Nukkumisergonomia - onko asennolla väliä?

Luettuasi tämän blogin unesta:

Blogin tavoitteena on herätellä ajatuksia unesta. Lisäksi blogissa puhutaan eri nukkumisasennoista ja miten niihin voi vaikuttaa unenlaatuun.

OMT-fysioterapeutti Suvi Mäntyniemi

Olen Kipukaupan fysioterapeutti ja erikoistunut Ortopediseen Manuaaliseen Terapiaan.

Kipukaupan töiden ohella teen säännöllisesti myös fysioterapeutin vastaanottotyötä.

Kaikkia kehon toimintoja tukee hyvä ja riittävä uni. Jos nukkuminen on epäsäännöllistä eikä ihminen herää aamuisin virkeänä, tulee uneen kiinnittää ensisijaisesti huomiota.

Miksi nukkuminen on tärkeää?

Uni on tärkeä fysiologinen prosessi, joka on kriittinen osa terveyden ja sujuvan arjen ylläpidossa. Unen aikana kehomme lepää ja korjaa itseään. Tämä mahdollistaa sen, että voimme herätä virkeänä ja valmiina tulevan päivän haasteisiin.

Nukkuminen vaikuttaa seuraavasti:

  • Parantaa mielialaa ja kognitiivista toimintaa
  • Vähentää stressiä ja lisää suorituskykyä
  • Vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa painonhallinnassa
  • Vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä

"Hyvälaatuinen uni luo pohjan laadukkaalle elämälle ja edistää kokonaisvaltaisesti terveyttä."

-Henri Tuomilehto, Nukkumalla Menestykseen

Immuunijärjestelmän toiminta

Unen aikana kehosi tuottaa sytokiineja, proteiinityyppiä, joka auttaa immuunijärjestelmääsi torjumaan infektioita ja tulehduksia.

Sydän- ja verisuonitaudit

Riittämätön uni voi johtaa lisääntyneeseen tulehdukseen, korkeaan verenpaineeseen ja lisääntyneeseen riskiin sairastua diabetekseen, jotka kaikki ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Liikunta ja palautuminen

Uni on kriittistä urheilusuorituksen kannalta. Unen aikana kehomme korjaa ja palauttaa itsensä, mikä on välttämätöntä lihasten palautumiselle ja kasvulle.

Nukkuma-asennot

Jokainen nukkuu eri asennossa sen mukaan, miten keho pystyy rentoutumaan ja rauhoittumaan nukahtamista varten. Herääminen asennonvaihdoksiin kertoo huonosta nukkuma-asennosta sekä mahdollisesti tyynyn ja patjan sopimattomuudesta.

Selkäranka on yksi tärkeimmistä kehonosista, joka on otettava huomioon nukkuessa. Paras asento selkärangalle nukkuessa on neutraali asento. Sillä tarkoitetaan asentoa, jossa vartalolle ei kohdistu epäsymmetriaa ja sen vuoksi aiheudu lihaksille ja muille pehmytkudoksille jännitteitä ja rasitusta. Selkärangan luonnollinen kaarevuus tulee säilyttää päästä eli kaularangasta lantioon asti.

Selinmakuu

Selällä nukkuessa saadaan vartalon symmetrinen asento toteutumaan helpoiten. Huomioitavaa on kuitenkin se, tukeeko patja yksilöllisesti selän kaaria, niin ettei epäedullista kuormitusta pääse kohdistumaan selkärangalle liian kovan tai pehmeän alustan seurauksena.

Kylkimakuu

Kylkimakuulla nukkuessa saadaan symmetriaa toteutumaan selän suhteen myös kohtalaisen helposti. Asentoa tukemaan voi asettaa Kipublokin polvien väliin, jolloin jalkojen painon seurauksena lantion asento ei pääse ohjautumaan epäsymmetriseksi selkään nähden.

Vatsamakuu

Vatsalla nukkumista ei varsinaisesti suositella, koska se voi rasittaa niskaa toispuoleisen asennon seurauksena. Jos vatsallaan nukutaan, on suositeltavaa käyttää siihen sopivaa tyynyä tai tyynyä ei ollenkaan niskan rasituksen vähentämiseksi.

Nukkumisergonomia

Nukkumisasennon lisäksi oikean patjan ja tyynyn valinta voi myös auttaa säilyttämään oikean asennon nukkuessaan. Liian pehmeä tai liian kova patja voi aiheuttaa vartalon vajoamisen tai aiheuttaa painepisteitä, mikä voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta. Suosittelemme valitsemaan patjan, joka on keskivahva ja antaa hyvän tuen selkärangalle.

Oikean tyynyn valinta on tärkeää hyvien yöunien ja hyvän kaulan terveyden ylläpitämisen kannalta. Mitä huomioida tyynyn valinnassa:

  • Tunnista missä asennoissa nukut ja minkälaista tyynyä tarvitset
  • Valitse itsellesi oikea materiaali
  • Vaihda tyynysi säännöllisesti

Eri tutkimusten mukaan ergonomiset tyynyt voivat auttaa korjaamaan kehon linjausta nukkumisen aikana. Tämä voi parantaa unenlaatua ja vähentää kipua ja epämukavuutta. Parhaan lopputuloksen varmistamiseksi on tärkeää valita nukkuma-asentoihin ja yksilöllisiin tarpeisiin sopiva tukeva tyyny.

Visentti

Visentti on Kipukaupan ergonominen tyyny. Tämä tyyny mahdollistaa kaikki kolme eri nukkuma-asentoa.

Tutustu Visenttiin

Kipublokki

Kipublokilla saat tuettua nukkuma-asentoa ja lisättyä symmetriaa vartalolle kylkimakuulla ollessasi.

Tutustu Kipublokkiin

Mitä tästä opimme...

Nukkuminen on erittäin tärkeä osa tasapainoista ja toimivaa arkea. Uni vaikuttaa elintoimintoihin ja unenpuute on merkittävässä roolissa myös eri sairauksien puhkeamisessa.

Unen merkitys terveellisessä ja hyvinvoivassa arjessa jää valitettavan usein huomioitmatta. Liian usein aikaa pyritään karsimaan unesta, sen sijaan, että sen määrää lisätään ja asetetaan muut asiat toissijaisiksi.

Nukkuminen ei ole vain sänkyyn menemistä ja aamulla heräämistä. Unenlaadusta ja unen määrästä tulee pitää huolta. Nukkuma-asento on yksilöllinen ja opeteltu tapa. Asennon muuttaminen voi olla hankalaa, mutta se on opeteltavissa.

Nukkuma-asentoa voidaan tukea ja kohentaa erilaisilla tyynyillä. Muutoksia kannattaa tehdä rohkeasti!