Niskakivun hoito - fysioterapeutti näyttää helpon venytyksen

Niskakivun hoito - fysioterapeutti näyttää helpon venytyksen

Levator Scapulae -venytys niskakipujen hoitoon

Lukuaika 2 min.

Fysioterapeutti näyttää helpon vinkin, jonka avulla voit itse rentouttaa niskaa ja helpottaa inhottavia niskakipuja itse. Avuksesi et tarvitse muuta kuin seinän, puunrungon tai muu tukevan pystypinnan, joka kestää nojaamista.


Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Sofia Ikineva on varsinainen ikiliikkuja. Entisen ballerinan ja lasten parkour-ohjaajan lempiliikuntamuotoja nykyisin on seinäkiipeily ja jooga, jota hän myös ohjaa. 

Moni hänen tunneillaan käyvistä joogeista tekee etätöitä ja jooga onkin hyvää vastapainoa pitkään paikallaan viettäville istumatyötä tekeville.

Niskakipujen aiheuttajia riittää

Niskakipuja voi aiheuttaa monet monenlaiset eri tekijät, mitä olemmekin käsitelleet aiemmin blogeissa. Sellaisia voi olla esimerkiksi kireät purentalihakset, stressi tai eteenpäin kurottava kaula. Voi olla vaikea keksiä, mikä milloinkin on kyseessä.

Usein kehossa oleva kiputila onkin usean tekijän yhteisvaikutus ja vaiva voi heijastua muualta kehosta. Myös laukaisijaksi voi riittää yksi lihas. Vähän kuin mätä omena korissa saattaa pilata muutkin kyydissä olevat.

Mätää omenaa ei pysty freesaamaan, mutta kehossa asia on toisin

Tosin sillä erotuksella, että mätää omenaa ei pysty freesaamaan vaikka mitä kikkoja keksisi. Ihmiskehossa ja lihaksissa asia on yleensä toisin. Moni fysioterapeutti korostaakin liikkeen merkitystä, jopa pienenkin sellaisen. Keho on luotu liikkumaan ja liikuttamalla sitä se toimii paremmin.

Sofian kollega, fysioterapeutti Matti Melanen usein muistuttaa, että toistamalla asioita 5-6 viikon ajan, jonkinlaisia muutoksia alkaa kehossa tapahtumaan. Samainen herra myös muistuttaa, että keho oppii toistojen kanssa ja siitä, miten sitä käytetään. Sekä hyvässä että pahassa.

Kaikkein kankeimmatkin paikat kehossa on mahdollista vetreyttää, kunhan jaksaa nähdä niiden eteen vaivaa. Täysin kivutontakaan prosessi ei usein ole, mutta kaikki liikkuminen on hyvästä. Lihasten venyttäminenkin on liikuttamista, vaikka sitä voi olla hankalaa sellaiseksi mieltää.

Levator Scapulae - Lapaluun kohottajalihas

Sofia esittelee yhden niskakipujen aiheuttajan lisää: Levator Scapulae, eli lavan kohottajalihas, joka nostaa olkapäätä ylöspäin. Jännitys, ahdistus ja tietokoneen näyttöä kohti kurottelu tai kännykällä näplääminen usein kiristää kyseistä lihasta. 

Lisäksi sillä on tapana jäädä jännitykseen ja samalla jännittää naapurissakin viihtyviä lihaksia. Onneksi kyseistä lihasta ei tarvitse kovin kaukaa etsiä: löydät sen helposti, kun kohautat harteitasi ja tunnet hartioistasi takaraivoon jännittyvän lihaksen (katso kuva alta).Lapaluun kohottajalihas on usein syynä, jos pään kääntäminen tuottaa vaikeuksia tai kipuja. Myös olkapään nostamiseen liittyvät vaikeudet, voivat kieliä kyseisen lihaksen kireydestä. 

Kun pyydät kumppaniasi tai ystävääsi hieromaan kipeitä niskojasi, useimmiten reaktio on kohottaa olkapäitä kohti korvia. Nostelu yleensä loppuu vasta, kun kyseinen lihas rentoutuu.

Sofialla on hyviä uutisia

Kaikilla ei ole kumppania tai kamua paikalla hieromassa kipeitä niskoja, kun tarvetta olisi. Sofia näyttää näppärän niksin, jonka avulla voit itse venyttää kyseistä lihasta. Tarvitset seinän avuksesi. Valitse seinä, joka kestää nojaamista.

Tee liike näin:

  • Tartu kädelläsi saman puolen olkapäästä kiinni
  • Laita kyynärpää seinää vasten
  • Nojaa kehosi painolla kyynärpäätä vasten ja anna kätesi mennä lapaa kohti
  • Nojaa päällä kohti vastakkaista rintaa
  • Yritä saada venytys tuntumaan hartiassa ja niskassa


Anna lihaksen venyä noin 20 sekuntia. Vaihda puolta ja rentouta toinen puoli samalla tavoin. 

Liike on hyvää ensiapua niskakivuille ja poistaa ainakin yhden merkittävän niskakipujen kiristyttäjän. Liikkeen suorittamiseen ei onneksi mene kovin kauaa ja helpotusta saa nopeasti, jos kyseessä on lavan kohottajalihas.

Sofia muistuttaa tekemään liikkeen heti, kun niska muistuttaa itsestään. Mitä nopeammin reagoit siihen, sitä nopeammin saat lihaksen rentoutumaan. Älä myöskään unohda istua ryhdikkäästi.

Ja herranen vieköön! Tuo se näyttö lähemmäs kasvojasi, suurenna näyttöä tai hanki tehokkaammat silmälasit. Pitkäkestoinen pään työntyminen eteen ei aiheuta muuta kuin kipeät niskat ja ikävän patin niskaan.

P.S. Yksi näppärä keino pitää ryhtiä kurissa ja välttää kurottelua on käyttää Ryhtiremmiä. Apuväline muistuttaa aina, kun ryhti meinaa romahtaa.

P.P.S Kallonpohjan hierontaan toimii loistavasti Hierontakaari, jolla pystyy itse säätelemään hieronnan voimakkuutta. 


1 kommentti


  • Virva Vaarala

    Todella hyvä venytysohje. Olen kohta vuoden verran kärsinyt niskakivuista, käynyt fyssarilla, hierojalla, mutta kipu ei vain ole hellittänyt. Kärsin nivelrikosta, oikeassa kädessä pahempi ja siksi vaiva on enemmän oikealla puolella. Kokeilen jospa tämä ohje tepsii vaivaan. Huimausta esiintyy ajoittain. Vaiva tuli viime vuoden maaliskuussa tapahtuneen kaatumisen jälkeen, jäisellä portaalla lensin selälleen ja löin oikean kyljen ja käsivarren portaisiin.


Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen hyväksyntää

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.