Työergonomia - mitä on hyvä ergonomia toimistostyössä?

Työergonomia - mitä on hyvä ergonomia toimistostyössä?

Lukuaika 3 min.

Työergonomia on muutakin kuin hyvä ryhti ja täydellinen asento

Usein ergonomia mielletään ryhdikkääksi asennoksi. Etenkin toimisto- tai päätetyötä tekevät “oikeaoppisesti” asettavat tuolin sopivalle korkeudelle, taittavat selkänojan mukavaksi ja kyynärvarret nojaamaan pöydän reunaa vasten. Voilá! Siinä asennossa sitten jäkitetään koko työpäivä. Hyvää ergonomiaa? Sofia on eri mieltä...

Kipukaupan asiantuntija, pian fysioterapeutiksi valmistuva Sofia Ikineva kertoo mitä ergonomia oikeasti on ja mitä se ei ole. Sofialla on omakohtaisia kokemuksia ryhdistä nuoruusvuosiltaan baletin parista.

Aikoinaan nuorelle ballerinalle iskostettiin ryhdin merkitys. Opettaja kertoi, kuinka aidon ballerinan tunnistaa jo kaukaa hyvästä ryhdistä, joka ei romahda arjessa eikä vapaa-ajalla. Päätäkään ei turhia käännellä, silmät kyllä liikkuvat tarpeeksi. Nuorella Sofialla ryhti pysyi nukkumaan mennessäkin.

Sittemmin hänen käsityksensä ergonomiasta ja hyvästä ryhdistä on muuttunut täysin. Fysioterapiaopintojen myötä hänen ymmärryksensä ihmiskehon monipuolisuudesta ja mahdollisuuksista on lisääntynyt merkittävästi. Kuten myös käsitys työergonomiasta. 

Mitä tarkoitetaan hyvällä ergonomialla?

Sosiaalisessa mediassa tulee usein vastaan “vältä näitä” -kuvia, missä näkyy näyttöpäätettä kohti työntynyt pää tai puhelinta plaraavan kumparemainen someniska. Asento ei ole terveellinen, mutta asennon parantaminen ei tee siitä vielä hyvää ergonomiaa. 

“Hyvä työergonomia ei tarkoita alituista hyvän ryhdin ylläpitoa.” -Sofia Ikineva

Sofian mukaan kyse ei olekaan täydellisestä asennosta, vaan asennoista. Ryhdinkään ei tarvitse olla täydellinen jokaisessa asennossa. Todellisuudessa hyvää ergonomiaa voi olla  päällään seisominen, sängyssä selällään makaaminen tai sikiöasennossa oleminen.

Hän korostaa asentojen vaihtelevuuden ja paikallaan olon tauotuksen tärkeyttä. On toki selvää, ettei eteenpäin työntyvien olkapäiden synnyttämä röhnötys ole terveellinen asento. Mutta tärkeintä on huomioida omaa asentoa, muuttaa sitä ja tauottaa sitä, edes vähän.

“Oli työasentosi mikä tahansa, vaihda se.” -Sofia

Hyvää työergonomiaa on monenlaiset asennot ja niiden tauotus. Yhdessä “täydellisessä” asennossa pitkään työskentely kuormittaa kehoa liiaksi. Taukojumpat, väliverryttelyt ja pienikin liike keskivartalolla on hyvää ergonomiaa.

Yritä huomioida asentoasi pitkin päivää ja vahdi niitä eteenpäin helposti karkaavia hartioita. Voit esimerkiksi laittaa kellon soimaan 25 minuutin välein, jonka jälkeen muutat asentoa tai pidät venyttelytauon.

Huomioi molemmat puolet

Meillä kaikilla on lempiasentomme, kuten esimerkiksi jalan nostaminen toisen päälle. Valitettavan usein se lempiasento on yleensä toispuoleinen. Syynä voi olla, ettei toinen jalka taivu yhtä helposti toisen jalan päälle. Tällöin kuormitus on toispuoleista.

Vietä jatkossakin aikaa lempiasennossasi, mutta tee sitä yhtä pitkään myös toiselle puolelle. Ajan myötä se helpottuu, koska kehosi muokkautuu siihen, miten sitä käytät. Sama pätee ryhtiin: salaisina hetkinään jopa ehdottomimmankin ballerinan ryhti repsahtaa. Ja se on ihan ok, vaikka baletinopettaja mitä sanoisi.

“Hyvästä ryhdistä on ihan tervettä hellittää aika ajoin. Ei ole keholle normaalia olla jatkuvassa linjauksessa tai lihasjännityksessä.” Sofia

Sofia muistuttaa, että kehon jaksaminen on rajallista. Ei vatsaa jaksa koko päivää vetää sisään eikä miettiä ryhdikästä asentoa. Vatsapeitteitä voi rentouttaa välillä ja antaa hengityksen kulkea vapaasti. Myös hartioita voi pyöräyttää ja rentouttaa leukaniveliä sopivin väliajoin. 

Esimerkkejä hyvästä työergonomiasta

“Kylkiröhnötys”

työergonomia


“Perusröhnötys”

ergonomia

 

“Eteenpäin riiputus” (Sofian oma suosikki)

röhnötys

“Eteenpäin työnnytys”

Ergonomia toimistotöissä

“Loikoilu”



Sofian muistilista:

  • Hyvään työergonomiaan ei ole yhtä oikeaa asentoa. 
  • Vaihda asentoa sopivin väliajoin.
  • Pidä asennosta taukoa - jaloittele ja verryttele itseäsi.
  • Muista epäsymmetrisissä asennoissa myös toinen puoli.

Sofia paljastaa lopuksi, mikä on hyvän työergonomian mukaan paras asento:

“Paras asentosi on seuraava asentosi” -Sofia

P.S. Ryhtiremmi on oivallinen ryhdin muistuttaja, mutta ei pakottaja. Istuma-asennossa se muistuttaa, kun hartiat lähtevät karkaamaan liiaksi eteenpäin.