Miten eroon viivyttelystä - Prokrastinaatio

Miten eroon viivyttelystä - Prokrastinaatio

Lukuaika 3 min.

Kipukaupan toimitusjohtaja oli ennen viivyttelyn mestari. Oli, kunnes keksi keinon päästä siitä eroon ja ryhtyä toimeen. Toinen nimi aloittamisen passailuun on prokrastinaatio, mikä yleensä johtuu aivojen rakenteesta. Henry kertoo kikkansa, kuinka aivoja voi jallittaa, ettei se vastusta aloittamista.

Prokrastinaatio - viivyttelyn jalo taito

Oletko lykännyt asioihin ryhtymistä?

Tiedät, että pitäisi aloittaa, mutta ajattelet mielessäsi: “Mä olen jotenkin aivan veto veks eikä jaksais nyt millään. Huomenna on paljon parempi!”.

Jostain syystä seuraavana päivänä eilisen kaiku soi edelleen mielessä. Ja homma jää, taas.

Ryhmäpaine voi toimia hyvin, mutta sekin on kaksiteräinen miekka. Yhdessä saattaa olla jopa vielä helpompi passata tekemistä hamaan tulevaisuuteen. Yhteistä päätöstä voidaan pitää pitkällisen järkeilyn tuloksena ja voi olla siksi hyväksyttävämpää.

Tuttua sinulle? Jos ei, onnittelut lienevät paikallaan, kuulut todennäköisesti vähemmistöön.

Prokrastinaatio - Viivyttely ei ole laiskuutta

Ennen kuin suomit itsesi mielessäsi vereslihalle, odota hieman. Prokrastionaatio on viivyttelyä, mutta älä suorin päin tuomitse itseäsi laiskaksi. Asiat, joita viivytellään, ovat yleensä epämiellyttäviä, työläitä tai epämääräisiä.

Monet opiskelijat (myös korkeakouluissa) kärsivät vaivasta, joka on ymmärrettävää, jos opiskeltavana on vaikeasti ymmärrettävä asia. Työelämän sirpaleisuus saattaa myös ruokkia vaivaa. Keskeytykset ja ärsyketulva vie helposti huomion aloittamisesta.

“Miksi tehdä tänään, kun sen voi tehdä huomennakin?”
-Irvikuva Abraham Lincolnin sanonnasta:"Älä jätä huomiselle mitään, minkä voit tehdä jo tänään."

Tylsät tai liian monimutkaiset työtehtävät jäävät helposti myöhemmäksi. Tai pahimmillaan kokonaan tekemättä.

Aivojen rakenne syyllinen viivyttelyyn

Useimmiten kyseessä on aivojen rakenne. Mikäli vallalla on limbinen järjestelmä, jonka toimintoihin kuuluu tunteet, halut ja vaaran välttäminen, ihminen pyrkii nauttimaan ja välttämään vaaraa. Voisi sanoa: välttämään hankalia asioita, muutosta. Sen aktivoituminen on automaattista.

Limbisen järjestelmän sijaan olisi hyvä saada aktivoitua etuotsalohko, jossa tapahtuu järkeily, suunnittelu ja päätöksenteko. Mutta etuotsalohko vaatii runsaasti energiaa eikä toimi automaattisesti kuten limbinen järjestelmä. 

Muutokseen usein liittyy pelkoja, syyllisyyttä, ahdistusta ja riittämättömyyttä. Jos tehtävä koetaan vaikeaksi, pitkäkestoiseksi ja siinä on suuri mahdollisuus epäonnistua, saattaa aloittaminen jäädä haaveeksi.

Vitkuttelu aiheuttaa stressiä

Tässä kohtaa voit kaivaa kuvitteellisen vitsasi ja aloittaa uudestaan itsesi suomimisen. Ainakin sen verran, että ryhdyt toimeen. Ryhdyt eli aloitat. Vaikka vitkuttelu voidaan diagnosoida hienolla termillä, sitä kannattaa välttää. Se nimittäin aiheuttaa stressiä. Sitä ei halua kukaan.

Tehtävien aloittamisen viivyttely synnyttää negatiivisuuden ja itsensä syyllistämisen kierteen. Jujuna on yrittää jyrätä tai oikeastaan jekuttaa yllämainittua hedonismia rakastavaa limbistä järjestelmää. Tarvittava tehtävä on naamioitava helpon näköiseksi.

Se tapahtuu seuraavalla tavalla.

Tee aloittamisesta helppoa - Henryn vinkki

Kipukaupan toimitusjohtaja Henry Kuosmanen kärsi pitkään syvästä masennuksesta eikä saanut itseään liikkeelle. Liikunta-alan ammattilaisena hän tiesi täsmälleen mitä piti tehdä, mutta se lisäsi vain tuskaa entisestään. Kesti kauan ennen kuin hän sai itsensä liikkeelle. 

"Anna lupa tehdä vähän"

Hänen oivalluksensa oli antaa itselleen lupa tehdä vain vähän: antaa itselleen mahdollisuuden kieltäytyä jatkamasta, jos ei halua. 

Aloita pienestä

Kaikki kokonaisuudet koostuvat pienemmistä asioista, jokainen sana koostuu useammista kirjaimista. Aloita tekemällä vähän, kirjoita ensimmäinen kirjain, tee yksi liikesarja. 

Tekemällä minimit heti alkuun on aloittamisen muuriin tehty särö eikä se näytä enää yhtä vaikealta kuin ennen. Seuraavalla kerralla teet lisää vähän, kunnes tekeminen lähtee lentoon.

Sama pätee inspiraatioon. Se ei iske kuin salama kirkkaalta taivaalta, vaan se syntyy tekemisen kautta. Laadunkaan ei tarvitse olla priimaa, se ehditään korjata myöhemmin. Tärkeintä on aloittaa.

Otetaan esimerkiksi elämätapamuutos, jotka usein jää aloittamatta.

Tee näin:

Ennen kuin menet salille, anna itsellesi lupa lopettaa ensimmäisen liikkeen jälkeen, jos siltä tuntuu. Limbinen järjestelmä kokee aloittamisen helpoksi eikä vastusta kuin kissa pillerin syöttämistä.

Todennäköisesti et lopeta heti ensimmäisen liikkeen jälkeen, mutta mielessäsi jokainen uusi liike on bonusta. Treenaamisen jatkaminen on kivaa, kun on lupa lopettaa koska tahansa.

Kokeile itse

Anna itsellesi lupa tehdä vähän ja aloita!

P.S. Kivut saattavat lamauttaa ja estää aloittamisen. Kipukaupan valmennukset, vievät sinua kohti kivuttomampaa tulevaisuutta . Harjoitukset ovat tarpeeksi lyhyitä, jotta ne on helppoja toteuttaa. Tutustu valmennuksiin TÄSTÄ.

Kipukauppa valmennukset