Miksi epäonnistun, kun yritän muuttua?

Miksi epäonnistun, kun yritän muuttua?

Miten selvitä toistuvasta epäonnistumisesta ja vihdoin onnistua

Tässä blogikirjoituksessa kerron, kuinka voit onnistua välttämällä epäonnistumisen. Annan sinulle kaksi vinkkiä, joiden avulla voit onnistua pyrkimyksissäsi.

Tuntuuko sinusta, että onnistumista seuraa melko pian epäonnistuminen, repsahdus?

Ensin näet kovasti vaivaa, pääset hyvään alkuun, olet tyytyväinen ja… jonkin ajan kuluttua löydät itsesi taas aallonpohjasta. Kuulostaako se sinusta tutulta? 

Ainakin minulle se oli joskus tuttu kierre, joten voit heti lopettaa itsesi ruoskimisen; meille kaikille käy niin aina välillä. Mutta niin ei tarvitse käydä enää kertaakaan! Kerron miten...

Epäonnistumisen rakenne

Ensimmäiseksi on hyvä ymmärtää epäonnistumisen anatomiaa. Eteneminen onnistumisten ja epäonnistumisten valtameressä on aaltomaista. 

Aallon pohjalla tilanne on katastrofaalinen ja aallonharjalla taas ihanteellinen. Jostain syystä ihanteellisesta tilanteesta syöksytään usein takaisin pohjalle. Mutta miksi näin käy?

Alla käyn läpi esimerkkien kautta, miten surffaamme epäonnistumisten ja onnistumisten aalloilla ja kuinka lopulta ratsastaa aallonharjalla pitkään. 

Esimerkkinä käytän: 1. kodin (epä)siisteyttä ja 2. (epä)terveellistä ruokavaliota.

Aallonpohja

Tässä kohtaa olemme tilanteessa, jossa emme halua olla. Tiedostamme sen kivuliaan hyvin, vaikka emme ehkä myönnä sitä itsellemme.

Epäonnistumisen syyt

Esimerkki 1.

Asuntomme on aivan ruokottomassa tilassa, jonne emme kehtaisi kutsua anoppia tai edes lähimpiä ystäviämme. 

Esimerkki 2. 

Mässäillään kuin Rooman keisarien bakkanaaleissa. Tiedämme kohtelevamme kehoamme suorastaan rikollisen välinpitämättömästi, mutta ahmimme silti kuin viimeistä päivää. 

Matka aallonharjalle 

Tilanne on käynyt sietämättömäksi ja olemme ehkä saaneet jonkinlaisen ratkaisun tehdä parempia valintoja, kuten uuden pölynimurin tai jonkinlaisen “Härkää sarvista” -dieetin.

Esimerkki 1.

Tilanne on käynyt kestämättömäksi ja asunto on siivottava. Uusi imuri otetaan esiin ja imuteho on loistava pyydystäessään villiintyneet villakoirat talteen. Lopputuloksena on putsblank siisti asunto.

Esimerkki 2.

Kenkien laittaminen jalkaan täytyy tehdä viistoon hengitystä pidättäessä laajentuneen keskiruhon vuoksi ja peilikuvan kaula on kadonnut jäljettömiin. Uusi dieetti lupaa nopeita tuloksia lyhyessä ajassa. Puoli viikkoa on jo syöty parsakaalia, jätetty iltapalamussuttelu ja herkkupalat.

Dip

Tässä kohtaa olemme päässeet hyvään vauhtiin. Kurssi on oikea ja parempia valintoja on tehty jo tovi. Mutta valitettavasti juuri tässä kohtaa iskee useimmiten epäonnistuminen, repsahdus.

Se johtuu siitä, että uudet “paremmat tavat” eivät vielä ole iskostuneet selkärankaamme eikä niiden noudattaminen tässä vaiheessa ole vielä kovin luontevaa. Saatuamme hieman parempia tuloksia saatamme palkita itsemme repsahtamalla... ihan vain pikkiriikkisen. 

miksi epäonnistun

Esimerkki 1.

“Vastahan minä siivosin.”

Pikkuhiljaa alamme jättämään kahvimukeja pöydälle, sukkia lattialle pyydystämään villakoiria ja muuta pientä sekä harmitonta. Pientä alamäkeä voi olla aluksi vaikea huomata, kunnes tuuli vain suhisee korvissa ja aallonpohjakosketus on vääjäämätön.

Esimerkki 2. 

“Ei kai nyt pikku patukka haittaa.”

Terveellistä ruokaa on syöty jo jonkin aikaa, mutta rasvan ja sokerin himo on edelleen kova, ja houkutus suuri. Pikku patukka aina välillä ja jossain vaiheessa parsakaali on muuttunut ranskalaisiksi perunoiksi. Aallonpohja kutsuu...

Onnistuminen 

Pysyäksesi aallonharjalla on siis vältettävä “dippausta.” Jotta dipit voidaan välttää, on opittava tunnistamaan dippauksen ensimerkit. Sen jälkeen on oltava valmis kohtaamaan dippi TAI väistämään se.

Kuten moni taito, myös dipin väistö ja kohtaaminen perustuu ennalta harjoitteluun, jossa ei reagoida tilanteisiin, vaan toimitaan ennalta suunnitellusti. Eli siirrytään reaktiivisesta proaktiiviseen toimintaan.

Seuraavilla vinkeillä voit luoda itsellesi taidon väistää tai kohdata dipin samalla tavoin kuin karateka torjuu tai väistää vastustajan iskun vaistomaisesti. 

Kaksi vinkkiä, joilla homma hoituu...

Vinkki 1: Tunnista dipin ensi merkit

Tärkeintä on aina ensin tunnistaa tilanteet, joissa repsahdus syntyy. On oltava valppaana ja mieli on oltava läsnä, jotta tunnistat dipin ajoissa.

Esimerkki 1.

Olet laskemassa tyhjää kahvimukia pöydälle, josta luonnollisesti kukaan muu ei sitä tule siirtämään oikealle paikalleen kuin sinä itse. Huomioi tilanne ja kirjaa se ylös (esim. vihkoon tai kännykän muistiinpanoihin). 

Esimerkki 2.

Olen kaupassa ja kävelet karkkihyllyn ohi. Himo iskee ja vaistomaisesti olet kurottamassa herkkuja kohti. Huomioi tilanne ja kirjaa se ylös (kuten aiemminkin). 

Vinkki 2: Kohtaa tai vältä dippi

Tässä kohtaa suunnittelet:

  • Kuinka voit välttää tilanteen, joka aiheuttaa dipin. 
  • Miten toimit dipin aiheuttavassa tilanteessa, jossa sitä ei voi välttää

Parhaimmillaan voit välttää ne tilanteet, jotka aiheuttavat repsahduksen. Mutta aina kyseisiä tilanteita ei voi välttää ja silloin harjoiteltava, kuinka toimia. 

Älä enää reagoi ärsykkeeseen, vaan toimit ennalta suunnitellun mukaisesti. Tällöin siirryt reaktiivisesta käytöksestä proaktiiviseen.

Kuinka onnistua

Esimerkki 1.

Olet jättämässä likaisen kahvikupin olohuoneen pöydän kulmalle… kunnes huomaat mitä olet tekemässä ja kiikutat kiltisti kahvikupin tiskikoneeseen tai tiskaat sen suoraan. Voit myös välttää kupin jättämisen olohuoneeseen nauttimalla kahvisi keittiössä. Voit myös riisua sukat pyykkikorin vieressä. Tällöin teet tilanteesta itsellesi vaivattoman. 

Esimerkki 2. 

Tiedostat missä karkkihylly sijaitsee kaupassa ja vältät edes sen näkemistä. TAI jos et voi sitä välttää ja himo iskee, toimit suunnitellusti (esim. lasket mielessäsi kymmeneen) ja huojentuneena kävelet reippaasti ohi. Saatat jopa napata matkaan herkullisen hedelmän.

Aallonharjalla ratsastaja

Jossain vaiheessa “paremmat tavat” syrjäyttävät ei-toivotut tavat ja voit kävellä karkkihyllyn ohi ja joskus napata siitä mukaan jotain, koska dippaus ei enää olekaan niin hilkulla, kuin aiemmin.

Olet saavuttanut “mustan vyön” onnistumisessa kuin karateka konsanaan ja olet vahva kohtaamaan seuraavan haasteen.

Muista: Olet upea sellaisena kuin olet, anna itsellesi mahdollisuus onnistua!

 

P.S. Joskus kiputilat vievät huomion, kun kaikki energia menee selviytymiseen. Tutustu Kipukomboon, jossa on kaksi yleisimpiä kipuja helpottavaa keksintöä.