Ryhti - Hyvä ryhti hengityksen avulla

Ryhti - Hyvä ryhti hengityksen avulla

Löydä itsellesi hyvä ryhti tiedostavan hengityksen avulla

Itselleen sopiva ryhti kuormittaa vähemmän kehon osia ja lihaksia sekä voi pitää kipujen ohella myös valkotakit (lääkärin) loitolla. Hengityksen avulla löydät itsellesi sopivan ryhdin.

Usein elämäntavoilla viitataan jumppamiseen tai liikkumattomuuteen, terveelliseen tai epäterveelliseen ruokavalioon sekä raittiuteen tai runsaaseen alkoholin käyttöön jne.

Käsite on todellisuudessa laajempi: kyse on tavasta elää eli millä tavoin viettää aikaansa pitkällä aikavälillä. Sen aikana elintavat alkavat vaikuttamaan kehoomme joko positiivisesti tai negatiivisesti. Elämäntavat ovat usein syynä joudummeko lääkäriin vai emme. 

Niin sanottujen hyvien elintapojen myötä olemme useimmiten terveempiä ja myös onnellisempia. Tällöin elämäntavoilla voi olla suuri merkitys elämänlaatuun, jota voisi kutsua kokonaisvaltaiseksi onnellisuudeksi.

elämäntapa

Elämäntapoihin kuuluu myös arjen pienet hetket, jotka vietämme istuen, seisten ja kävellen. Usein tunnistamme ihmiset jo matkan päästä heidän tunnistettavan ryhtinsä tai kävelytyylinsä perusteella. Ne ovat siis yksilöllisiä, mutta eivät aina parhaimpia tapoja elää.

"Bad habits die hard - as well as the good."

Englanninkielinen sanonnan mukaan huonot tavat on vaikea karistaa (vapaalla käännöksellä), mutta niin on hyvienkin tapojen kohdalla. Tähän sopii myös suomalainen sanonta: “Olemme tapojemme orjia.” Voimme kehittää itsellemme parempia (elin)tapoja.

Yksi merkittävä tekijä, joka on helppo toteuttaa, mutta haastava ylläpitää, on hyvä ryhti. Yleistynyt istumatyö aiheuttaa niskan kurotusta ja hartioiden eteenpäin työntymistä ja selän pyöristymistä. Lopputulemana on heikentynyt ryhti, joka aiheuttaa painetta niskalle ja mahdollisesti erilaisia kiputiloja.

Ryhdin ja ergonomian tarkoitus

Ryhdin tarkoitus on synnyttää mahdollisimman kevyttä kuormitusta lihaksille, säästää energiaa ja kehon rakenteita.

Ergonomian perimmäinen tarkoitus on hallittu liike. Se tarkoittaa, että pitkään paikallaan oleminen ei ole keholle hyväksi ja rasittaa sitä tällöin yksipuolisesti. Hyvä asento on tärkeää, mutta tärkeämpää on vaihtaa asentoa ja liikkua edes vähän. 

Millainen on hyvä ryhti?

Hyvä ryhti on kehon symmetriaa, jossa kuormitus jakautuu tasaisesti eri kehon osille. Se voi olla monella myös yksilöllinen.

Kun itselleen optimaalisen ryhdin on löytänyt ja oppinut miltä sen kuuluu tuntua, on ryhdin korjaaminen vaivatonta. Hyvän ryhdin ylläpitäminen vaatii aluksi hieman läsnäoloa eli oman kehon tiedostamista. Kun asennon on omaksunut ja korjannut tarpeeksi usein, siitä jää tapa.

Näin löydät itsellesi sopivan ryhdin ja pidät sen

Hengitys

Seuraavaksi esittelen helpon harjoituksen, jonka avulla löydät itsellesi sopivan ryhdin. Avaintekijä on hengitys. Sen avulla voit tiedostaa ryhdin repsahdukset

Teet sen näin:

  • Tee pitkä ja rauhallinen sisäänhengitys
  • Vedä ilmaa vatsasta palleaan ja lopulta rintakehään
  • Huomaat, kuinka kehon asento suoristuu ja “avautuu”.
  • Jos huomaat sisäänhengityksen aikana, ettet saa keuhkoja täytettyä, korjaa hieman asentoa.
  • Sisäänhengityksen aikana ryhti saattaa olla hieman ylikorostunut
  • Uloshengityksessä anna ilman tulla ulos ilman puhallusta

Tarkkaile kehosi asentoa. Se on ryhdikäs ja luonnollinen, juuri sinulle hyvä. 

Tee tiedostava hengitys tasaisin väliajoin ja pyri pitämään ryhti kunnollisena.

P.S. Ryhdin ylläpitoon on myös apuvälineitä, jotka eivät oikein käytettynä passivoi kehon lihaksia. Tutustu Ryhtiremmiin ja Ryhtiliiviin.

 

 

Kuvassa ylhäällä Ryhtiremmi

 

 

Kuvassa Ryhtiliivi