Pelko, sydänsurut ja muut negatiiviset tunteet - käsittely ja lievitys

Pelko, sydänsurut ja muut negatiiviset tunteet - käsittely ja lievitys

Kuinka kiitollisuus ja hyväksyminen auttaa selviämään emotionaalisesta tuskasta

Lähes kaikki meistä on kokenut emotionaalista tuskaa ja se saattaa tuntua ahdistavalta. Tunne voi tulla pelkoa, sydänsuruja epäonnistumisen seurausta jne. emotionaalista tuskaa voi helpottaa suhtautumalla “oikein” tunteisiin.

Hyväksymällä tunteet sellaisina kuin ne ovat on tärkeää, koska patoamalla tunteet, ne lopulta nousevat esiin. Tällöin oma mieli on saattanut muodostaa tunteesta paljon suurempaa tai kamalampaa kuin se oikeasti onkaan.

Tunnekärsimys on kahden rinnakkain toimivan prosessin tulos.

Prosessi 1 - Tunne syntyy

Huomio - Huomioosi tulee asia, laukaiseva tekijä. Kuten epäilys tärkeän asian tai ihmisen menettämisestä. 

Halu - Asia on, jotain mitä et halua ja haluat välttää sitä

Usko - Voit uskoa, että asia on mahdollinen ja jopa todennäköinen sinun kohdallasi

Esimerkki:

Olet lukenut iltapäivälehden artikkelin, kuinka jonkun kotiin on murtauduttu (Huomio). Mietit, kuinka et haluaisi niin käyvän sinun kohdallesi (Halu). “Näistähän kirjoitetaan harva se päivä ja niinhän voi käydä kenelle tahansa, kuten minullekin” (Usko). Pelko on syttynyt! Jos kuulet samana yönä vielä epätavalliasia äänia kotonasi, niin pelko todennäköisesti pahenee.

Täyttymätön halu kattaa oikeastaan vielä enemmän: Asian pitäisi mielestäsi mennä näin, mutta se ei mene. Joku toimii näin, mutta et haluaisi hänen toimivan niin, potkaisin varpaani enkä haluaisi tuntea kipua, mutta tunnen. En halua erota, mutta minut jätettiin. Kaikissa ilmaantuu jokin täyttymätön halu.

Onnellisia olisimme sen, kun meillä on tässä hetkessä se mitä haluamme.

Prosessi 2 - Tunne muuttuu kärsimykseksi

Tunne itsessään on neutraali eikä sellaisenaan aiheuta kärsimystä. Seuraavan prosessin seurauksena tunteesta tulee joko kärsimystä tai sitten ei tule.

Tunne - Tunne on 1 prosessin kohtien: Huomion, Halun ja uskon aiheuttama tulos

Toiminta - Ajattelun kautta tarina alkaa muodostumaan päässäsi. Teet “lihaa tunteen luiden ympärille”. 

Tulos - Tarina on siis täysin itsesi sepittämä, joka perustuu tunteeseesi. Olet mielessäsi rakentanut skenaarion, joka on juuri se asia, mitä haluat välttää (1 prosessin 2 kohta eli Halu).

Nyt tunteesta on muodostunut pelko ja tuska syntyy, kun ajattelu sekoittuu tunteeseen. Koet tunnetta ajattelun luomasta perspektiivistä.

Usein pelosta syntyy noidankehä, joka ruokkii itse itseään. 

Esimerkiksi tunne on päänsärky on tunne ja alat rakentamaan skenaariota syövästä (toiminta). Tuloksena on entistä kovempi jysäri ja kärsimys on alkanut. Tulos on seuraavan kierroksen lähtötilanne eli tunne. Noidankehä on valmis, jossa seuraava kierros on edellistä pahempi ja johtaa jopa paniikkikohtaukseen. 

Prosessi 2:n Toiminta-kohta on avainasemassa. Tällöin määrittelet itsellesi, mihin suuntaan tunne kehittyy. Tuleeko siitä negatiivinen vai voitko antaa sen olla aiheuttamatta tunnekärsimystä.

Tuskan lievitys

Harjoitus

Harjoituksia, joiden avulla voi välttää syntyneen tunteen muuttumisen emotionaaliseksi kärsimykseksi.

Tärkeintä on tunnistaa prosessin eri kohdat ja hyväksyä tunteet sellaisina kuin ne ovat. Tunteet eivät aiheuta sinulle tai läheisillesi vaaraa ja minkäänlaista skenaariota ei ole olemassakaan niin kauan kuin sitä ei ole.

Tiedät siis mitä tiedät. Se mitä et tiedä, et voi yksinkertaisesti tietää. Muuttuvia asioita on maailma pullollaan ja erilaisten skenaarioiden rakentaminen omassa mielessä on hyvin yksipuolinen katsantokanta, joka perustuu henkilökohtaisiin kokemuksiin ja tuntemuksiin.

Näin voit harjoitella emotionaalisen tuskan lievittämistä:

  1. Saat Tunteen (2 prosessin, kohta 1), joka ohjaa helposti käytöstäsi tiettyyn suuntaan… 
  2. Mutta nyt nappaatkin itseäsi niskasta kiinni ja Huomioit (1 prosessi, kohta 1) tunteen
  3. Et jatka ajatusleikkiä mihinkään suuntaan (toiminta, 2 prosessi, kohta 2).

Sen sijaan käsittelet tunnetta neljällä eri tavalla. Sano nämä asiat mielellään ääneen, jotta niistä tulee konkreettisempia:

  • Hyväksy - Tunteella on oikeus olla olemassa ja osana elämääsi. Älä yritä häivyttää sitä, se voi opettaa sinulle jotain. Lisäksi ei-toivotut tuntemukset saavat ne toivotummat tuntumaan entistä mehukkaammilta.
  • Kiitä - Kiitä onneasi, että tunnet asioita. Kuten edellä mainittiin, tunteiden kirjo on rikkaus. Negatiivisetkin tunteet ovat kokemuksia ja opettavaisia.
  • Rakasta - Et vain hyväksy ja kiitä, vaan todella rakastat kaikkia tunteita, jotka tekevät sinusta ihmisen. Jokaisen tunteen kuuluu olla olemassa.
  • Pyydä anteeksi - Olet ehkä hylännyt tunteen, vaikka nyt ymmärrät sen merkityksen kokonaisuudessa. Ole vilpittömästi pahoillasi sivuutetulle tunteelle ja toista edelliset kohdat.

          Kaikki sanat assosioituvat kyseessä olevaan tunteeseen, jonka vuoksi et halua työntää tunnetta pois, vaan hyväksyä sen osaksi itseäsi. Sano kaikki sanat ääneen perusteluineen, mikä saattaa tuntua hupsulta, mutta tällöin suhtautumisestasi tulee aidompaa.

          Kiitos, kun luit tämän! Toivottavasti tästä on sinulle apua. 

          P.S. Pelko voi muodostua kivuista. Niskojen rentoutus saattaa lievittää niskakipuja. Niskakeinun avulla rentoutat tehokkaasti niskat kotioloissa.