Sofia Ikineva - vinkit jalkojen piristämiseen ja eläinhaaste

Sofia Ikineva - vinkit jalkojen piristämiseen ja eläinhaaste

Lukuaika 2 min.

Kipukaupan asiantuntijatiimin uusin jäsen on jalkaspesialisti

Ei kahta ilman kolmatta: Kipukaupasta tuli suurperhe! Alaraajoihin ja kenkien käytön vaikutuksiin perehtynyt (pian valmistuva) fysioterapeutti Sofia Ikineva liittyi Kipukaupan asiantuntijatiimiin. Sofian sydäntä lähinnä ovat pienet kasvavat jalat ja lasten kenkävalinnat. 

Hän uppoutui opinnäytetyössään “Kengät lapselle” lasten alaraajojen kehityksen erityispiirteisiin ja kenkien käytön vaikutuksiin. Työn tuotoksena syntyi myös opas pienten lasten vanhemmille lapsille sopivista kengistä. 

Sofia haluaa edistää tietoa lasten jalkinevalintojen merkityksellisyydestä ja siitä, kuinka kauaskantoisia vaikutuksia liian pienten ja kapeiden kenkien käytöstä voi olla. 

"Jalat on meidän yhteys alustaan ja kannattelevat tätä hienoa rakennelmaa, kehoa." -Sofia

Hän haluaa herättää ihmisissä kiinnostusta ja oivalluksia omaa kehoaan kohtaan. Sofia karsastaa mustavalkoista ja ehdotonta ajattelua, etenkin terveyssuosituksiin liittyen. Hän liputtaa paljasjalkakenkien puolesta, mutta korostaa myös jalkaterveyden monimutkaisuutta.

“Toki kengät vaikuttavat oleellisesti jalkaterveyteen, mutta eivät yksinään ole ratkaisu!” -Sofia

Esimerkiksi hän ei halua komentaa ihmisiä potkimaan kenkiä heti jaloistaan. Sen sijaan hän haluaa herättää ihmisissä uteliaisuutta omia jalkojaan kohtaan ja kuuntelemaan kehoaan.  Sofian syvä kiinnostus jalkoihin liittyy niiden kokonaisvaltaisesta merkityksestä terveyteen.

Intohimoinen ulkona liikkuja

Sofia on omien sanojensa mukaan seikkailunhaluinen liikkuja. Ratsastuksen ja klassisen baletin jälkeen käsitys liikkumisesta muuttui Parkour- ja kiipeilyharrastuksen kautta. Lajeissa kiehtoi etenkin ongelmanratkaisu yhdistettyinä liikuntaan. Myös jooga astui vahvasti kuvioihin mukaan. 

“Elämä on leikkikenttä” -Sofia

Nykyisin kiipeily onkin hänelle enemmän elämäntapa kuin harrastus. Nähdessään suuren kiven tai kallioseinämän Sofian päässä alkaa ruksuttamaan ja suunnitelma huipulle alkaa muotutumaan. Kaikenlainen luonnossa liikkuminen on hänelle tärkeää ja siksi paras paikka maailmassa on Suomen Lappi.

Sofialla on pitkä ura lasten ja nuorten liikunnan parista. Hän on toiminut ohjaajana ja kouluttajana vuosien ajan.

Sofian vinkit jalkojen piristämiseen

Liiku ja tunnustele paljain jaloin mahdollisimman paljon erilaisia pintoja. 

1. Vinkki: kävely pehmeällä nurmikolla...

2. Vinkki: astetta intensiivisempi, seisoskelu sepelillä...3. Vinkki: muovimaton rapsuttelu ..aaahh!

Paljasjalka

4. Vinkki: kokeile miltä tuttu lenkkipolku tuntuu ilman kenkiä...Voit kokeilla monenlaisia muitakin pintoja ja alustoja mitä mieleen tulee, kuten mutaa, hiekkaa tai juuttimattoa jne.

Sofian eläinhaaste

Lopuksi Sofialla on eläinhaaste, joka parantaa jalkojen toiminnallisuutta. Voit tehdä sitä omaksi iloksesi tai vaikka pienten lasten kanssa.  

Tavoitteena on nostaa leikkieläimiä pystyyn ainoastaan jalkoja käyttämällä. Yritä käyttää kaikkia varpaita pelkän pottu- ja kakkosvarpaan "nipistysotteen" sijaan. Perheen kesken voitte nostaa vaikka koko lauman pystyyn.

HUOM! Älä hätäänny, mikäli leikkieläimiä ei kotoa löydy: voit nostella mitä tahansa pieniä esineitä jaloillasi ;)

Katso videolta miten Sofia paimentaa possun pystyyn varpaitaan käyttäen

Sofia tulee jatkossa antamaan paljon muitakin terveyttä parantavia  hauskoja vinkkejä ja haasteita.

Kiitos Sofia vinkeistä! 

P.S. Joskus paljain jaloin liikkuminen voi olla hankalaa. Vapauta Varpaat - paljasjalkakengillä voi laajentaa "paljasjalkailukokemusta", jos on kylmä tai jalkapohjia helposti vahingoittava alusta.