Voinko käyttää paljasjalkakenkiä jos minulla on lattajalka ja tukipohjalliset?

Voinko käyttää paljasjalkakenkiä jos minulla on lattajalka ja tukipohjalliset?

 

Useimmiten lättäjalaksi kutsuttu lattajalka on mainettaan parempi. Vaivan sijaan tulisi sitä kutsua mieluummin jalan ominaisuudeksi. 

Jaloissa on kolme holvikaarta, joista huomio kohdistuu eniten jalan sisempään pitkittäisholviin, kuten tälläkin kertaa.

Lattajalkaisuus on osa jalkojen luonnollista kehitysprosessia. Holvikaaret muotoutuvat toimiviksi käytön seurauksena lapsen kasvaessa aikuiseksi.

Perinteinen kenkä muuttaa jalan toimintaa, jolloin se ei saa tarpeeksi tai oikeanlaista ärsykettä jalan holvirakenteiden tukevoitumiseksi. Tästä syystä jalka voi jäädä lätäksi.

“Jalkaterän holvikaaret ovat aktiivisia rakenteita.”

Jalkaterän luisten holvikaarten muoto ei ole asia, joka pysyy aloillaan luiden itsensä ansiosta. Kyseessä ei siis ole passiivinen rakenne. Jalkaterän holvikaarien muodon ja toiminnan ylläpitäminen on jalkaterän lihasten, jänteiden sekä muiden faskiarakenteiden tehtävä.

Jalkaterän holvikaaret ovat siis aktiivisia rakenteita.

"Se miltä jalka näyttää ei kerro mitään siitä miten se toimii tai miltä se tuntuu."

Edellä mainitut lihakset, jänteet ja muut pehmytkudosrakenteet heikkenevät käyttämättömyyttään, jolloin kudoksissa ei ole tarpeeksi jännitettä ylläpitämään holvikaarien muotoa. Tästä seuraa lattajalka.

On myös mahdollista, että sama käyttämättömyys johtaa tilanteeseen, jossa kudoksiin muodostuu liikaa jännitettä, jolloin jalan holvikaaret ovat puolestaan ylikorostuneet.

Holvikaarien tulisi yhden askeleen aikana laskeutua alas (pronaatio) ja nousta ylös (supinaatio), siinä järjestyksessä. Tämän liikesyklin tarkoitus on toimia “jousena” ja jakaa jalkaterän askeleen aikana kokemaa kuormitusta.

Perinteiset kengät estävät holvikaaren liikkeiden toteutumista.

Koska liikettä ei tapahdu, lihakset ja muut kudokset heikkenevät. Asettuuko jalkaterä tämän seurauksena matalaan tai korkeaan asentoon riippuu monesta muusta liikkumiseen ja elämäntapoihin liittyvästä asiasta.

Samasta syystä jalkaterän yksittäiset rakenteet ylikuormittuvat, josta usein on seurauksena erilaisia kiputiloja.

Mitä virkaa tukipohjallisilla on?

Tukipohjalliset nostavat holvikaaret passiivisesti parempaan asentoon. Tämä voi helpottaa jalkaterän akuutteja kuormitusongelmia ja lievittää niistä johtuvia kiputiloja, kun kantavat rakenteet linjautuvat paremmin.

“Tukipohjallisten tukevat jalan rakenteita keinotekoisesti, mutta niiden käyttö ei osu varsinaiseen ongelmaan eli jalan lihasten heikkouteen.”

Tukipohjalliset eivät kuitenkaan tee mitään varsinaiselle ongelmalle eli lihasten sekä kudosten heikkoudelle, joiden tehtävä on jännitteellään ylläpitää luisen rakenteen linjautumista sekä liikettä.

Tukipohjalliset siis käytännössä ylläpitävät lihasten heikkoutta, vaikka jalka esteettisesti näyttäisi paremmalta ja tuntuisi paremmalta. Tukipohjallisten jatkuva käyttö vaatii niiden käyttöä aina jatkossakin.

Yhteenveto

Jalan lihakset ja muut kudosrakenteet vahvistuvat paljasjalkakenkien käytöstä, jonka seurauksena holvikaaret tukevoituvat ja ottavat paremman ryhdin.

Jalkaterän kuormituksensietokyky kasvaa ja sen “jousitus” alkaa toimimaan paremmin, jonka seurauksena yksittäisten rakenteiden ylikuormitus vähenee ja siitä johtuvat kiputilat helpottavat.

Tämän lisäksi myös hermotus, verenkierto ja aineenvaihdunta kehittyvät toimimaan paremmin, mikä helpottaa myös monien kiputilojen juurisyitä.

“Pitkäaikainen prosessi vahvistaa jalkoja.” 

On tärkeää ymmärtää, että vaikka edellä mainitut toiminnan muutokset ja kiputilojen juurisyiden lieventyminen tapahtuvat paljon aikaisemmassa vaiheessa, lattajalan itsensä ryhdin korjaantuminen on kuukausien ja vuosien mittainen prosessi ja on suoraa seurausta paljasjalkakenkien käytöstä.

Muutosta voi edistää tekemällä aktiivisesti jalkaterän lihasvoimaa ja liikkuvuutta kasvattavia harjoituksia paljasjalkakenkien käytön ohessa.

 

Kirjoittaja:

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen

"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."

Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.