Plantaarifaskiitti - oireet, syyt ja hoito
Lukuaika 3 min.
Plantaarifaskiitti - kotihoitovinkit
Plantaarifaskiitti on yleisesti käytetty ja kansanomaisempi termi plantaariselle kantapääkivulle. Kipukaupan asiantuntija Suvi Mäntyniemi kertoo millaisesta vaivasta on kyse sekä kuinka oireita voidaan helpottaa ja ennaltaehkäistä.
Yleinen vaiva
Plantaarifaskiitti on varsin yleinen vaiva, josta lähes joka kymmenes tallaaja kärsii elämänsä aikana. Vaiva voi olla kivulias ja voi ankeuttaa arkea, mutta ongelmasta on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä eroon. Syyt vaivaan löytyvät faskioista.
Plantaarinen kantapääkipu johtuu faskiakudoksen toimintahäiriöstä. Se johtuu kehon kuormituksen muutoksesta ja sen aiheuttamasta faskian kuivumisesta sekä sen aineenvaihdunnan heikkenemisestä.
Faskiat tarvitsevat nesteitä ja ravinteita, jotta ne toimivat normaalisti. Jos vartalo ei pysty mukautumaan muuttuneen toiminnan aiheuttaman kuormituksen mukaan, voi plantaarifaskia joutua liialliselle kuormitukselle.
Tällöin nesteet ja ravinteet eivät pääse virtaamaan faskiaan, minkä seurauksena on faskian kuivuminen ja kiristyminen.
Esimerkki. Lisääntyneiden etätöiden synnyttämän painonnousun seurauksena henkilö aloittaa kuntokuurin, johon kuuluu mm. lenkkeily. Painonnousu jo itsessään lisää kehon kuormitusta aiempien elintapojen lisäksi (vähäinen liikunta jne.).
Mikäli kehon rakenteet eivät pysty käsittelemään lenkkeilyn ja painonnousun aiheuttamaa lisääntynyttä kuormitusta, se kohdistuu lopulta jalkapohjan faskioille ja voi aiheuttaa plantaarifaskiitin.
>>Tutustu Kipukaupan paljasjalkakenkiin>>
Mistä tiedän onko kyseessä plantaarifaskiitti?
Mäntyniemen mukaan itse voi tehdä karkean diagnoosin seuraavien oireiden perusteella:
- Aamulla kantapääkipu sängystä nousun yhteydessä.
- Levon jälkeinen kantapääkipu kuormituksen alkaessa.
- Vaikeuksia nostaa isovarvasta ylöspäin tai koukistaa nilkkaa.
Hänen mukaansa jalkapohjan alueella voi olla muitakin eri vaivoja ja niistä aiheutuvia kipuja, mitä ei voida luonnehtia plantaariseksi kantapääkivuksi (plantaarifaskiitti).
Kuinka plantaarifaskiitista pääsee eroon?
Fysioterapeutilla on hyviä uutisia:
“90% oireista helpottuu vähintään vuoden sisällä” -Suvi Mäntyniemi
Hänellä on myös hyviä vinkkejä kotihoitoon, minkä avulla voi yrittää itse hoitaa ja helpottaa vaivaa. Mäntyniemi kuitenkin tähdentää, että plantaarifaskiitin hoitaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.
Hän haluaa korostaa, että dramaattiset muutokset elintavoissa voivat aiheuttaa kehon kuormituksen ja plantaarifaskiitin lisäksi muitakin vaivoja. Jos keho on tottunut vähempään liikkumiseen, sitä ei voi heti laittaa liian kovaan rääkkiin.
“Aloita rauhallisesti ja anna keholle aikaa tottua uuteen aktiivisuuteen. Tee esimerkiksi aluksi puolikkaita juoksulenkkejä” -Suvi Mäntyniemi
Hän kehottaa hakeutumaan terveysalan ammattilaisen vastaanotolle, jos kotihoito ei osoita minkäänlaisia helpotuksen merkkejä kahden viikon kuluessa.
“Vaiva johtuu pääsääntöisesti epäedullisesta kuormituksesta. Siitä syystä alaraajan linjaus kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella, jotta vaiva ei uusiutuisi tai pitkittyisi.” -Suvi Mäntyniemi
Kotihoito voi olla varsin miellyttävää kaiken lisäksi...
Kokeile plantaarifaskiitin helpottamiseen ensin näitä:
-
Jalkakylpy ja villasukat - Jalat pitävät lämmöstä, joka parantaa aineenvaihduntaa ja helpottaa kireyksiä.
-
Jalkapohjan hieronta pallolla - Ei ole tarkoitus vahingoittaa kipeää kohtaa entisestään, vaan voit pyöritellä palloa sen ympärillä: plantaarifaskia on koko jalkapohjan kattava kokonaisuus.
-
Pohkeen venytys - Pohje, akillesjänne ja kantakalvo ovat kokonaisuus. Niiden jäykkyys voi rajoittaa liikettä, joka voisi helpottaa plantaarifaskiaan kohdistuvaa painetta.
- Paljain jaloin (tai paljasjalkakengillä) liikkuminen - Kun jalkaterällä on tilaa liikkua luonnollisesti, kaikki jalan pienet lihakset aktivoituvat, joka parantaa jalan aineenvaihduntaa.
Muutama huomio:
- On merkitystä tapahtuuko treeni kylmässä vai lämpimässä. Kylmässä paikat voivat olla kireämpiä kuin lämpimässä.
-
Pallolla hieronnan tulee vähentää kipua. Useimmiten ei ole suositeltavaa hieroa suoraan kipeää kohtaa, vaan sen ympäriltä. Seuraavana päivänä vaivan ei tule olla entistä kipeämpi.
- Dynaamiset venytykset eli useampi käynti venytyksessä riittää, jotta tulee ns. pumppaus. Älä jää pitkäksi aikaa venytykseen, vaan pumppaa edestakaisin.
- Takareisiä voi myös venyttää, joka helpottaa jalkojen liikkuvuutta.
- Huomioi päivittäiset toiminnot, ne voivat ylläpitää vaivaa. Kiinnitä huomiota:
- Kuinka pidät jalkateriä istuessasi.
- Poljetko pyörän poljinta aina samalla kohdalla.
- Onko lajiharrastuksessa paino usein samassa kohdassa jalkaa (esim. päkiällä).
Lopuksi…
Mäntyniemi haluaa korostaa yksilöllisyyttä: mikä toimii toisella ei aina toimi jollakulla muulla. Kannattaakin kokeilla useampia asioita. Vaiva voi olla pitkän ja moninaisen tapahtumaketjun tulos. Siitä paraneminen voi viedä aikaa.
"Aloita aina rauhallisesti, vaikka intoa riittäisi, jotta et vahingoita itseäsi, mikä voi hidastaa tavoitteisiisi pääsemistä." -Suvi Mäntyniemi
P.S. Paljasjalkakengät aktivoivat jalkojen pieniä lihaksia, jotka voivat ennaltaehkäistä plantaarifaskiittia. Monet käyttäjät ovat kertoneet saaneensa helpotusta plantaarifaskiittiin.
"Paljasjalkakengät on ollut ihan huippuhankinta. Nyt kokeiltu parin viikon ajan niin metsälenkeillä, asfaltilla kuin crostrainingissäkin. Vaivana ollut plantaarifaskiitti ei ole ilmoitellut itsestään lainkaan." -Taija R.