasta liinavaatekaapille ja haemme sieltä lakanan.

Viime perjantaina julkaisimme Youtubessa liikevälipalan, jossa ohjattiin lakanalla tehtävä harjoitus. Jos et ole vielä nähnyt videota, voit katsoa sen tästä alta.

Lakanat solmuun

Käy siis hakemassa kaapista lakana ja tee sen keskelle solmu. Sen jälkeen pyri tekemään siihen vielä niin monta solmua kuin pystyt, sen jälkeen harjoitusta varten tarvitsemasi työkalu on valmis.

Aseta solmittu lakana lattialle pitkittäin.

Astu lakanassa olevan solmukohdan päälle paljain jaloin ja siirrä rauhallisesti painoa jalan päälle, antaen jalkapohjan alla olevan solmun määritellä minkälaisen asennon jalkasi ja nilkkasi ottavat.

Astu toisella jalalla seuraavan solmun päälle. Jatka näin, kunnes olet päässyt lakanan toiseen päähän ja palaa sitten takaisin.

Voit kulkea pitkin lakanaa jalat pitkittäin tai poikittain.

Pyri asettamaan jalkojasi eri tavoin solmujen päälle. Voit esimerkiksi tehdä yhden kierroksen niin, että solmut ovat pelkästään kantapääsi alla. Toisella kierroksella voit jättää solmut päkiän alle. Kolmannella sisäsyrjän ja neljännellä ulkosyrjän alle.

Näin jalkaterä sekä nilkka joutuvat ottamaan erilaisia asentoja. Tämän seurauksena nivelet joutuvat erilaisiin kulmiin, lihakset joutuvat tekemään enemmän töitä asennon hallitsemiseksi ja jänteet kokemaan enemmän venytystä.

Kuten harjanvarrenkin kanssa, harjoitus saa tuntua epämukavalta ja hankalalta. Hyvä muistisääntö on, että harjoituksen tekeminen ei saisi aiheutaa hengityksen pidättämistä ja ylimääräistä jännitystä.

Jos näin tapahtuu, voi vähentää kuormitusta viemällä vähemmän painoa lakanan solmujen päälle.

Miksi harjoitusta pitäisi tehdä?

Lakanan solmujen päällä kävelemisellä on syvällisempikin tarkoitus. Sillä pyritään luomaan olosuhteet joita jalkaterä ja nilkka todennäköisesti kohtaisivat luonnossa paljain jaloin tai paljasjalkakengillä liikkuessa.

Kävellessäsi paljain jaloin (tai paljasjalkakengillä), jalkaterien tarkoitus on mukautua alustaan ja näin tehdessään tuottaa keholle tukevan perustan, jonka varassa liikkua. Riippuen siitä missä kävelee, on mahdollisuus, että jokainen askel on erilainen. Tämä tarjoaa rikkaan toimintaympäristön, joka ylläpitää jalkaterän liikkuvuutta ja joustoa ilman, että sinun tarvitsee itse tehdä asialla mitään.

Usein asia ei kuitenkaan ole näin. Kävellessäsi perinteisillä, paksu- ja jäykkäpohjaisilla kengillä, jokainen askel on samanlainen vaikka kävelisitkin erilaisilla alustoilla. Tämä johtuu siitä, että kengän rakenne sulkee jalkaterän sisäänsä ja astuessa jalkaterä mukautuu kenkään eikä alustaan.

Toimiva jalkaterä tarvitsee erilaisia pinnanmuotoja

Erilaisia pinnanmuotoja sekä niiden tekstuureita voi siis ajatella myös harjoittelun apuvälineinä, kuten tässä harjoituksessa käytettyä lakanaa.

Luonnossa, myös kaupunkiympäristössä kävellessä jaloilla on mahdollisuus kokea tasaisia tai epätasaisia pintoja, jotka voivat olla pehmeitä tai kovia. Paljasjalkakenkien käyttö yhdistetään yleensä luonnossa liikkumiseen, jolloin yleensä puhutaan epätasaisista ja pehmeistä pinnoista.

Mutta kovat ja tasaiset sekä kovat ja epätasaiset pinnat ovat myös luonnollisia. Urbaanissa kaupunkiympäristössä niitä tosin esiintyy suhteessa paljon, jolloin ongelmaksi tulee vaihtoehtojen puute. Jos pehmeää ja epätasaista alustaa ei ole helposti saatavilla, voi sen tuoda olohuoneeseen käyttämällä hieman mielikuvitusta.

Jos ajattelet siirtymistä paljasjalkakenkien käyttöön, niin olet saattanut kuulla ohjeen, että niillä tulisi kävellä enimmäkseen pehmeillä alustoilla. Tästä voi olla yksilökohtaisesti hyvä aloittaa, mutta suurin osa nykyelämästä tapahtuu kuitenkin kovien ja tasaisten alustojen päällä.

Mikset siis harjoittelisi paljasjalkakengillä olemista ja kulkemista niillä alustoilla missä tulet niillä kulkemaan?

Tämä vaatii todennäköisesti enemmän aikaa ja myös enemmän oheisharjoittelua, esimerkiksi edellä mainittua lakanalla tehtyä harjoitusta, jotta jalkaterästä saa tarpeeksi joustavan koville alustoille.

Jollaiseksi se ei voi oppia ja tulla mikäli kävelet pelkästään pehmeällä.

Yhteenveto

Jalkaterän tehtävä on mukautua alustaan ja tarjota tukeva perusta kävelylle huolimatta siitä millä alustalla kävelet.

Perinteisillä, paksu- ja jäykkäpohjaisilla kengillä kävellessä alusta muoto ei välity jalkaterään asti, vaan jalkaterä mukautuu kengän muotoon. Näin tehdessään se ei pysty itse tuottamaan tukevaa perustaa kävelylle ja luo myös ristiriidan muiden aistien havaitseman alustan (esim. pehmeä ja epätasainen) sekä jalan todellisuudessa kokeman alustan (kengän jäykkyys ja kovuus) välille.

Se miten kehosi ja jalkasi liikkuvat ja toimivat ei ole pelkästään harjoittelusi tulosta, vaan myös kaunista vuorovaikutusta sinun, luonnon sekä maaperän kanssa.

Kirjoittaja:

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen

"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."

Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.