Luonnollinen liike, kävely ja paljasjalkakengät
Nykyihminen eli Homo Sapiens ilmaantui maailmankartalle noin 300 000 vuotta sitten.
Sen takana on 6 miljoonan vuoden kehitystyö, jonka aikana kehomme rakenne sopeutui täydellisesti pystyasennossa kahdella jalalla liikkumiseen. Ajan kuluessa suoraselkäinen metsästäjä-keräilijä kohtasi yhteiskunnan, maatalouden, teollistumisen ja teknologian kehityksen muutokset vain huomatakseen ryhtinsä painuneen kumaraan raskaan ja yksipuolisen työn seurauksena.
Kun tähän lisätään nykypäivän mukavuudet ja elämän helppous, ei ihmisen oikeastaan tarvitse tehdä selviytyäkseen kuin kävellä sohvalta jääkaapille. Käveleminen kahdella jalalla on silti edelleen ihmisen tapa päästä paikasta toiseen, oli se sitten siirtymistä jääkaapille, oikaisu metsän kautta lähikauppaan, tai kymmenien kilometrien mittainen vaellus tunturissa.
Kävelyn motiivi on siis liikkua paikasta toiseen.
Kävellessä keho liikkuu ja kehossa tapahtuu liikettä
Kävelyn aikana kehossa ja sen rakenteissa tapahtuu kävelylle olennaista liikettä.
Alaraajat liikkuvat vuorotellen eteen ja taakse, jota hartiat ja käsivarret myötäilevät. Pinnan alla nivelissä tapahtuu liikettä, kun ne kulkevat kävelyn vaatimien liikeratojen läpi. Esimerkiksi selkärangan nikamien askelta myötäilevät kierrot ja taivutukset, lonkan ojennus tai nilkan koukistuminen ja ojentuminen, sekä isovarpaan taipuminen ylöspäin askeleen työntövaiheen aikana.
Nämä liikkeet ovat olemassa mainitsemamme miljoonien vuosien kehitystyön ansiosta. Tämän kehitystyön seurauksena kehon ja jalkaterän rakenne on sopeutunut täydellisesti kävelemiseen. Kaikki mitä kehossa kävelyn aikana tapahtuu on tarpeellista ja tarkoituksenmukaista ja palvelee kehon voimantuottoa, kuormituksen jakoa, sekä iskunvaimennusta.
Tämä liike on luonnollista, kehon ja ympäristön välistä vuorovaikutusta ja se on myös seurausta samaisesta vuorovaikutuksesta.
Onko kaikki kävely kävelemistä?
Käveleminen on mahdollista myös ilman näiden kävelylle olennaisten liikkeiden tai mekanismien toimintaa.
Otetaan esimerkiksi vaikka tapaturma, jonka seurauksena nilkkanivel on jouduttu jäykistämään paikoilleen, jolloin nilkka ei enää tee kävelylle olennaista koukistus-ojennus liikettä askeleen työntövaiheen aikana. Tai ajatellaan passiivista elämäntapaa, liikkumattomuutta, perinteisten kenkien tai tiukkojen liikettä rajaavien vaatteiden käyttämistä, jotka johtavat ajan kuluessa kehon liikkuvuuden heikentymiseen. Nivelistä tulee jäykempiä, lihaksista heikompia ja jänteistä vähemmän joustavia.
Tämä kaikki tekee liikkumisesta hankalampaa, mutta ei estä sitä tapahtumasta. Liike tapahtuu kehon voimantuoton, kuormituksen jaon sekä iskunvaimennuksen kustannuksella, jossa mekanismit ovat riippuvaisia yksittäisten kehon osien ja niiden välisen koordinaation sujuvasta yhteistyöstä. Liikkumisesta tulee työläämpää ja tietyt kehon osat joutuvat kärsimään ylikuormituksesta ja toiset taas eivät kuormitu tarpeeksi. Molemmissa tapauksissa on seurauksena kireyttä ja jäykkyyttä, rakenteiden kunnon heikkenemistä, sekä mahdollisesti kipuja ja kolotuksia.
Oireita tutkiessa keskitytään usein oireen lievittämiseen ja oirealueen rakenteiden vahvistamiseen, mutta unohdetaan katsoa isoa kuvaa ja sitä miten keho liikkuu ja toimii kokonaisuutena.
Miksi, miten ja millä kävelet?
Suurin paradoksi muodostuu, kun muutamme kävelyn motiivia paikasta toiseen siirtymisestä kunnon ja kestävyyden kasvattamiseen.
Jos paljasjalkakengät ovat vielä mysteeri, niin kunnon kohottaminen tapahtuu todennäköisesti iskuvaimennetuilla lenkkikengillä. Jaloilla olisi paremmat mahdollisuudet toimia luonnollisesti sisällä kävellessä, ilman kenkiä. Mutta sitten, kun lähdetään “kävelylle” tai “lenkille” kohottamaan kuntoa, jotta voisi liikkua ja kävellä enemmän, jalkaan laitetaan kengät jotka estävät jalkaa olemasta jalka ja liikkumasta sille ominaisella tavalla.
Perinteinen kenkä, oli se sitten puvunkenkä, saapas tai lenkkikenkä, estää rakenteellaan tehokkaasti jalkaterän ja alaraajan kävelylle olennaisen liikkeen, sekä niistä koostuvien kehon mekanismien ja tätä kautta koko kehon toimintaa.
Luonnollinen liike on nykymaailmassa poikkeus, jota pitää erikseen tavoitella
Ihminen ottaa elämänsä aikana todennäköisesti useamman askeleen kengillä, jotka estävät jalan toimintaa, kuin paljain jaloin tai paljasjalkakengillä.
Kehon mukautuessa ympäristön ja kuormituksen vaikutuksesta siihen mitä sillä eniten tehdään, on täysin normaalia että jalkojen ja kävelyn sujuvuuteen liittyvät ongelmat ovat niin yleisiä. Kuuden miljoonan vuoden mittaisen kehityksen aikana olemme käyttäneet jalkineita noin 40 000 vuotta ja erikseen iskunvaimennettuja kenkiä vasta vajaan 70 vuotta.
Viisas kehomme osaa toimia ja kulkea paljain jaloin hyvin erilaisissa maastoissa mikäli sille annetaan mahdollisuus oppia kulkemaan niissä. Nykymaailmassa modernien tapojen ja kulttuurin määrittelemässä yhteiskunnassa sitä mahdollisuutta ei automaattisesti tule, vaan luonnollinen liikkuminen täytyy opetella uudelleen. On hassua, että se, mikä on ollut meille luonnollista ja luontainen tapa liikkua, on nykyään vain “edelläkävijöiden” tietoudessa.
Paljasjalkakengät ovat ratkaisu ja työkalu luonnolliseen, liikkuvampaan elämäntapaan.
Ammattilaisen vinkit luontaisen liikkeen lisäämiseen:
- Roikkuminen ja kiipeäminen
- Syvä ja rauhallinen palleahengitys
- Maakontakti ja kehon monipuolinen käyttö
- Paljain jaloin tai paljasjalkakengillä käveleminen
- Syväkyykky lepoasentona ja erilaiset tavat istua maassa
Vaistoa on palauttamassa ihmistä takaisin kohti luonnollisen liikkumisen elämäntapaa. Meillä Vaistoalla huomispäivän liikkuvaa ihmistä kutsutaan termillä “Homo Sapiens Mobilis”. Oletko sinä jo ottanut ensimmäisen askeleen kohti luonnollisempaa ja liikkuvampaa huomista?
Kirjoittaja:
Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen
"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."
Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.