Raskaus ja paljasjalkakengät - Uhka vai mahdollisuus?

Raskaus ja paljasjalkakengät - Uhka vai mahdollisuus?

Raskaus, jalkaterveys ja paljasjalkakengät: ovatko nämä mahdollisia samaan aikaan?

Lukuaika 3 min.

Vieraskynässä Kipukaupan fysioterapeutti Sofia Ikineva, joka kertoo raskausajan muutoksista jalkoihin. Lisäksi itsekin toista lastaan odottava äiti kertoo, kuinka paljasjalkakenkien käytöllä voidaan ylläpitää hyvää jalkaterveyttä myös raskauden aikana

Jokaisen odottajan matka on yksilöllinen. Toiset voivat erinomaisesti, hehkuen aina viimeisille raskausviikoille asti. Toiset kamppailevat esimerkiksi pahoinvoinnin kanssa läpi raskauden. Tällöin kokemus raskausajan hehkusta on hyvin kaukana. 

Raskausajan muutokset vaikuttavat myös jalkoihin

Jokaista odottajaa kuitenkin yhdistää muutokset kehossa. Raskauden aikaisten hormonien vaikutuksesta kehon ligamentit ja kudokset löystyvät. Raskausajan muutokset vaikuttavat aina jaloissa asti. 

Löystyminen yhdessä lisääntyvän painon ja muuttuneen painopisteen takia kuormittavat myös jalkoja. Erityisesti jalkaterää. Tämä tyypillisesti näkyy holvikaaren madaltumisena ja kengän kokonumeron kasvuna. 

Paljasjalkakenkien käyttö raskausaikana

Myös odotusaikana voi ja kannattaakin pitää huolta jalkaterveydestä. Huolimatta siitä, oletko jo tottunut paljasjalkakenkien käyttäjä tai niiden käytöstä kiinnostunut, tässä muutamia huomioita paljasjalkakenkien käytöstä raskausaikana. 

“Joillakin jalan koko kasvaa pysyvästi”

Joillakin jalan koko kasvaa pysyvästi, ja joillakin jalka "vetäytyy" aikaisempaan mittaansa raskauden jälkeen. Jalan koko voi kasvaa myös paljasjalkakenkiin siirtymisen seurauksena. Tämä johtuu siitä, että jalka saa viimein tarvitsemaansa tilaa ja lihakset jalassa vahvistuvat "uusiin mittoihin". Lisäksi jalkojen hermotus ja tuntoaisti paranevat, jolloin puristavaa kenkää aistii aiempaa herkemmin.

Tutustu Kipukaupan paljasjalkakenkävalikoimaan>>

Odottajan jalat ovat kovilla

Myös ympäristöllä on merkitystä. Jos käytössä on kovin ohutpohjaiset paljasjalkakengät ja liikkuu pääsääntöisesti kovilla alustoilla, jalat voivat kaivata lisää pehmeyttä. Varsinkin odotuksen loppuvaiheessa, jolloin jalat ovat koetuksella. Tällöin kenkiin voi vaihtaa paksummat pohjalliset. Paljasjalkakengistä ei kuitenkaan tarvitse luopua.

Paljasjalkakengät ovat siitä mahtavat, että ne mahdollistavat jalan luonnolliset toiminnot. Näihin luonnollisiin toimintoihin kuuluu muun muassa jalkaterän jousto. Tämä jousto on osa kehon omaa iskunvaimennusjärjestelmää, joka toimii parhaiten silloin kun jalkaa ei ole häiritsemässä vaikkapa liian jäykät kengät. 

Jalan luonnolliset toiminnot ovat jalkaterveydelle yhtä tärkeitä myös raskausaikana. 

Mitä jäykemmät, puristavat ja muotoillut kengät ovat (puhumattakaan kenkiin rakennetuista iskunvaimennusominaisuuksista), sitä heikommin jalka pääsee liikkumaan luonnollisesti, jos ollenkaan. Jalan luonnolliset toiminnot ovat jalkaterveydelle yhtä tärkeitä myös raskausaikana. 

"Jalan holvikaari ei tarvitse erillistä tukea raskausaikana."

Erillistä tukea jalan holvikaari ei tarvitse. Ei raskausaikana eikä muulloinkaan. Näistä kaarituista on muutenkin aina hyvä konsultoida alan asiantuntijaa, kuten jalkaterapeuttia tai alaraajoihin perehtynyttä fysioterapeuttia. 

Alan ammattilaisen toimesta ohjeistettu kaaritukien käyttö on aina yksilöllisesti mietitty. Eli kuinka kauan ja paljon tukia käytetään ja millaisia jalan liikeharjoituksia tehdään. 

Kapeat ja puristavat kengät eivät ole hyväksi odottajalle, eikä muillekaan

Kengät, joissa on kapea varvastila, jotka ovat jäykät ja joissa on korkoa ja muotoilua eivät ole kenellekään hyväksi. Ei myöskään odottajan jaloille. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä päivittää kenkävalikoimaa. 

“Jalkojen hyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät”

On kuitenkin hyvä muistaa, että yksistään vääränlaiset kengät eivät ole ongelma. Siksi paljasjalkakengät eivät ratkaise kaikkia ongelmia. Jalkojen hyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät. Kuten se, millaisilla alustoilla liikkuu, kuinka paljon liikkuu ja miten. Millaisia kenkiä käyttää ja kuinka paljon liikkumisesta tapahtuu kengät jalassa. 

“Jos maatuntuma paljasjalkakenkiä käyttäessä tuntuu liian voimakkaalta, voi jalan alle laittaa lisää pehmustetta.”

Jos on jo kovasti tykästynyt käyttämään paljasjalkakenkiä, mutta huomaa odotusaikana kaipaavansa jotain pehmikettä alustan ja jalan väliin, kannattaa kokeilla paksumpia (mutta tasaisia) pohjallisia. Näin niin kutsuttu maatuntuma pehemenee jalan ja alustan välillä. 

Myös erilaiset harjoitukset voivat helpottaa jalkojen ahdinkoa, kuten jalan rullailu hierontapallon päällä ja pohjelihasten vahvistaminen. 

Odottaja, vapauta varpaasi!

Muistilista raskaana olevalle paljasjalkakenkien käytöstä:

  • Liiku monipuolisesti ja vaihtelevilla alustoilla
  • Jos ohut pohja tuntuu epämukavalta, vaihda paksummat pohjalliset (kuitenkin tasaiset ja muotoilemattomat)
  • Ota liikkumiseen mukaan erilaiset tukiharjoitteet, kuten jalan rullailu pallon päällä

Jos nyt raskausaikana tuntuu siltä, että kengät puristavat ja ahdistavat, niin nyt jos koskaan on mahtava aika sujauttaa jalat paljasjalkakenkiin, se vapauden tunne ahhhh!! 

Tutustu Kipukaupan paljasjalkakenkävalikoimaan>>