Miten päästä eroon pelon tunteesta?

Miten päästä eroon pelon tunteesta?

Tunnista pelon 3 elementtiä

Lukuaika 2 min.

Kipukaupan toimitusjohtaja Henry kertoo vinkkinsä pelon tunteesta eroon pääsemiseksi. Henry käyttää metodia itse, jos pupu meinaa karata pöksyyn.  Henry käy läpi elementit, joista pelon tunne syntyy.

 

Maailmassa on lukuisia asioita, jotka aiheuttavat meille pelkoa. Monet eri mediat, kuten lehdet, sosiaalinen media ja verkkosivustot, viestittävät meille uutisia, joista suurin osa on negatiivisia ja saattavat aiheuttaa pelkoa. 

On totta, että maailmassa tapahtuu lukuisia pelottavia asioita, mutta myös hyviä asioita tapahtuu. Viimeksi mainituista ei tosin uutisoida yhtä hanakasti, koska ne eivät yksinkertaisesti “myy” yhtä hyvin.

"Pelko saa mielikuvituksen laukalle"

Dramatiikkaan taipuvainen ihmismieli janoaa tarinoita ja mielikuvitus kaipaa ruokkimista. Pelko sopii rooliin täydellisesti, kun mieli täydentää ja alkaa rakentamaan draamaa. Pelon ei olekaan tarvinnut kuin tuupata vähän vauhtia, jotta mielikuvitus pääsee vauhtiin kiiruhtaa jo täyttä laukkaa.

Pelon tunteen elementit

Kipukaupan toimitusjohtaja Henry kertoo ajatuksensa pelon elementeistä, joista jokaisen tulee täyttyä pelon tunteen syntymiseksi tai vahvistumiseksi. Toisin sanoen, päästäkseen eroon pelosta, yhdenkin elementin poistaminen voi poistaa pelon tunteen.

1. Huomio - pelkoa herättävä asia

Pelottava asia kerää huomiosi ja se täyttää ajatuksesi. Pelko usein täyttää kaiken huomiosi ja voi vaikuttaa suuremmalta kuin oikeasti onkaan. Siitä pitää huolen mielikuvituksesi. 

Päästäkseen pelon tunteesta eroon, kannattaa siirtää huomiota muihin asioihin, kuten hengitykseen. Pelottavaa asiaa ei tarvitse unohtaa, vaan jättää se pienemmälle huomiolle. Pelottava asia voidaan pitää läsnä, mutta siihen voidaan suhtautua neutraalisti eikä sen tarvitse täyttää kaikkia ajatuksia.

2. Halu välttää - pelottava asia

Tee mielikuvaharjoitus, jonka avulla viet ajatuksen pelottavan ajatuksen “läpi”. Usein pelko pysäyttää ajatuksemme pelottavaan kohtaan ja jämähtää siihen. Tällöin keskittyminen pysähtyy itse pelottavaan tilanteeseen ja täyttää mielemme.

Todellisuudessa pelkoa herättävän asian jälkeen tapahtuu uusia asioita, jotka hoituvat tavalla tai toisella. Useimmiten saatamme kärsiä henkisiä tai fyysisiä kolhuja, jotka parantuvat ajan kuluessa eikä pelottava asia ole ikuista.

Voit mielessäsi kuvitella jopa kaikkein pelottavimman skenaarion ja miettiä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Saattaa olla, että pelottava asia ei olekaan ihan niin pelottava kuin, mitä mielikuvituksesi sinulle kertoo. 

3. Usko - voiko pelottava asia tapahtua?

Mielikuvituksemme on lukuisien asioiden summa ja siihen on vaikuttanut fiktiiviset tarinat ja kaikkie elämämme aikana tapahtunut ja historian kirjoista lukemamme. Ihmismieli on taipuvainen dramatiikkaan ja mielikuvituksemme saattaakin synnyttää monenlaisia skenaarioita.

Erilaiset skenaariot ovat useimmiten mielikuvituksemme tuotetta ja dramatiikkaan taipuvainen mielemme valitsee ne kaikkein hurjimmat vaihtoehdot ja värittää vähän päälle.

Pelosta eroon pääsemiseksi voidaankin miettiä, millä todennäköisyydellä pelottava asia tapahtuu ja missä mittakaavassa. Vaikka skenaario tuntuu omassa mielessä todennäköiseltä, todellisuudessa se saattaa olla hyvinkin epätodennäköistä.

Pelon tunne vaatii kaikkien elementtien toteutumisen

Poistamalla yhden tai useamman elementin pelko menettää pahimman teränsä. Itse pelkoa ei tarvitse pelätä, vaan siihen kannattaa yrittää suhtautua neutraalisti. Riskit on hyvä tiedostaa ja ymmärtää niiden olemassaolo. 

Pelon ei pidä kuitenkaan pidä antaa lamauttaa ja täyttää elämää, joka voi aiheuttaa suurta henkistä kärsimystä. Älä anna pelon syödä elämäniloasi ja täyttää huomiokenttääsi. Maailmassa ja omassa elämässäsi on varmasti lukuisia asioita, joista voit olla onnellinen ja kiitollinen.

Pelon aiheuttamaa ahdistusta voidaan myös vähentää mm. hengittämällä rauhallisesti ja keskittämällä ajatuksen siihen.

 

P.S. Jos haluat oppia rauhoittamaan kehoasi ja vähentämään stressiä, osallistu Muinaiset hengitystekniikat -verkkokurssille, jota vetää Kipukaupan hengitysohjaaja Matti Melanen.