Vähennä stressiä syvähengitysharjoituksen avulla
Hengitystekniikalla eroon kehon stressitilasta muutamassa minuutissa
Lukuaika 3 min.
Kipukaupan asiantuntija kertoo kuinka modernin yhteiskunnan ärsykkeet pitävät yllä kehon stressitilaa. Hän näyttää syvähengitystekniikan, jonka avulla kehon stressitila voidaan rauhoittaa.
Hengittäminen on meille luonnollista. Hengityksen tehtävänä on tarjota happea kehon soluille ja poistaa kehosta solujen tuottamaa hiilidioksidia. Emme yleensä kiinnitä hengittämiseen kovin usein huomiota, koska se tapahtuu automaattisesti.
Mutta siihen kannattaisi kiinnittää huomiota, koska hengittämisellä voidaan vaikuttaa moniin eri asioihin. Hengittäminen on kuin ruoka: se pitää meidät hengissä, mutta se ei välttämättä edistä terveyttämme. Syömällä pizzaa ja hampurilaisia, pysymme hengissä, mutta pitkällä tähtäimellä se aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Sama pätee hengittämiseen.
Luolamies, älypuhelin ja stressi
Voisi sanoa, että kehomme toiminnot nykyisenlaisiksi ovat kehittyneet kivikaudella, joka oli ihmisen historian pisin ajanjakso. On kuvaavaa, että Suomen ensimmäinen katuvalaistus oli Turussa 1805. Sitä ennen poltettiin päreitä ja käyskenneltiin lyhtyjen varassa, eli melko pimeässä.
200 vuotta myöhemmin lähes jokaisen ihmisen kädessä loimottaa kännykän valo ja sen lukuisat digitaaliset toiminnot. Kaupungistumisen mukana tuli myös stressi ja kiire. Muistetaan kuitenkin, että kehomme on kivikauden peruja. Evoluution mittakaavassa ihmisen toiminnot eivät ole voineet pysyä vauhdissa mukana.
“Kuinka kivikautinen keho voi toimia luonnollisesti modernissa maailmassa.”
Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen on myös kouluttautunut hengitysohjaaja. Matin filosofiaan kuuluu mm. kehon luonnolliset toiminnot ja se, miten kivikautinen keho voi toimia luonnollisesti modernissa maailmassa.
Keho toimii, kun sitä käyttää ja liikuttaa monipuolisesti. Tällä kertaa ei puhuta jumppaamisesta, vaan myös niistä kehon pienemmistä liikkeistä, kuten hengittämisestä. Myös se on liikkumista, jossa keuhkot täyttyvät, pallea työskentelee ja veri kuljettaa happea ja hiilidioksidia.
Vääränlainen hengitys pitää yllä kehon stressitilaa
Modernin maailman vauhdikas meininki, ärsyketulva ja kiire aiheuttavat keholle stressiä, joka nopeuttaa hengitystiheyttä ja nostaa hengityksen keuhkojen yläosaan. Pitkään kestänyt stressitila opettaa kehoa hengittämään tavalla, joka ylläpitää kehon stressitilaa.
Kun keho on stressitilassa nukkuessaankin, se ei saa lepoa eikä palaudu. Lopputuloksena on noidankehä, jossa ainoa pysyvä asia on stressitila ja sen aiheuttama väsymys sekä lopulta ahdistus.
Kehon autonominen eli tahdosta riippumaton hermosto jakautuu kahteen osaan: sympaattiseen ja parasympaattiseen. Ensin mainittu nostaa kehon vireystilaa ja parantaa suorituskykyä. Se on normaalia ja se on kaiken toiminnan edellytyksenä. Mutta ei kukaan voi olla käynnissä koko aikaa ja välillä pitää “ladata akkuja”.
Parasympaattisen hermoston ollessa aktiivisena kehon vireystila laskee ja auttaa kehoa palautumaan ja parantumaan. Runsaiden ärsykkeiden täyttämässä elämässä lepotilaan voi olla vaikeuksia päästä edes nukkuessa.
“Luonnollinen tapa hengittää on rauhallista ja tapahtuu syvällä keuhkojen alaosassa. Tämä tapa aktivoi parasympaattista hermostoa, joka rentouttaa ja edistää palautumista”
-Matti Melanen
Kehon rauhoittaminen hengityksen avulla
On kuitenkin keinoja, joilla stressiä voidaan hallita ja rauhoittaa kehoa. Kuten arvaatkin, hengitys on helppo ja nopea tapa pysäyttää ahdistus ja rauhoittaa sekä mieli että keho.
On kuitenkin keinoja, joilla stressiä voidaan hallita ja rauhoittaa kehoa. Kuten arvaatkin, hengitys on helppo ja nopea tapa pysäyttää ahdistus ja rauhoittaa sekä mieli että keho.
Matti näyttää ns. Box breathing-harjoituksen (suomeksi “laatikkohengitys”), joka on yksi monista syvähengitystekniikoista, jonka avulla parasympaattista hermostoa voidaan aktivoida.
Tekniikan tarkoitus on tehdä yhtä pitkiä sisään- ja uloshengityksiä sekä taukoja, mitä laatikon sivut edustaa. Lähtökohtaisesti olisi tarkoitus tehdä hengitykset ja tauot 4 sekunnin sykleissä, mutta joidenkuiden laatikot ovat pienempiä tai isompia kuin toisten, joten valitse itsellesi sopiva pituus.
Tee näin:
- Ota rento asento, jossa hengittäminen on vaivatonta
- Hengitä 4 sekuntia sisään
- Pidätä 4 sekuntia hengitystä
- Hengitä ulos 4 sekuntia
- Pidätä 4 sekuntia hengitystä
- Toista kierroksia vähintään minuutin ajan
Yritä tähdätä sisäänhengitys keuhkojesi alaosaan. Tämä aktivoi parasympaattista hernostoa, joka rauhoittaa, parantaa ja palauttaa kehoasi. Tee harjoitus aina, kun tunnet itsesi stressaantuneeksi tai rauhattomaksi.
Muista, että tämä on harjoitus, joka auttaa rauhoittumaan. Sinun ei tarvitse opetella hengittämään kyseisellä tavalla arjessasi, vaan ainoastaan harjoituksen ajan.
Muinaiset hengitystekniikat -verkkokurssi
Jos sinusta tuntuu, että sait harjoituksesta apua, saattaisit olla kiinnostunut Matin vetämästä verkkokurssista. Kurssilla opit lisää hengityksestä ja hengitysharjoituksista. Kurssilla:
- Opit pysäyttämään ahdistuskohtauksen hengityksen avulla
- Opit purkamaan stressiä
- Saat keinoja ahdistuneisuushäiriön helpottamiseen
- Opit rentouttamaan kehoasi hengityksen avulla
- Unenlaatusi ja jaksaminen kohenee
- Vähennät niska- ja hartiaseudun sekä selän jännityksiä