Paljasjalkakengät lapselle - fysioterapeutin vinkit
Kenkien suunnittelusta vastaava fysioterapeutti kertoo pienten jalkojen kehityksestä ja miksi paljasjalkakengät on lapselle paras ratkaisu
Lukuaika 3 min.
Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti ja pienen vilkkaan tytön äiti Sofia Ikineva kertoo pienten jalkojen kehityksestä ja niihin sopivista kenkävalinnoista. Lue, miksi hän suosii paljasjalkakenkiä ja laittaa ne oman tylleröisensä jalkaan.
Tämä on sinulle, joka olet vanhempi, isovanhempi, kummi tai lähiomainen, joka pohdit millaiset kengät sopivat pikkuiselle parhaiten. Ja onko kenkävalinnoilla mitään merkitystä?
On niillä. Paljonkin.
Oppaita ja vinkkejä - huomioiko kukaan pieniä jalkoja?
Jokainen vanhempi haluaa tehdä lapsensa hyvinvoinnin eteen oikeita ratkaisuja. Ohjeita ja mielipiteitä tuntuu tulevan joka tuutista ja asiantuntijoita piisaa yhtä paljon.
Tässä yksi lisää, pahoittelut siitä heti alkuun.
Monenlaisia lapsen kasvatusoppaita ja -vinkkejä on netti ja kirjakaupat pullollaan. Niissä käsitellään nukkumista, syömistä, tunnekasvatusta ja motorista kehitystä. Viimeksi mainittu keskittyy eniten konttaamiseen, kävelemiseen ja liikkumiseen.
Jostain syystä harvoin käsitellään itse jalkoja, joiden rooli on merkittävä liikkumiseen liittyen. Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti ja lasten pasljajalkakenkäsuunnittelusta vastaava, Sofia Ikineva raottaa meille aihetta kertomalla lasten jaloista, niiden kehityksestä ja hyvää jalkaterveyttä edistävistä jalkineista.
Maailman tärkeimpien pienten jalkojen kehitys
Lapsen jalka kehittyy koko lapsuuden läpi ja on herkkä ulkoisille tekijöille kuten kengille ja niiden muodoille. Kenkien valinnalla onkin kauaskantoisia vaikutuksia niin hyvässä kuin pahassakin.
Jotta pieni jalka kehittyisi oikein, sen luonnollisia mekanismeja ei saa rajoittaa. Liian pienet, puristavat ja tuetut kengät eivät tue pienen jalan kehitystä ja heikentävät kasvavan jalan toimintakykyä.
Pienen jalan luut ovat elastiset ja kovettuvat vasta vanhemmalla iällä. Toisin sanoen, ne muotoutuvat käytön ja kenkien mukaan. Ei liene kaukaa haettua sanoa, että lapsuuden kenkävalinnat voivat vaikuttaa aikuisena ilmeneviin jalkojen ongelmiin.
Esimerkiksi monen aikuisen jalkavaivat johtuvat kymmenien vuosien vääränlaisten kenkien käytön aiheuttamasta kuormituksesta, kun jalan luonnolliset mekanismit eivät toimi oikealla tavalla.
Kehittyvät jalat tarvitsevat tilaa ja monipuolista haastetta, jotta ne kasvaisivat mahdollisimman terveiksi ja toimintakykyisiksi. Sofia korostaa, että kaikkein tärkeintä pikku jaloille on tepsutella paljain jaloin niin paljon ja usein kuin mahdollista monipuolisessa maastossa (metsässä, poluilla, hiekalla ja kivikossa).
Miksi paljasjalkakengät ovat paras ratkaisu lapselle?
Sofian mukaan paljasjalkakengät ovat ominaisuuksiltaan parhaat kasvavien jalkojen luonnolliselle kehitykselle.
Elämme kenkien vallankumouksen keskellä. Vanhat uskomukset tuetuista kengistä, kapenevista kärjistä ja reiluista koroista elävät tiukasti ihmisten mielissä. Jopa neuvoloissa ohjeet saattavat joskus olla vanhentuneita ja pölyttyneitä.
Jalkojen evoluutio on kestänyt n. 6 miljoonaa vuotta. Perinteisten kenkien suipot kärjet ja korot ovat keskiaikaisen ja renessanssin ajan muodin peruja eivätkä perustu jalkojen hyvinvointiin tai luonnolliseen kehitykseen. Silti mallia käytetään korkokengistä lenkkareihin ja jopa lasten kenkiin.
Perinteiset kengät = ongelmia jaloille
>>Liity lasten paljasjalkakenkien odotuslistalle<<
Kapea varvastila estää varpaita toimimasta luonnollisesti ja heikentää niiden toimintakykyä. Korkea korko ohjaa jalkaa vahvaan kanta-askeleeseen, joka heijastaa iskun nilkkaan, polviin, lonkkaan ja alaselkään, mikä voi aiheuttaa lukuisia ongelmia. Paksu pohja estää jalkapohjan mukautumista alustaan.
Valitettavasti suurimmassa osassa marketeissa myytävistä lasten kengistä on liian jäykkiä, niissä on kaarituet ja kantakorko. Lisäksi niissä on ahdas varvastila. Sofia heristää sormea kaikille edellä mainituille ominaisuuksille. Juuri ne estävät kasvavan jalan luonnollisen kehityksen.
- Jalkapohjan tuntoaisti ei kehity
- Jalkaterän luonnolliset toiminnot estyvät
- Jalan lihakset passivoituvat
- Varpaat eivät levity ja liiku
Fysioterapeutin ohjeet kenkien valintaan
Mittaa pienokaisesi jalat huolellisesti ennen kenkien hankkimista. Kiinnitä huomiota leveään varvastilaan, joka on jalan levein kohta. Varmista, etteivät varpaat ole sulloutuneina yhteen, vaan niillä tulee olla tilaa levittäytyä.
Valitse kenkä, jossa on mahdollisimman ohut pohja ja ilman korkoa. Valitettavan monissa kengissä on korko, jonka aiheuttamia ongelmia käsittelimme jäljempänä. Kenkien tulee olla hyvin istuvat ja ilman muotoilua. Tukea pieni jalka ei tarvitse.
“Paljasjalkakenkien ominaisuudet ovat parhaimmat kasvaville jaloille”
-Sofia Ikineva, fysioterapeutti
Kasvavalle jalalle sopivien kenkien ominaisuudet menevät yksiin paljasjalkakenkien kanssa. Alla lyhyesti mainittuna tärkeimmät ominaisuudet:
- Kiertolöysät - Eivät tue eivätkä rajoita jalkojen pieniä lihaksia ja niveliä.
- Ohut pohja - Varmistaa hyvän kontaktin maahan, aktivoi jalkapohjan lihaksia.
- Ei korkoa - Sallii jalan luonnolliset liikkeet ja ohjaa askelta luonnolliseen painopisteeseen
- Runsaasti varvastilaa ja suora lesti - Viitosilla tulee olla tilaa temmeltää toimiakseen luonnollisesti.
“Myös paljasjalkakengät ovat kompromissi, vaikka ovatkin kasvaville jaloille terveellisimmät!”
-Sofia Ikineva, lasten kenkäsuunnittelija, fysioterapeutti
Sofian mukaan tärkeintä on miettiä, mihin tarkoitukseen kenkiä käytetään. Hän muistuttaa, että kengän ensisijainen tehtävä on suojata jalkaa erilaisissa tilanteissa. Kompromisseilta ei voida tällöin välttyä. Paljain jaloin hangessa EI OLE pienille jaloille parhaaksi.
Sofia antaa muutaman esimerkin tärkeimmistä ominaisuuksista:
Paljasjalkakenkiä löytyy monenlaisiin sääoloihin ja niitä kannattaa käyttää aina kuin mahdollista, jos paljain jaloin tepsuttelu ei ole mahdollista. Sofia muistuttaa, että paljasjalkakengät mahdollistavat jalan pienten lihasten aktivoitumisen, jonka ansiosta lapsi tarkenee myös kylmemmällä kelillä minimalistisilla kengillä.
Oikean koon valinta lapselle
Lapsen kengässä tulee aina olla sekä käyntivaraa että kasvuvaraa. Lapsen jalka kasvaa yhden tai useamman koon vuoden aikana. Siitä syystä jalan mittaaminen säännöllisesti on tärkeää. Mittaa AINA lapsen jalka huolellisesti ENNEN tilausta.
- Käyntivaraa tulee olla kengässä noin 12 mm. (Kun käyntivara on pienempi, on aika vaihtaa isompaan kokoon.)
- Kasvuvaraa uusissa kengissä tulee olla 5 mm
- Yhteensä käynti- ja kasvuvaraa tulee olla 17 mm, eli lähes 2 cm
- Lasten jalat ovat muodoltaan ja kooltaan yksilöllisiä. Sirommalle jalalle voi riittää 1,5 cm käynti- ja kasvuvaraa ja isompaan jalkaan vajaa 2 cm.
- Kenkä ei saa olla liian iso, ettei se hölsky jalassa eikä aiheuta kompurointia.
“Lapsellani on lättäjalka, voiko paljasjalkakenkiä käyttää?”
Lattajalka kuuluu jokaisen lapsen jalan kehitykseen. Pienillä lapsilla on jalan kaariholven kohdalla ns. rasvapatja, joka on osa lapsen jalan normaalia kehitystä. Pienelle lattajalalle paljasjalkakenkien käyttö ei ole esteenä.
Päinvastoin, se auttaa jalkaa kehittymään normaalisti ja luonnollisesti, kuten se kuuluukin. Vain harvoin kyseessä on rakenteellinen ja normaalista kehityksestä poikkeava tila, joka vaatii ammattilaisen huomiota.
Kipukaupan lasten paljasjalkakengät - suunnittelusta vastaava fysioterapeutti Sofia Ikineva
Sofia ikineva on fysioterapeutiksi valmistunut pienen tytön äiti. Hän teki opinnäytetyönsä kasvavien jalkojen kehityksestä ja niihin sopivimmista kenkävalinnoista. Hän konsultoi alan huippuja ja hänestä itsestään tuli alan asiantuntija, jota on haastateltu aiheesta useampia kertoja.
Hän liittyi Kipukaupan tuotekehitys- ja asiantuntijatiimiin päätehtävävään suunnitella lapsille parhaat paljasjalkakengät. Pienen lapsen äidin oli helppo hypätä kenkäsuunnittelijan saappaisiin: Hän sai olla mukana suunnittelemassa sellaiset kengät, jotka sopivat kaikkein parhaiten hänen omalle silmäterälleen.
Lisäksi hän kysyi Kipukaupan asiakkaiden toivomuksia lasten kenkiin liittyen. Lopputuloksena syntyi Kipukaupan ensimmäinen lasten paljasjalkakenkämalli!
Kun tilaat lapsellesi kengät, tee näin:
- Mittaa jalka ja lisää siihen 1,7 cm
- Varmista, että kengän sisämitta täsmää luvun kanssa.
- Varmista kengän istuvuus, kun kengät saapuvat