Hyvät kengät lapselle - Fysioterapeutin neuvot

Hyvät kengät lapselle - Fysioterapeutin neuvot

Lukuaika 3 min.

Kipukaupan asiantuntijaa haastateltiin iltalehden artikkeliin

Kipukaupan asiantuntijaa, viittä vaille fysioterapeuttia Sofia Ikinevaa haastateltiin iltalehden artikkeliin, jonka aiheena oli lapselle terveelliset kengät.

Sofia on intohimoinen jalkaterveyden sanansaattaja ja erityisen kiinnostunut lasten jalkinevalinnoista. Eikä vähiten siitä syystä, että hän on itsekin äiti.

Sofia (kuvassa vasemmalla puolella) innostui fysioterapiaopintojen loppusuoralla uppoutumaan aiheeseen ja teki yhdessä kollegansa Aino Palomäen kanssa opinnäytetyön Kengät lapselle

KUVA: Iltalehti / Edith Kaura. Sofia Ikineva ja Aino Palomäki. 07.10.2021. Viitattu 08.10.2021. https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/dca3e567-dec0-48be-921d-7da345caa8ec

Opinnäytetyöprosessin ja lasten jalkinevalintoja kohtaan kasvavan valtavan kiinnostuksen myötä on tarjoutunut mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Lehtihaastatteluja, kenkäkauppiaiden koulutusta ja viimeisimpänä kyseinen Iltalehden haastattelu. 

Jos olet tiedustellut paljasjalkakenkiin liittyviä kysymyksiä, olet saattanut olla Sofiaan yhteydessä, koska hän on ollut asiakaspalvelun apuna jalkaterveyteen ja kenkien käyttöön liittyvissä asioissa. 

Kaikki lähti Iltalehden artikkelista

KUVA: Iltalehti / Edith Kaura. Sofia Ikineva ja Aino Palomäki. 07.10.2021. Viitattu 08.10.2021. https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/dca3e567-dec0-48be-921d-7da345caa8ec

Elokuun lopulla ilmestyi artikkeli, jossa eri asiantuntijat ruotivat paljasjalkakenkien hyötyjä ja haittoja sekä lapsille että aikuisille. Terhakkaana paljasjalkakenkien puolestapuhujana ja asiaan vihkiytyneenä Sofia päätti lähettää näkemyksensä ja opinnäytetyönsä toimittajalle.

Yllättäen Sofian sähköpostiin kilahti viesti samaiselta toimittajalta, joka halusi haastatella sekä Sofiaa että hänen opinnäytetyöpartneriaan Aino Palomäkeä. 

Toimittaja oli kaivanut taustamateriaalia Suositusten mukaiset kengät lapselle -facebook ryhmästä, jossa on yli 20 tuhatta jäsentä. Jäsenet jakavat huolensa lastensa jalkojen kehityksestä. Ryhmässä pähkäillään yhdessä, mistä kannattaa ostaa sopivimmat kengät. 

Myös Sofia kuuluu kyseiseen ryhmään.

Suositusten mukaisten lastenkenkien ominaisuuksia - löytyykö niitä marketeista?

Sofia, Aino ja Iltalehden toimittaja päättivät yhdessä käydä katsastamassa lasten kenkätarjonnan eri marketeissa. Tarjonnasta suurin ei läpäissyt raadin tiukka seulaa.

KUVA: Iltalehti / Edith Kaura. Jäykkä ja korkea korko. 07.10.2021. Viitattu 08.10.2021. https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/dca3e567-dec0-48be-921d-7da345caa8ec

Suositusten mukaisten lastenkenkien tulee olla:

 • Kiertolöysät ja joustavat etenkin päkiän kohdalta 
 • Päkiästä taipuva kenkä mahdollistaa jalkaterän leviämisen ja varpaiden koukistumisen. Näitä liikemalleja tarvitaan sekä kävelyssä että juoksussa.

 • Ohut ja tasainen pohja ilman korkoa 
 • pienikin korko kantapään alla muuttaa jalan biomekaniikkaa ja lihasten  aktiivisuutta. Mitä ohuempi pohja, sitä paremmin jalkapohjan ihotunto sekä nilkan asento- ja liiketunto aktivoituvat. Suositus on alle 5 mm jotta tämä pääsee toteutumaan.

 • Riittävästi tilaa varpaille levittäytyä 
 • ahtaalle pakotetut varpaat estävät jalan luonnolliset toiminnot (häiritsee lihasten aktivoitumista ja lisää riskiä jalkavaivoille kuten vaivaisenluulle) 


 • Hyvät kiinnitys- ja kiristysmahdollisuudet
 • Näin jalka ei pääse liikkumaan kengässä (kenkä ei hölsky)


  Määritelmä osuus yksiin paljasjalkakenkien kanssa ja monet äidit ja isät hankkivatkin lapselleen paljasjalkakengät, koska monilla on käsitys, että perinteiset kengät pilaavat pienet jalat ja voivat olla jopa terveydelle vaaralliset.

  Ovatko “tavalliset” kengät lapsille vaarallisia? - Sofia vastaa

  Sofia toppuuttelee ja haluaa korostaa, ettei kyse ole niin dramaattisesta asiasta. Samaan hengen vetoon hän tosin myöntää, että paljasjalkakenkien ominaisuudet osuvat yksiin lasten kenkäsuositusten kanssa. 

  Hänen mukaansa myös paljasjalkakengät ovat kengät eikä täysin verranollinen paljain jaloin tepsutteluun. Suurempi ongelma on Sofian mukaan toisaalla.

  Haitallisempaa on väärä koko, kapeneva kärki ja käyrä lesti

  Merkittävin ongelma lasten kengissä on Sofian mukaan väärä koko ja kengän kapeneva kärki. Mikäli isovarpaalla ei ole tilaa liikkua, jalkaterä voi lysähtää sisäsyrjälle, joka estää jalalle luonnollisen asennon.

  Käyrä lesti estää askeltamisen suoraan ja pakottaa jalat huonoon asentoon.

  Yleisin virhe on valita liian pienet kengät. Lapsi osaa harvoin kertoa onko kenkä sopiva. Siksi vanhempien tulee mitata lapse jalka huolella kantapäästä pisimpään varpaaseen. Myös kengän sisämitta on hyvä tarkistaa, näin voi olla varma siitä, että jalkine on sopiva.

  KUVA: Iltalehti / Edith Kaura. Jalan mittaus. 07.10.2021. Viitattu 08.10.2021. https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/dca3e567-dec0-48be-921d-7da345caa8ec

  “Ahdas kenkä voi estää jalan toiminnallisuutta ja vaikuttaa kehitykseen”

  Lapsen jalka ei ole luutunut vaan pehmeämpää rustoa ja on siitä syystä ympäristön vaikutuksille altis. Jalan luutuminen kestää ihmisellä jopa 20 vuoden ajan.  

  Talvikengät suojaavat kylmältä ja märältä

  Voisi kuvitella, että maamme lasten jalkojen kohtaloksi koituu kylmä talvi ja loskakelit. Paljasjalkakenkien joustavuus tekee vedenpitävyydestä haastavaa, kuten lämpöominaisuudetkin. 

  Sofian mukaan tärkeämpää on suojata pienet jalat kylmältä, märältä ja teräviltä asioilta. Väli- ja talvikeleillä kannattaa joustavuudessakin joustaa kenkävalinnoissa. 

  Muistilista

  • Tärkeintä on valita lapselle sopivan kokoiset kengät. Jalat tulee mitata huolella
  • Tasainen ja suora pohja sekä joustava materiaali ovat tärkeitä ominaisuuksia kengissä
  • Riittävä varvastila on tärkeä, jotta varpaat pääsevät levittymään ja toimimaan luonnollisesti

  Paljasjalkakengät ovat lapselle hyvät ja ne mahdollistavat jalan ja sen ominaisuuksien luonnollista kehitystä.


  Kenkien ei tulisi estää jalkojen luonnollisia toimintoja tai vaimentaa ärsykkeitä.Kengät ovat vain osa jalkaterveyttä ja siksi kasvava jalka tarvitsee monipuolista liikkumista vaihtelevilla alustoilla ja mahdollisimman paljon paljain jaloin. 

  Marketeista löytyy kenkiä joka lähtöön. Paljasjalkakengät maksavat enemmän, mutta ovat kiistattomasti hyvät. Kriittisin asia on valita riittävän tilava kenkä.

  Voit lukea Iltalehden artikkelin TÄSTÄ 

  P.S. Aikuisten jalkoihin pätee pitkälti samat säännöt kuin lastenkin kenkien valintaan. Myös aikuisten jalat hyötyvät kengistä, jotka mahdollistavat jalan luonnolliset toiminnot. Käy tutustumassa Kipukaupan paljasjalkakakenkävalikoimaan.