Jalkahyvintointia äidiltä äideille

Jalkahyvintointia äidiltä äideille

Kaikki äidinmieliset, äidilliset, äidiksi haluavat ja äidit, tämä koskee sinua!

Lukuaika 2 min.
Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Sofia Ikineva kirjoittaa äitien jalkahyvinvoinnista. Hän on myös itse pienen tytöntylleröisen äiti ja odottaa uuden tulokkaan syntyvän kesällä. Sofia on erikoistunut jalkojen hyvinvointiin ja kertoo äitiyden haasteista jalkoja koskien.

Takana saattaa olla raskaus tai useampi, jonka aikana keho pehmenee ja tekee tilaa vauvalle. Monilla jalan koko ja kengännumero on saattanut kasvaa ja erityisesti loppuraskaudesta jalat ovat saattaneet olla niin turvoksissa, ettei mitkään omista kengistä sovi jalkoihin! 

Äidit kantavat paljon monella eri tasolla

Oli takana raskautta tai ei äidit kantavat paljon. Äidit kantavat harteillaan jatkuvaa huolta pienistään: miten he syövät, kuinka voivat, onko tarpeeksi puhtaita vaatteita, ovatko kengät sopivat ja kaikkea muuta maan ja taivaan välillä. Äidit myös konkreettisesti kantavat paljon!  Milloin lapsia sylissä, repussa, kainalossa tai käsipuolessa. 

Äitien kannattelussa merkittävässä roolissa on äidin omat jalat, jotka ovat jatkuvassa kuormituksessa äitiyden alkumetreistä lähtien.

Kuka huolehtii äidin jaloista?

Äiti ja jalat

Huolehditko sinä äidin jaloista? Huolehtiiko äiti itse jaloistaan? Muistaako äiti edes, että hänellä on jalat, joita pitäisi hoitaa?

Äitien ja kaikkien muidenkin jalat tarvitsevat huolenpitoa: hierontaa, ylös nostamista ja treeniä.

Oiva tapa huolehtia jalkojen hyvinvoinnista on kuljeksia paljain jaloin. Jos se ei ole mahdollista, voi käyttää paljasjalkakenkiä, joiden käyttö muistuttaa paljain jaloin käyskentelyä.

“Moni kehojemme vaivoista voi johtua vääränlaisten kenkien käytöstä”

Tiesitkö, että moni kehojemme vaivoista voi johtua vääränlaisten kenkien käytöstä. Ja siksi moni kehon kolotus voi helpottua paljasjalkakenkien käytön myötä. 

Tunnetko jalkojen kolme tärkeintä tehtävää? Muistutuksena: 

  • Alustoille mukautuminen
  • Iskunvaimennus
  • Voiman välittäminen 

Jalkojen monimutkainen ja mahtava arkkitehtuuri

Jalassa on kymmeniä lihaksia ja luita, kaaria ja rakenteita, jotka muodostavat yhdessä monimutkaisen arkkitehtuurin, joka mahdollistaa jalkojen tärkeimmät tehtävät. Jalan mahtava arkkitehtuuri on rakentunut kestämään kuormitusta ja liikkumaan. 

Mitä lihasten aktiviisuuteen tulee, kun jalan nivelet varpaista nilkkaan pääsevät liikkumaan vapaasti, myös lihakset pysyvät aktiivisina, eli saavat harjoitusta. 

Jos käytämme jäykkiä, kapeakärkisiä, korollisia ja muotoiltuja kenkiä, häiritsemme jalan luonnollisia toimintoja (ja sitä huikeaa jalkojemme arkkitehtuurin muodostamaa koneistoa). Näin tulemme myös estäneeksi kaiken sen liikkeen ja lihastyön, jota jalka tarvitsee pysyäkseen vahvana ja terveenä.

Sofian jalkavinkit kaikille äideille

Muutama vinkki, joiden avulla äiti voi ylläpitää jalkojen hyvinvointia:

Heivaa aina välillä kapeakärkiset, korolliset ja iskunvaimennusominaisuuksilla varustetut kengät sivuun ja ota edes silloin tällöin käyttöön paljasjalkakengät. Mutta varoituksena: saatat hurahtaa näihin niin lujaa, että koko kenkävalikoima menee uusiksi!

Ujuta arkeen jalkajumppaa! Esimerkiksi: 

  • Hierontapallon päällä jalan rullailua
  • Ja tietysti paljain jaloin liikkumista ihan kotioloissakin, sukat siis välillä sivuun!

Jos sinulla ei vielä ole paljasjalkakenkiä, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän maailmaan, missä alustan aistii jalkojen alla ja vaikkapa vaunulenkkeihin tai kaupapreissuihin saa ihan uutta potkua, kun jalan lihakset pääsevät eri tavalla töihin. Kun jalat vahvistuvat, taakkojenkin kantamisesta tulee kevyempää :) 

Kevyitä ja vahvoja askeleita toivotellen! <3:llä Sofia

P.S. Paljasjalkakenkiä on monenlaisia. Kipukaupan valikoimasta löydät kevyet Vapauta Varpaat paljasjalkakengät ja Vaelluskengät, jotka soveltuvat mainiosti maastoon.