Mindfulness-harjoituksia ja juhannusrientoja

Mindfulness-harjoituksia ja juhannusrientoja

Mindfulness-harjoituksia juhannusriennoissa ja hymyilevä jättiläinen

Mindfulness on tietoista pysähtymistä, läsnäoloa ja havainnointia. Arjen keskellä emme aina muista kiinnittää niihin pieniin yksityiskohtiin huomiota, jotka tekevät elämästä niin mahtavan.

Tällä kertaa kerron, mitä yhteistä on Suomen 2021 jalkapallomaajoukkeen puolustajalla, “hymyilevällä jättiläisellä”, läsnäoloharjoituksilla ja juhannuskesteillä. Annan lisäksi pari harjoitusta, joiden avulla mm. opit keskustelemaan syvällisemmin ja nauttimaan juhlista koko olemuksellasi.

Paulus Araviita alias “hymyilevä jättiläinen” on hurmannut maailmalla ihmisiä aurinkoisella olemuksellaan laulaessaan jalkapallo-ottelun yhteydessä Maamme-laulua hymyssä suin kuin hangon keksi. 

Syyksi hän selitti yksinkertaisesti, että tilanne on joka kerta unelmien täyttymys eikä hän haluaisi sillä hetkellä olla missään muualla. Toisin sanoen hän on läsnä tilanteessa, joka on ainutlaatuinen. Se päättyy, kun erotuomarin pilli soi ja peli alkaa...

Edellä mainittu kappale kuvaa mindfulnessia oivallisesti: pysähtyminen tilanteeseen ja tutkimaan sekä omaa sisäistä tunnetta että ympäröivää tunnelmaa ilman kritiikkiä. Valitettavan usein säntäilemme tilanteesta toiseen sen enempää ajattelematta.

Mindfulness harjoituksia

Mutta nyt itse asiaan: läsnäoloa voi harjoittaa mitä erilaisimmissa ympäristöissä, kuten esimerkiksi juhlissa, metsässä, pellossa tai pelatessa. Annan kolme mindfulness tehtävää, joita voit soveltaa vaikka juhannusjuhlissa mökillä. 

1. Mindfulness-tehtävä: sosiaalinen läsnäolo

Usein tapamme “keskustella” muiden kanssa on sitä, että odotamme toisen taukoa, jotta pääsemme ilmaisemaan oman (mielestämme maailman tärkeimmän) mielipiteen tai asian. Valitettavan usein “keskustelussa” kaksi ihmistä seisoo vastakkain ja puhuvat täysin omiaan.

Todellisuudessa dialogi eli vuoropuhelu on tilanne, jossa toinen ihminen kuuntelee toista. Kuuntelemisella tarkoitetaan muutakin kuin pelkkiä sanoja. Seuraamalla keskustelukumppanin sanojen lisäksi kehon liikkeitä ja kasvojen ilmeitä voi ymmärtää mitä hän oikeasti yrittää kertoa.

Nyt saa olla reaktiivinen eli älä suunnittele sanomisiasi etukäteen, koska haluat sanoa jotain ennalta mietittyä. Odota vuoroasi ja yritä rakentaa keskustelua syvemmäksi. Saatat yllättyä, mihin keskustelu johdattaa ja kuinka hauskaa on tutustua keskustelukumppaniisi entistä paremmin.

Juhannusjuhlissa valitse keskustelukumppani ja tee näin:

 • Unohda itsesi ja kuuntele keskustelukumppaniasi: mitä hän sanoo ja miksi
 • Seuraa hänen kehonkieltään ja onko se linjassa hänen sanojensa kanssa
 • Vaikka et olisi samaa mieltä, yritä ymmärtää kumppaniasi ennakkoluulottomasti
 • Älä vastaa ennalta suunnittelemaasi vastausta tai täräytä (vasta)väitettä
 • Ota puheenvuoro vasta, kun tiedät kumppanisi lopettaneen
 • Yritä viedä keskustelua eteenpäin rakentavasti
 • Esitä tarkentavia kysymyksiä

Saatat yllättyä keskustelun laadukkuudesta. Ehkä virität elämäsi parhaan keskustelun, kun et anna ennakkoluulojasi sumentaa keskustelua. 

2. Mindfulness-tehtävä: Aisti tunnelma

Kuten hymyilevä jättiläinen, nauti jokaisesta tilanteesta kuin se ei koskaan enää toistuisi. Ja sehän on totta: jokainen tilanne on uniikki, jollaista täsmälleen toista ei enää koskaan tule.

Ennen kuin säntäät tilanteesta toiseen, ota muutama suurempi sisään- ja uloshengitys sekä ummista silmäsi. Aisti tunnelma ympärilläsi kuuntelemalla ja haistelemalla. Kuuntele rakkaiden ystäviesi puheensorinaa ja naurun remahduksia. 

Mindfulness

Siirry seuraavaan tilanteeseen vasta, kun olet “päättänyt” edellisen. Voit kokea kiitollisuutta siitä, mitä kaikkea mahtavaa olet tähän mennessä kokenut ja mitä muuta hauskaa voit kokea saman illan aikana. Näin annat arvoa jokaiselle kohtaamallesi tilanteelle, vaikka se ei aina olisi edes miellyttävä.

Tee näin:

 • Päätät edellisen keskustelun tai muun aktiviteetin pysähtymällä hetkeksi
 • Hengittele syvään ja sulje silmäsi
 • Kuuntele ympäristöäsi ja tunnustele tuntojasi edellisestä tilanteesta tai keskustelusta
 • Siirry seuraavaan tilanteeseen vasta, kun edellinen on päättynyt

Nappaa nyt toki yksi olut tai skumppalasi käteen ennen kuin muut juhlien jäsenet luulevat sinun siirtyneen jo aivan muihin sfääreihin...

3. Mindfulness-tehtävä: Fyysinen altistus

Jos olet mökillä, sinulla on monta ihanaa vaihtoehtoa altistaa kehoasi eri tuntemuksille. Edellisessä tehtävässä aistit yleistä tunnelmaa, mutta nyt aistimme ihollamme. Toivon sinun kokeilevan miltä ympäristön ärsykkeet tuntuvat iholla.

Meille suomalaisille sauna on monille todellinen Mindfulness-hetki, vaikka emme sitä sellaisena mielläkään. Saunan hiljaisuus, kiukaan sihinä ja kuumuus pakottaa meidät keskittymään kehon tuntemuksiin. 

Mikä virkistäisi enempää kuin saunan jälkeen pulahdus vilvoittavaan veteen, joka viilentää kehomme jokaisen sopen. Noustuamme ylös laiturille kehomme on ensin lämmitetty ja sitten viilennetty, jonka jälkeen olo on euforinen. Seiso hetki hiljaa laiturilla ja fiilistele.

Kulje myös paljain jaloin ja tunnustele, miten havunneulaset ja pienet kivet pistelevät jalkojasi. Itikoita et Suomen suvessa voine välttää, joten ota hyttysenpistokin kokemuksena kaikkine tuntemuksineen. Huom! Kaikkien tuntemusten ei tarvitse olla vain nautintoa.

Tee näin:

 • Käy saunassa ja kiinnitä huomiota tuntemuksiin
 • Käy uimassa ja huomioi tuntemuksia vedessä ja heti sen jälkeen
 • Kulje paljain jaloin ja tunnustele miltä kallio, pihapolun pienet terävät kivet ja havunneulaset tuntuvat jalkapohjissa

Bonus-tehtävä: Mökkiolympialaiset

Yhdessäolo on tärkeää ja mikä sen paremmin yhdistää kuin pieni kisailu. Järjestäkää mökkiolympialaiset hyvässä hengessä. Alkoholia ja urheilua ei kannata yhdistää eli tästä ohjelmanumerosta on hyvä aloittaa. 

Muista, että myös kisaillessakin voi olla läsnä. Urheilijat, jos ketkä tietävät, että täydellinen keskittyminen tilanteeseen on menestyksen kannalta välttämätöntä. Nauti myös muiden onnistumisista ja kannusta heitä. Tärkeintä on yhdessäolo.

Yhteenveto

Kuten “hymyilevä jättiläinen”, nauti jokaisesta hetkestä kuin se olisi viimeinen. Jokainen tilanne ja keskustelu elämäsi aikana on uniikki. Kuvittele, että et haluaisi olla missään muualla kuin siellä missä juuri nyt olet!

Ole läsnä, nauti fyysisistä ja henkisistä tuntemuksistasi sekä muista hymyillä… kuin jättiläinen :D

Toivotan sinulle parhaita hetkiä yöttömän yön suvessa,

Henry

P.S. Paljain jaloin tallustelu on erinomaista fyysistä läsnäolo -altistusta. Vapauta Varpaat™ - paljasjalkakengät mukailevat paljain jaloin kävelyä, jolloin tunnet hyvin alustan muodot sielläkin, missä paljain jaloin askeltelu ei ole mahdollista.

Paljasjalkakengät