Alaselän venytys - 3 helppoa muunnelmaa alaselän rentouttamiseksi

Alaselän venytys - 3 helppoa muunnelmaa alaselän rentouttamiseksi

Asiantuntijan helpot vinkit alaselän ja kylkien rentouttamiseksi kotona

Lukuaika 2 min. 

Kipuakaupan Sofia esittelee 3 helposti ja nopeasti toteutettavaa liikettä alaselän ja kylkien venyttämiseen sekä rentouttamiseen. Selän venytys kohentaa ryhtiä ja parantaa selän liikkuvuutta.

Hyvä ryhti on keholle hyväksi, mutta se ei tarkoita alituista sotilaallisessa asennossa jäpittämistä. Kipukaupan asiantuntija, pian fysioterapeutiksi valmistuva Sofia Ikineva kertoi aiemmassa postauksessa ryhdin merkityksestä ergonomiassa, mikä ei tarkoita täydellisessä asennossa istumista. Asentojen vaihtelu on ergonomisesti paljon tärkeämpää. Lue lisää...

Sanotaan, että roikkuminen on keholle hyväksi ja se venyttää oivallisesti koko selkää ja myös kylkiä. Usein roikkumiseen tarvitaan kotioloissa tai työpaikoilla tanko. Mutta kaikilla ei ole tankoa kotona ja vielä harvemmalla työpaikalla.

Roikkuminen vaatii myös jonkin verran käsivoimia. Sitä paitsi, jos kehoaan ei jaksa pidellä kuin hetken, voi venytys jäädä lyhyeksi. Lisäksi runsas ylipaino saattaa tehdä roikkumisesta mahdotonta ja venytyksestä liian voimakkaan.

Mutta eipä hätää Sofia Ikinevan vinkkirepusta löytyy taas kerran arjen helpotus, jonka voit toteuttaa hetkessä niin töissä kuin kotonakin.

Sofian helppo selkävenytys

Sofia esittelee venytyksen ja siitä 3 muunnelmaa, joiden avulla venytät selän ja kyljet. Superhelppo roikkumisvenytystä varten tarvitset ainoastaan oven, jossa on kahvat. Venytyksen tehoa voi helposti säädellä omaan kehoonsa sopivaksi. 

HUOM! Ovea ei ole tarvetta riuhtoa kaikin voimin. Oven tarkoitus on lähinnä estää venyttelijän kaatuminen pyllylleen. Itse venytys kohdistuu alaspäin eikä poikittaissuunnassa.

Varmista kuitenkin, että ovi on kunnolla kiinnitetty saranoista ja se kestää roikkumisen.

Tee liikkeet näin:

Roikkuminen ovenkahvoista:

Alaselän venytys

  • Avaa ovi auki ja ota molemmista kahvoista kiinni
  • Aseta jalat noin 50 cm:n etäisyyden päähän ovesta
  • Vie takapuoli taakse ja anna selän venyä
  • Anna pään tippua käsien välistä ja anna painovoiman hoitaa rentouttaminen

VINKKI: tehokkuutta voi lisätä tai vähentää siirtämällä jalkoja lähemmäs tai kauemmas ovesta.

Kyljen venytys:

  • Sama kuin yllä, mutta päästä toinen käsi irti
  • Anna kyljen venyä
  • Tee molemmat puolet

Dynaaminen venytys:

Dynaamisesta venytyksestä puhutaan, kun mukana on liikettä eikä ääriasennossa vietetä aikaa erityisen pitkään. Dynaaminen venytys on armollinen keholle ja auttaa venyttelijää kuuntelemaan kehoa, kun asento muuttuu venytyksen aikana.

  • Koukista jalkoja polvista
  • Heijaa takapuolta ylös ja alas vuorotellen

Rentouta selkääsi päivittäin 

Alaselän ja kylkien rentoutus voi helpottaa alaselän painetta ja kipuja. Alaselkää ei ole kovin helppoa venyttää ja käsillä kiinnipitäminen tehostaa venytystä. Tekosyitä kyseisen venytyksen toteuttamiseen on vaikea keksiä, kun sen toteuttamiseen ei tarvita kuin ovi ja hetki aikaa. 

Työpaikalla ovessa riippuminen saattaa näyttää toki hieman höntiltä. Mutta se voi myös herättää uteliaisuutta kollegoissa ja lisätä roikkujien määrää. Hengailu työpaikalla voi saada uuden merkityksen.

Suurimmaksi kysymykseksi työpaikalla saattaa tulla ovenkahvojen riittäminen kaikille. Avokonttorissa ovia ei välttämättä ole liiaksi.

Sofian terveiset roikkujille:

"Kotoa löytyy yllättävän paljon asioita, mitä voi hyödyntää pieneen liikuskeluun ja mukavaan venyttelyyn. Tämäkin liike toimii mainiosti istumisen tauottamiseen!" 

P.S. Kun puhutaan roikkumisesta, on mainittava huippusuosittu Niskakeinu, joka myös helpottaa ryhdin korjaamiseen.