Polvikipu ja paljasjalkakengät

Luettuasi tämän blogin polvikivusta ja paljasjalkakengistä:

Blogin tavoitteena on herättää uusia ajatuksia polvikivusta sekä siitä, mitkä kaikki asiat polveen vaikuttavat. Näiden asioiden pohjalta saat vastauksen myös siihen, miksi paljasjalkakenkä voi auttaa tässä asiassa.

OMT-fysioterapeutti Suvi Mäntyniemi

Olen Kipukaupan fysioterapeutti ja erikoistunut Ortopediseen Manuaaliseen Terapiaan.

Kipukaupan töiden ohella teen säännöllisesti myös fysioterapeutin vastaanottotyötä.

Toivon tällä blogikirjoituksella lukijan saavan avarakatseisuutta polvikipuun ja sen hoitoon.

Polveni on kipeä - mikä voi olla syynä?

Polvikipu on hyvin yleinen syy, minkä vuoksi hakeudutaan lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle. Polvikivun syynä voi olla polven käyttöön liittyvät asiat, kuten polven liiallinen tai liian vähäinen kuormittaminen tai ongelmat vartalon muissa nivelissä, jotka ilmenevät kipuna polvessa.

Polvikipu voi olla arkea hankaloittava tekijä, mutta sen taustalla on harvoin vakava tai vaarallinnen syy. Kipu polvessa voi olla yhteydessä polven käyttöön, jolloin esimerkiksi portaissa kulkeminen on kivun vuoksi hankalaa. Polvikipua voi esiintyä myös levossa ja se hankaloittaa esimerkiksi nukahtamista.

Polvikivun hoidossa liikunta on tärkeässä roolissa. Tutkimusta on tehty paljon polven nivelrikon kuntouttamisesta sekä siitä mitä harjoittelun tulisi olla. Polven kuntouttamisen tulisi sisältää:

  • kestävyysharjoittelua
  • lihasvoimaharjoittelua
  • liikkuvuusharjoittelua
  • tasapaino- ja koordinaatioharjoitteita

Harjoittelu tulee siis kohdistua laaja-alaisesti koko vartalolle ja muun muassa nilkan ja jalkaterän toiminta on isossa roolissa tasapainoa harjoittavissa harjoitteissa. Jalkaterän ja nilkan optimaalinen toiminta lisää kykyä ylläpitää tasapainoa ja näihin tekijöihin paljasjalkakenkäily voi olla edesauttamassa toiminnan lisääntymisessä.

Liikkuvuus

Liikkuvuuden osalta tulee huomioida erityisesti nilkan ja jalkaterän liikkuvuus. Esimerkkinä on pohjelihas, jonka toiminta vaikuttaa niin polveen kuin nilkkaankin.

Tasapaino

Tasapainoharjoittelussa vaaditaan nilkan ja jalkaterän kykyä mukautua alustaan, jonka päällä seisotaan. Polvi mukautuu alla tapahtuvaan liikkeeseen.

Lihasvoima

Lihasvoimaharjoittelun tulee kohdistua myös säären, pohkeen ja jalkaterän lihaksille. Pohkeen lihasvoiman heikentyminen on todettu olevan yhteydessä polven nivelrikkoon *.

Kengät ja polvikipu

Perinteisesti kenkien on oletettu antavan tukea ja iskunvaimennusta kävelyn ja juoksemisen aikana. Yleisen uskomuksen mukaan paksumpi ja kaarevampi pohja on parempi kaikkeen liikuntaan ja liikkumiseen. Tai ainakin niin useat eri kenkiä tuottavien tahojen mainokset ovat antaneet ymmärtää.

Kyseinen trendi on kuitenkin kokenut jo muutaman vuoden ajan muutosta ja tilalle on noussut ajatus jalkojen luonnollisesta ja kontrolloimattomasta liikkeestä.

Jaloissa on luonnostaan oma iskunvaimennusmekanismi, joka oikein toimiessaan vaimentaa vartalolle kohdistuvia iskuja. Paksupohjaiset kengät voivat siis tuntua polvikipuiselle ihmiselle hyvältä, mutta niiden avulla ei kuitenkaan päästä eroon syistä, jonka vuoksi polvi on alkujaan kipeytynyt.

Kun jalat saavat olla vapaasti tarpeeksi leveissä jalkineissa niin ongelmien juurisyyt alkavat korjaantumaan.

Polvi - ikuinen väliinputoaja

Polvinivel sijoittuu alaraajassa lonkan alapuolelle, nilkan ja jalkaterän yläpuolelle. Ympärillä olevien nivelten muutokset vaikuttavat suoraan polveen ja sen toimintaan. Tästä syystä polvinivel joutuu mukautumaan muutoksiin.

Seistessä tapahtuvassa liikkumisessa jalkaterä on se osa kehoa, mikä on kosketuksessa maan kanssa. Jalkaterän ja nilkan tehtävänä on:

  • Pystyä mukautumaan maan muotoihin
  • Reagoimaan siinä tapahtuviin muutoksiin
  • Avustamaan tasapainon ylläpitämisessä
  • Ohjaamaan liikettä haluttuun suuntaan 

Jalkaterän ja nilkan ja nilkan asennolla, niiden muutoksilla sekä liikkuvuudella on merkitystä polvinivelen toiminnalle. Näitä ovat:

  • Isovarpaan tyvinivelen asento ja ojennussuunnan liikerajoitukset
  • Varpauden asento ja niiden yhteenpainuminen
  • Jalkaterän jousto kiertosuunnassa sekä pitkittäisen holven muutokset
  • Nilkkanivelen liikerajoitukset koukistus- ja ojennussuunnassa sekä kantaluun asento

Perinteisten kenkien kapeneva varvastila, paksu pohja ja jäykkä rakenne estävät jalan luonnollista liikettä. Tästä johtuen jalkaterän ja koko kehon asento ja toiminnat voivat muuttua. Paljasjalkakengät eivät ohjaa tai muuta jalkaterän asentoa.

Polvikipuun liittyviä kyseenalaisia uskomuksia

Polvikipu on periytyvää

Lapset oppivat siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Tavat ja tottumukset ohjaavat myös vartalon käyttöä, eikä kyse ole periytymisestä vaan opituista liikemalleista.

Polveen sattuu, vika on polvessa

Diagnoosit ja niiden hakeminen rajaavat ymmärrystämme siitä, että oireen aiheuttaja voi olla jossain muualla kuin missä oireita esiintyy.

Polven nivelrikko - syy polven kivulle

Polven nivelrikko on hyvin yleinen vaiva. Nivelruston muutokset polvessa eivät kuitenkaan aina selitä syytä polvikivulle, vaikka kulmaa polvessa olisikin.

Mitä asialle voi tehdä?

Ymmärrys siitä miten keho toimii on avainasemassa kipujen ja vaivojen hoitamisessa. Ajatusmaailman avartaminen ja yhden nivelen syynäämisen sijasta laajemman kokonaisuuden muuttaminen ovat ratkaisu moneen ongelmaan.

Jos polvikivun syynä on jalkaterän ja nilkan puutteellinen tai rajoittunut toiminta, tulee muutoksia tehdä tietoisesti. Jalkaterän ja nilkan liikuvuuden parantaminen mahdollistuu paljasjalkakenkien avulla. Paljasjalkakenkien käyttäminen perustuu siihen, ettei niiden käytöllä rajoiteta liikettä tai pyritä ohjaamaan jalan asentoa mihinkään suuntaan.

Liiku

... paljain jaloin tai paljasjalkakengillä. Näin annat mahdollisuuden nilkan ja jalkaterän luonnolliselle liikkeelle.

Harjoittele

... säännöllisesti! Säännöllinen ja nousujohteinen harjoittelu kuuluu myös jalkaterille ja nilkoille.

Hakeudu

... terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle, jos polvikivut ovat kestäneet useamman viikon ja/tai oireet pahentuneet.

Vaistoa Tahto -paljasjalkasalikengätVaistoa Rento -paljasjalkatennaritVaistoa Uljas -paljasjalkamaiharitVaistoa Katve -paljasjalkakumisaappaatVaistoa Riemu -paljasjalkakengät

hanki itsellesi

PJ-KENGÄT

Muuta tapaasi liikkua ja mahdollista jaloillesi luonnollinen liike paljasjalkakenkien avulla.

Osta tästä

Lopuksi

Jalkaterää ja nilkkaa voidaan kuvata kuin ison puun juurina. Niiden kuuluu levitä ja saada tilaa, jotta runko voi kasvaa vahvaksi ja jämäkäksi. Näin puu pysyy pystyssä isoimmissakin myrskyissä, eikä erilaiset voimat pääse vaikuttamaan sen toimintaan.

Synnynäiset poikkeukset ovat tärkeää huomioida. Jos polvikivulle ei ole selkeää syytä, voidan olettaa, että juurisyynä on tapa, jolla käytämme vartaloa.

Paljasjalkakenkiin vaihtaminen vaatii aikaa, jotta keho tottuu muuttuneeseen tilanteeseen. Korjaamalla tilanne tietoisesti ja käyttämällä paljasjalkakenkiä voi polvikipu jäädä historiaan.

Alta pääset katsomaan videomme aiheesta. Mukana on myös harjoitteita joita voit tehdä edesauttamaan jalkojesi hyvinvointia.

Lähteet:

Polvi- ja lonkkanivelrikko, Käypä hoito -suositus. Julkaistu: 08.05.2018. Luettavissa: https://www.kaypahoito.fi/hoi50054

Polven ja lonkan nivelrikon fysioterapiasuositus, Hyvä fysioterapiakäytäntö, julkaistu 27.1.2020. Luettavissa: https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/sfs/article/sfs00001?toc=900

* Alshami, A.M. & Alhassany, H.A., 2020. Girth, strength, and flexibility of the calf muscle in patients with knee osteoarthritis: A case–control study. Journal of Taibah University Medical Sciences, 15(3): 197–202.