Niskauuni kokemuksia - “Täydellinen vekotin meikäläiselle”

Niskauuni kokemuksia - “Täydellinen vekotin meikäläiselle”

Niskauunin tuottama lämpöhoito auttaa pääsemään aamuisin liikkeelle

Lukuaika 3 min.

Marko on nelikymppinen mies, joka kärsii päivittäin kivuliaista selkäkivuista. Hän kertoo kokemuksistaan Niskauunista kolmen kuukauden ajalta, jonka aikana hän kertoo toimintakykynsä parantuneen selkeästi. Marko peukuttaa vahvasti Niskauunin puolesta ja suosittelee muita kohtalotovereitaan kokeilemaan sitä.

Marko on 40-kymppinen mies, jolla omien sanojensa mukaan on “90-vuotiaan selkä”. Hän ei turhista valita ja nielee kipunsa kuin suomalainen mies konsanaan. Mutta kun kipu kulkee uskollisesti mukana vuodesta toiseen, on karskiempienkin meistä pyydettävä apua.

Markon selkäongelmat johtuvat pitkälti siitä, että hänen selkänikamien välilevyt ovat surkastuneet eivätkä tarjoa pehmustetta nikamien välissä. Lopputuloksena on äärimmäiset selkäkivut. Aamuisin vaivat on kaikkein pahin. Etenkin viileys ja koleus sekä huono asento yöllä kostautuu aamuiseksi selkäkivuksi.

Mikä on välilevy ja mikä sen tehtävä on?

Toiselta nimeltään nikamavälilevy on luisten selkänikamien välissä. Ne ovat joustavia ja tyynymäisiä, joiden sisällä on nestettä. Välilevyt toimivat selkänikamien iskunvaimentimina ja helpottavat selkänikamiin kohdistuvaa kuormitusta. Lisäksi välilevyt mahdollistavat nikamien kiertymisen ja taipumisen hallitusti. 

Päivän aikana välilevyt tyhjenevät jonkin verran jatkuvan kuormituksen johdosta. Nukkumisen aikana ja päivän aikana hyvän nesteytyksen ansiosta voidaan pitää huolta välilevyjen aineenvaihdunnasta ja täyttymisestä.

Ikääntymisen seurauksena välilevyn sisuksen nestepitoisuus vähenee ja yleensä johtaa selkärangan liikkuvuuden heikentymiseen. Kyseistä kuivumista voidaan ehkäistä esimerkiksi tekemällä kävelylenkkejä. Sen aikaansaama liike aiheuttaa pumppausliikeettä, joka parantaa välilevyn aineenvaihduntaa.

“Mulla on ysikymppisen selkä nelikymppisen kropassa”
-Marko

Markon kommentti vanhuksen selästä ei ole tuulesta temmattu. Jostain syystä hänen välilevynsä ovat kuivuneet ennen aikojaan, kuten ikääntyneillä ihmisillä. Aktiivisen keski-ikäisen selälle tilanne aiheuttaa runsaasti kipuja ja vaikeuttaa lapsiperhearkea.

Välilevyjen rappeuma

Lääkärien määräämät lääkkeet ovat niin vahvoja, että kuurin jälkeen ne aiheuttavat vieroitusoireita. Marko ei ole innostunut popsimaan kyseisiä lääkkeitä säännöllisesti. 

Eniten apua hän kertomansa mukaan on saanut hieronnasta ja akupunktiosta. Samaan hengenvetoon hän huomauttaa, ettei hän kerkeä niissä viikoittain käymään.

Otti yhteyttä Kipukauppaan - Niskauuni kokeiluun

Marko oli huomannut, että kipu oli pahinta viileällä ilmalla ja aamuisin. Hän kertoo myös kokeilleensa kaikennäköisiä vinkkejä, kikkoja ja vehkeitä, ja huomannut sittemmin lämmön auttavan parhaiten tuskaisiin selkäkipuihin.

Marko oli törmännyt verkossa Kipukauppaan ja aiemmin saanut apua Niskapumpusta ja sen tuottamasta traktiohoidosta. Hän otti yhteyttä Kipukauppaan ja kokeiltavakseen Niskauunia selälleen. 

Apua hän kertoi saaneensa jo ensimmäisellä kerralla. Vaikka Niskauuni on tähdätty niskojen lämmittämiseen, sitä voi käytännössä soveltaa hyvin vapaasti. Marko sanoo hoitavansa selkää heti aamusta, jolloin kivut on kovimmillaan. Näin kertoo sitä käyttävänsä:

  • “Aamulla asetan Niskauunin sängylle ja käyn selälleen lepäilemään sen päälle”
  • “Aikani siinä makaillessa paikat avautuu ja selkälihakset vetreytyy”
  • “Ei ole niin kipeä, kun lähtee liikkeelle. Ihan loistava vekotin tällaiselle selkäkipuiselle ihmiselle”

Fysioterapeutin mukaan lämpöhoitoa hyödynnetään turhan vähän

Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Suvi Mäntyniemi kertoo lämpöhoidon olevan tehokas ja turvallinen hoito, jota hyödynnetään hänen mielestään aivan liian harvoin. Lääkkeetöntä ja tehokasta hoitoa voi hyödyntää monenlaisiin kipuihin ja sitä voidaan yhdistää myös muihin hoitoihin.

Lämpöhoidolla voidaan helpottaa sekä lyhytaikaista kipua että pitkittyvää kipua. Niskauunin avulla voidaan lämmittää melko laajaa aluetta kerralla.

Kipukaupan fysioterapeutin vinkit Markolle

Välilevyjen rappeutuminen tarkoittaa, että niiden nestepitoisuus pienenee samoin kuin niiden korkeus. Välilevyjen madaltuminen muuttaa selän rakennetta ja pienentää hermojuurien kulkureittejä. Siitä syystä välilevyjen korkeuden muuttuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. 

“Lämpöhoidon helpotus voi viitata faskiakireyksiin” 

Välilevyperäiset oireet provosoituvat usein aamuisin ja uudelleen iltaa kohti kuormituksen lisääntyessä päivän aikana. Kalvorakenteet oireilevat usein aamuisin, koska kudokset eivät ole saaneet liikettä yön aikana.

Tämän vuoksi lämpöhoidosta saatu helpotus voi viitata faskiakireyksiin, joka osaltaan voi aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia ja kipuja.

Suvi muistuttaa, ettei ole päässyt tapaamaan, haastattelemaan tai tutkimaan Markoa tarkemmin. Hänen johtopäätöksensä oireille ja sen syille on vedetty hyvinkin suoraviivaisesti.

Marko suosittelee laitetta muillekin

“Jos on kipuja selässä tai muualla, kannattaa kokeilla Niskauunia, se on ihan oikeasti toimiva vekotin.”
-Marko

Marko suosittelee tuotetta kohtalotovereilleen ja kehuu myös laitteen monipuolisia säätömahdollisuuksia. Selkää voi hänen mukaansa rentouttaa pidempiäkin aikoja ja laitteen voi ajastaa sammumaan itsestään vaikka pariin tunnin jälkeen.

Marko kertoo myös hänen pienen tyttärensä löytäneen näppärät säätimet. Säädöt isukki huomaa kirjaimellisesti selkänahassaan…

P.S. Jos kärsit säännöllisesti kivuista, lämpöhoito on turvallinen ja helppo tapa helpottaa kipuja. Niskauunia voi soveltaa kätevästi eri puolille kehoa, kannattaa kokeilla.