Nilkan liikkuvuus esteenä syväkyykylle

Nilkan liikkuvuus esteenä syväkyykylle

Lukuaika 2 min.

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen näyttää harjoituksen, joka paljastaa nilkan liikkuvuuden ja harjoittaa sitä samalla. Helppo harjoitus ei vaadi kuin jalat ja seinän avuksesi. Nilkan rajoittuneisuus voi olla esteenä päästä syväkyykkyyn. Testaa ja huolla nilkkaasi näppärällä harjoituksella.

Testi ja harjoitus paljastaa nilkan liikkuvuuden

Matin kyykkysaaga jatkuu. Tällä kertaa kyseessä sekä testi että harjoitus, joka paljastaa nilkan liikkuvuuden ja samalla harjoittaa sitä. 

Jos kyykkyyn pääseminen tuottaa vaikeuksia, kyse saattaa olla nilkan liikkuvuuden rajoittuneisuudesta. Tällöin nilkkaa tulee harjoittaa ja parantaa sen liikkuvuutta. Matin vinkkirepusta löytyy tähänkin helppo harjoitus ja testi.

Kokonaisvaltaisen liikkumisen tärkeys - “Liike on lääke”

Kipukaupan asiantuntijan, fysioterpaeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melasen filosofia on lyhyesti kokonaisvaltaisen liikkumisen tärkeys. Se tarkoittaa, että kehoa käytetään mahdollisimman monipuolisesti ja koko liikeratansa mukaisesti.

Esimerkiksi Matti ei ohjeistaisi jättämään kyykkyä puoliväliin, vaan kehottaisi istahtamaan niin syvälle, että ruohonkorret kutittavat takapuolta ja takaisin ylös. Syynä on nivelien käyttäminen ja kehon opettaminen liikkumaan luonnollisesti.

“Keho on tarkoitettu liikkumaan”
-Matti Melanen

Myös kaikki toispuoleisuus saa Matilta huutia. Jos toinen puoli kehosta toimii hyvin ja toinen heikosti, ongelmia on tiedossa ennemmin tai myöhemmin. Kyseisessä tilanteessa huomio heikommin toimivalle puolelle.

Matti antaakin sapiskaa nykypäivän infrastruktuurille ja tavoille, jotka eivät haasta kehoamme laisinkaan. Siloitetut tiet ja tasaiset asfaltit eivät haasta kehoamme laisinkaan. Lisäksi istuminen ja röhnöttäminen on tehty helpoksi eikä esimerkiksi terveelliseeen syväkyykkyn ole tarvetta tai syytä mennä.

“Keho oppii siitä, kuinka sitä käytetään”
-Matti 

Matti haluaa korostaa myös jokaisen ihmisen yksilöllisyyttä ja elämämme matkaa ja valintoja, jotka ovat koulinneet kehoamme siksi, mikä sen nykyään on. Sekä hyvässä että ei niin hyvässä. Keho oppii matkan varrella ja koskaan ei ole liian myöhäistä opettaa sille uutta.

Saako polvi mennä kyykyssä varpaiden yli?

Suurin osa on saanut jossain vaiheessa elämää ohjeita kyykäämiseen ja siihen missä polven tulee olla ja missä ei. Kuten esimerkiksi saako polvi mennä varpaiden yli. Matti paljastaa suuren salaisuuden: Saa.

“Saattaa olla niin, että siun elämä ja harrastukset ovat päättäneet toisin”
-Matti

Matti haluaa korostaa, että elämämme aikana harrastukset ja tottumukset ovat vaikuttaneett käytökseemme ja opittuihin tapoihin. Hänen mukaansa keho ei aina ole kovin kuuliainen ohjeita annettaessa. Mieluiten keho toimii, kuten on tottunut. Sama pätee kyykkäämisessä “oikein”.

Matin mukaan harrastusten ja elämän opettama polven sijoittuminen kyykyn aikana tai opeteltu tapa ei kumpikaan ole väärin tai vaarallista. Kehosi on sen oppinut ja sen kanssa eletään, kunnes keho oppii taas uutta.

Harjoitus - nilkan liikkuvuus

Kyykkyyn pääsemisen esteenä voi olla nilkan rajoittunut liikkuvuus. Harjoituksen tekeminen paljastaa onko kyykyn tekemisen vaikeutena syynä nilkka.

Harjoitus paljastaa nilkan liikkuvuuden ja samalla harjoittaa sitä. Matin mukaan säännöllisesti tehtynä harjoitus lisäksi edistää säären ja pohkeen kudosten joustavuutta.

Tee näin

Ensimmäinen kokeilu:

  • Aseta jalka pisin varvas seinää vasten
  • Pyri viemään polvi seinää vasten ja pidä kantapää maassa
  • Liikkeen ei pitäisi tuottaa vaikeuksia

Nilkan liikkuvuus

Lisää haastetta

  • Ota jalkaa sentti tai pari etäämmälle seinästä
  • Toista harjoitus - onnistuuko?
  • Muista! Kantapää maassa koko ajan

Nilkan “normaali” liikkuvuus

  • Aseta jalka nyrkin etäisyyden päähän
  • Toista harjoitus
  • Matin mukaan tämä etäisyys on kehon normaali liikkuvuus

 Nilkan liikkuvuus -harjoitus

Jos Matin “normaali“ nilkan liikkuvuus ei sinulta onnistu, älä lannistu. Monille meistä nykykäivän tallaajista liike on haastava. Erittäin hyvä harjoitus on tehdä kyykkyä usein. Voit kyykkäillä bussia tai hissiäkin odotellessa.

…tosin Matti jättäisi hissin välistä ja usuttaisi kävelemään portaita pitkin, joka…

Noh, ehkä käsittelemme sitä joskus toisessa blogikirjoituksessa.

P.S. Tiesitkö, että paljasjalkakenkien käyttö lisää hyvin nilkan liikkuvuutta. Syynä on se mm. se, että niissä ei ole korkoa, vaan nilkka pääsee liikkumaan kävellessä sille luonnollisella tavalla. Tutustu Kipukaupan paljasjalkakenkävalikoimaan.