Mikä on käyntivara ja kuinka löytää sopiva kenkä?

Mikä on käyntivara ja kuinka löytää sopiva kenkä?

Noin 80 % suomalaisista käyttää liian pieniä kenkiä. Perinteisen kengän kapeneva kärki on valmiiksi aivan eri mallinen kuin jalkaterä ja myös estää jalkaterää laajentumasta askeleen aikana. Tämä laajentuminen tapahtuu kuitenkin myös pituussuunnassa.

Ihmiset ovat tottuneet siihen, että kengät istuvat napakasti jalkoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kengät ovat pituudeltaan liian lyhyitä ja varpaat ottavat kiinni kärkeen. Näitä raameja sanelevat muoti sekä kenkäteollisuus, jotka ovat historian saatossa istuttaneet päihimme ajatuksen, että kaunis jalka on siro ja kapea.

Luonnollisesti toimiva jalka ei ole siro eikä kapea, mutta kengällä se voidaan naamioida sellaiseksi.

Paljasjalkakengän kärki on suunniteltu leveäksi, jotta etenkin isovarvas pystyy työskentelemään sille tarkoitetulla tavalla. Ongelmaksi jää kengän pituus, joka voi edelleen jäädä liian lyhyeksi suhteessa jalan tarpeelle laajentua.

Tätä varten kengässä tulisi olla käyntivaraa.

Mikä on käyntivara?

Käyntivara tarkoittaa tyhjää tilaa, joka jää varpaiden sekä kengän kärjen väliin. Yleinen suositus on, että kengässä kuin kengässä olisi vähintään 1 cm käyntivaraa, jotta varpailla on tilaa olla. Lasten kengissä voidaan puhua jopa 1,5 - 2 cm käyntivarasta, johon on laskettu mukaan myös kasvuvara.

Varpaiden ei siis tulisi edes koskea kengän kärkeen. Mikäli on käyttänyt koko ikänsä liian pieniä kenkiä, jalat ovat ehtineet vuosien aikana tottumaan kengän kärjen tuottamaan paineeseen ja sen vuoksi tilan tunne saattaa tuntua ensialkuun oudolta. Moni voi jopa sanoa, että kenkä on liian suuri.

Kenkiä valitessa on hyvä tietää muutamia asioita. Ensimmäinen on jalkasi pituus, joka selviää mittaamalla. Kun tähän lisätään suositeltu käyntivara eli vähintään 1 cm saadaan selville sopivan kengän sisämitan pituus.

Ongelmaksi tässä vaiheessa tulee se että kenkien sisämittoja ei yleensä ole merkitty kenkään. Jos mittoja sisältävää kokotaulukkoa ei ole saatavilla, kenkää sovitettaessa hyvä muistisääntö on, että varpaiden ja kengän kärjen väliin jää ainakin peukalon leveyden verran tilaa.

Verkkokaupasta tilattaessa kenkiä ei pääse sovittamaan, jolloin sopivan kengän löytämiseksi on tärkeää mitata jalkansa ja seurata tarjottuja ohjeita.

Esimerkki:

Käytämme Vaistoa sekä Vapauta Varpaat -paljasjalkakenkien kohdalla "suositeltu koko" taulukoita, joihin olemme laskeneet valmiiksi vähintään 1 cm käyntivaran. Sinun tarvitsee vain mitata jalkojesi pituus kantapäästä pisimmän varpaan kärkeen.

Jos jalan pituus on 27,5 cm, sopivan kengän sisämitta on tällöin vähintään 28,5 cm.

Suositeltu Vaistoa Reitti -kengän koko on tässä tapauksessa 45, jonka sisämitta on 29,1 cm. Käyntivaraa jää siis reilu 1,5 cm.

Koko 44 kyllä sopii jalkaan, mutta varpaille ei välttämättä jää tarpeeksi tilaa toimia vapaasti. Tässä kohtaa voi seurata omia mieltymyksiään, mikäli on tottunut napakammin istuvaan kenkään.

Miten kenkien materiaalit vaikuttavat käyntivaraan?

Vaistoa Katu tai Reitti todennäköisesti tuntuvat käytössä ahtaammilta, kuin saman koon Vaistoa Iloa. Tämä voi saada epäilemään kengän sisämittojen paikkansa pitävyyttä. Kengät rakennetaan kuitenkin saman pituisten lestien ympärille.

Kadun ja Reitin ahtaampi tunne johtuu kenkien materiaaleista. Katu ja Reitti -kenkien vuori vie enemmän tilaa, kuin Iloa kenkien kangaspäällys, ja syö reilun puoli senttiä kenkien sisämitasta.

Tämä on huomioitu Vaistoa Katu ja Reitti kenkien suositeltu koko -taulukoissa. Sinun täytyy vain tietää jalkasi pituus ja löydät taulukosta varmasti sopivan kengän.

 

Yhteenveto

Paljasjalkakengät tuntuvat uutuuttaan hyvin tilavilta jo pelkästään leveän varvasosaston puolesta. Kun tähän lisätään suositeltu käyntivara ensimmäinen tunne kengästä on hyvin todennäköisesti, että se on liian iso. Tämä on täysin normaalia ja tunne menee ohi, kun jalka tottuu uuteen ja sen toiminnan kannalta myös parempaan ympäristöön.

Suurin työ on luultavasti omien mielikuvien muuttamisessa siitä, että miltä hyvän kengän tai jalan tulisi näyttää. Jalkoihin sopivat kengät löytyvät varmasti tarjottuja ohjeita seuraamalla.

 

Kirjoittaja:

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen 

"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."

Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.