Hyvät työkengät - Fysioterapeutti kertoo syyn valita paljasjalkakengät

Hyvät työkengät - Fysioterapeutti kertoo syyn valita paljasjalkakengät

Fysioterapeutti kertoo miksi paljasjalkakengät ovat hyvät työkengät

Lukuaika 3 min.

Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen kertoo hyvien työkenkien ominaisuuksista. Hän kertoo miten jalkineiden valinta voi vaikuttaa väsyneisiin jalkoihin sekä polvi- ja lonkkavaivoihin yms.


Mattia voisi tituleerata jalkafilosofiksi ja -tarinoitsijaksi. Hänen intohimoinen suhtautuminen jalkoihin on inspiroivaa kuunneltavaa. Mattia voisi jopa kutsua jalkojen Malcolm X:ksi tai Che Guevaraksi, jalkojen vapaustaistelijaksi.

Ihmiset tekevät monenlaisia töitä, joissa toisissa tarvitaan jalkineita ja toisissa kestävää takapuolta. Tällä erää keskitymme hyvien työkenkien ominaisuuksiin työpaikoilla, joissa vietetään runsaasti aikaa kävellen ja seisten.

Monet tekevät 8 tuntisia työpäiviä ja jotkut joskus pidempiäkin, jolloin ei ole täysin yhdentekevää, missä jalkojansa sen ajan säilöö.

“Siun jalkojen väsyminen ja kipuilu eivät tarkoita sitä, että tarvitsisit tukevammat kengät - päinvastoin” -Matti

Matilla on henkilökohtaisia kokemuksia fyssarin uransa alkutaipaleelta pohjalaisesta vanhainkodista, jossa hän “pääsi” kuuntelemaan hoitohenkilökunnan oikeutettua marinaa väsyneistä jaloista sekä polvi- ja lonkkavaivoista. 

Toki vanhainkodin hoitajan työnkuvaan kuuluu osittain kuormittavia tehtäviä, mutta suurin osa työstä tehdään jalkojen varassa.

Vanhainkodissa kävi monenlaisia kenkäkonsulenttejä eli tuote-esittelijöitä, joilla oli monenlaisia terveyssandaaleja vaihtoehtoina. 

Terveyssandaaleissa vain yksi hyvä ominaisuus - nystyrät

Matin mukaan terveyssandaaleita yhdististi seuraavat seikat:

  1. Paksu pohja 
  2. Tukeva ja jalan muotoa mukaileva pohja
  3. Nystyrät pohjassa

Kaksi ensin mainittua estää jalkojen mukautumisen alustaan. Holvikaarta ja pronaatiota tukeva muotoilu estää jalan luonnollisen toiminnan. Nystyröistä Matti antoi plussaa, koska ne stimuloivat jalkapohjan hermopäätteitä. Muuta hyvää Matti ei sandaaleista löytänyt.

>>Oletko jo tutustunut paljasjalkakenkiin?>> 

Jalkojen tehtävät askeleen aikana - “Be water my friend”

Matti käyttää jalkojen ominaisuuksia kuvaamalla taistelulajien ehkä kuuluisimman tähden Bruce Leen vesivertauskuvaa: “Ole vettä ystäväni.”

Matti selittää kuinka vesi muotoutuu astiansa mukaan mukaisesti, kulkee pehmeästi eteenpäin tai on kova, jos läjäyttää mahaplätsillä useamman metrin korkeudesta.

Jalan tehtäviin kuuluu vastaavia ominaisuuksia yhden askeleen aikana:

  1. Mukautua alustaan mahdollisimman rentona 
  2. Jännittyä terhakkaasti, kun on aika liikkua eteenpäin 

Perinteinen kenkä rikkoo jalan kävelemiseen tarvittavan mekanismin

Matti selittää, miten jalan sitominen ahtaaseen ja epäluonnolliseen muottiin (perinteinen kenkä) estää etenkin jalan ensimmäisen tehtävän eli alustaan mukautumisen. 

Lisäksi perinteistä kenkää käyttämällä jalka alkaa muotoutumaan muottinsa kaltaiseksi. Esimerkiksi suippeneva kärki painaa varpaita yhteen ja voi aiheuttaa lukuisia epämiellyttäviä oireita, kuten joskus vaivaisenluuta ja vasaravarvasta.

Jalan kuormitus myös yksipuolistuu, joka voi altistaa plantaarifaskiitille ja muille jalkojen ongelmile.

Hyvät työkengät - paljasjalkakengät

Paljasjalkakenkien ominaisuudet ovat pitkiä aikoja jalkojensa päällä runsaasti aikaa viettävälle usein paras ratkaisu. Jalka pääsee tällöin mukautumaan alustaan ja ponnistamaan niille luontaisella tavalla. 

Paljasjalkakengissä on ohuet pohjat, ei kantaa eikä tukia, minkä johdosta jalka pääsee sille kuuluviin töihin ja kuormittaa kehoa luonnollisemmalla tavalla.

 

 

Jalat ja muu keho tykkää, kun niillä teettää monipuolisia töitä. Silloin ne toimivat parhaiten elämän haasteissa. 

“Jos poistamme keholtamme mahdollisuuksia tehdä erilaisia asioita, se ei pääse toteuttamaan itseään monipuolisesti” -Matti

Valitse kengät, jotka eivät rajoita jalkojasi.

Vapauta Varpaat - paljasjalkakengät hengittävät ihanasti ja keräävät kiitosta mukavuudestaan. 

Valikoimastamme löytyy kevyitä paljasjalkakenkiä, Vaelluskenkiä ja talvikenkiä.

Tutustu Vapauta Varpaat -paljasjalkakenkävalikoimaan>> 

 

P.S. Tutustu Matin vetämään Vapauta Varpaat™ - 30 päivän valmennukseen. Kurssilla opit ymmärtämään jalan luonnollisia toimintoja ja kävelemään "oikealla" tavalla.