Suurin osa jalkavaivoista on "kenkäsairauksia"

Suurin osa jalkavaivoista on

Kärsitkö kenkäsairaudesta tietämättäsi?

Lukuaika 3 min.

Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Sofia Ikineva. Hän kertoo, mitä tarkoitetaan "kenkäsairauksilla"ja miten ne vaikuttaa meihin. Lopuksi fysioterapeutti listaa terveen jalan tunnusmerkit.

Jalkavaivat ovat pitkälti seurausta elintavoista. Siihen lasketaan niin liikkumisen väheneminen, ylipaino, kengät kuin kaupungistuminen. Erilaisia jalkavaivoja ja -sairauksia on tunnistettu peräti yli 2000. Mutta vain kolmannes jalkavaivoista on synnynnäisiä. Vaikka suurin osa ihmisistä syntyy tervejalkaisina, suurin osa kärsii elämänsä aikana jalkavaivoista ja kokee jalkakipuja.

Mistä kenkäsairaudet johtuu?

Tiesitkö, että terve jalka on kivuton? Yhdistävä tekijä eri jalkavaivoille on huonot kengät. Eli liian lyhyet, kärjestä kapenevat, korolliset, jäykät ja muotoillut. Kun puhutaan jalkavaivoista, voidaankin oikeastaan puhua kenkäsairauksista. 

Mitä kenkäsairauksiin tulee, niiden esiintyvyys on (yllätys yllätys) yleisempää kenkiä käyttävissä kulttuureissa. Tämä on aihe, jota on tarkasteltu myös tutkimuksellisesti.

Paljasjalkapopulaatiota ja kenkiä käyttäviä kansoja vertailleissa tutkimuksissa on ilmennyt, että paljain jaloin kulkevilla on vahvemmat ja terveemmät jalat. Sellaiset, joissa ei ole virheasentoja eikä kipua.

Paljain jaloin liikkuvilla kansoilla terveemmät jalat 

Kuvan jalat eivät todennäköisesti edusta modernia kauneusihannetta. Mutta kyseiset jalat todennäköisesti voivat hyvin ja ovat erittäin toimintakykyiset.

Tutkimustulokset ovat antaneet viitettä, että paljain jaloin liikkuminen edistää kehon kokonaishyvinvointia takaamalla paremmat lihasvoimat jaloissa ja hyvän tasapainon.

Niin sanotuissa paljasjalkaolosuhteissa kasvaneen jalka on vahva ja sietää hyvin kuormitusta. Toisin kuin sellainen jalka, joka on aina tottunut liikkumaan kengät jalassa. 

"Kenkien käyttö on yhtä arkista kuin hampaiden pesu"

Kenkien käyttö on jotakin sellaista, joka yhdistää meitä kaikkia moderneissa länsimaissa eläviä. Kenkien käyttö on yhtä arkista kuin hampaiden pesu, ja se on päivittäistä. Modernissa länsimaisessa kulttuurissa on täysin normaalia laittaa kengät lapselle, joka ei osaa edes kävellä.

TUTUSTU KIPUKAUPAN PALJASJALKAKENKIIN>>

Vääränlaiset kengät ovat haitaksi vauvoista vaariin

Tiesitkö, että vääränlaisten kenkien käyttö ei kosketa vain aikuisia? Huonot kengät ovat huonot ihan kaiken ikäisille. Lapsilla vääränlaiset kengät häiritsevät kävelyn liikemalleja ja ympäristöstä saatavia ärsykkeitä. Niitä elementtejä, jotka ovat tärkeitä niin pienille kuin isommillekin jaloille. 

"Ei ole myöhäistä tehdä jalkaremonttia"

Jos on koko ikänsä kulkenut epäsopivilla kengillä muutos kohti tervettä, kivutonta ja jalan muotoista jalkaa ei tapahdu yhdessä yössä. Mutta muutos ON mahdollinen eikä koskaan ole liian myöhäistä tehdä kenkäremonttia! 

Puhutaanpa hieman paljain jaloin kävelystä. Ja siitä, miksi se on niin hyödyllistä ja tehokasta koko keholle! Paljain jaloin liikkuminen

  • Vahvistaa jalkojen lihaksia pienimmistä jalkaterän lihaksista aina pakaralihaksiin asti.
  • Edistää tasapainoa.
  • Lisää koko kehon terveyttä

Tiesitkö, että jalka on yksi aistivimmista kehonosista?

Jalkapohjassa on paljon kosketusta ja painetta aistivia hermopäätteitä, ihan kuten kämmenissämmekin. Jalka aistii alustaa ja ympäristöä jossa liikumme. Parhaiten aistiminen tapahtuu, kun tiellä ei ole jäykkää ja paksua kenkää vaimentamassa. 

“Jalka aistii ympäristön muotoja, materiaaleja, jalan asentoa ja lihasten pituutta”

Paljain jaloin kävellessä keho saa paljon niin sanottua sensorista palautetta jalkapohjan kautta. Jalka aistii ympäristön muotoja, materiaaleja, jalan asentoa ja lihasten pituutta.

Jalka ikään kuin viestii kaikesta tästä informaatiosta aivoja. Kaikella jalkojen keräämällä informaatiolla on suuri merkitys pystyasennon ylläpitämisessä ja liikkumisessa.

Verrattuna kengillä liikkumiseen, paljain jaloin keho saa paljon sensorista palautetta jalkapohjan kautta. Jalkaterästä tulee tällöin joustavampi, ja se reagoi herkemmin alustan epätasaisuuksiin ja toimii tehokkaammin osana kehon iskunvaimennusjärjestelmää. Myös lihasaktiivisuus lisääntyy. 

"Ovatko jalkasi vaipuneet uneen?"

Kengät jalassa liikkuessa tuntoaisti heikkenee ja lihasaktiivisuus on vähäisempää. Pitkällä tähtäimellä ja erityisesti HUONOJA kenkiä käytettäessä tämä muun muassa passivoi lihaksia ja heikentää jalkaterän sisäkaaren toimintoja. Jalka ikäänkuin vaipuu uneen. 

Kipu ja kenkäsairaudet

Kipu on aina viesti jostakin. Siksi myös jalkakipuihin tulisi aina reagoida. Luonnollinen reaktio jalkakipuun on se, että ihminen muuttaa kehonsa toimintoja kipua välttääkseen.

Selkeimmillään kivun välttely voi näyttäytyä ontumisena. Nilkuttaminen tai mikä tahansa muu haitallinen muutos kivun välttämiseksi aiheuttaa epätasapainoa koko kehossa. 

"Muistuttaako kenkäsi jalkaasi vai toisinpäin?"

Jos olet kiinnostunut terveydestäsi, ole kiinnostunut myös jaloistasi. Kuuntele mitä jalat sinulle viestivät. Tarjoa jaloillesi myös tila ja paikka aistia ympäristöä, vahvistua ja voimistua. 

Pohdi myös muistuttaako jalkasi kenkää vai toisin päin. On sanomattakin selvää kumman tulee muistuttaa kumpaa.

Terveen jalan tunnusmerkkejä

  • Varvasosa on leveä ja varpaat osoittavat suoraan eteenpäin
  • Isovarpaan tyvinivelessä on hyvä liikkuvuus (vähintään 70 astetta)
  • Iho ja kynnet ovat ehjät
  • Jalkaterän lihakset on joustavat ja nivelet liikkuvia
  • Jalkaterä on kivuton

Mikset aloittaisi jalkaremonttia jo tänään kulkemalla paljain jaloin 10 minuuttia päivässä. Tee näin:

  • Tunnustele paljain jaloin erilaisia alustoja kotonasi.
  • Siirry ulos kokeile paljain jaloin tuntemuksia hiekalla, nurmella ja asfaltilla.
  • Heiluttele varpaitasi ja levittele niitä 

P.S. Jalkaremontti onnistuu hyvin myös paljasjalkakenkien avulla. Tutustu Kipukaupan paljasjalkakenkätarjontaan. Valikoimasta löytyy sekä kevyempää että joka säälle sopivaa mallia.