Kuntosaliharjoittelu ja paljasjalkakengät

Paljasjalkakengillä kaikki irti salitreenistä. Fysioterapeutin mukaan kenkien tulisi ennemminkin mahdollistaa kuin rajoittaa jalkojen toimintoja.

Kipukaupan fysioterapeutit Suvi & Matti

Tässä blogitekstissä Kipukaupan fysioterapeutit Suvi Mäntyniemi ja Matti "Paljasjalka Fysio" Melanen käsittelevät kenkävalintoja kuntosaliharjoittelussa.

Luettuasi tekstin toivomme sinun ymmärtävän, miksi paljasjalkakengät ovat keholle parempi valinta myös kuntosaliharjoitteluun.

Sukkasillaan vai paljasjalkakenkäsillään kuntosalilla? 

Kuntosalilla käydessä voi nähdä laajan skaalan erilaisia kenkiä mitä kuntosalilla kävijät käyttävät. On normilenkkareista kantakorotettuihin painonnostokenkiin, ja converseista sukkiin. Kenkien käyttö kuntosalilla on minun mielestäniennen kaikkea hygienia ja turvallisuus asia.

Pelkät sukat jalassa harjoittelu mahdollistaa todellakin paljasjalkailumaailman kaikki edut, aiheuttaen kuitenkin ainakin kaksi mainittavaa seikkaa. Ensinnäkin, hygieniasyystä pelkkien sukkien käyttö salilla ei ole suotavaa. Lisäksi sukkien tuoma pito alustaa vasten ei välttämättä ole riittävä ja voi aiheuttaa turvallisuusriskin. Paljasjalkakenkiä käyttämällä saadaan molemmat ongelmat ratkaistua.

Miksi paljasjalkakengät kuntosalilla?

Paljasjalkakengän taustalla on ajatus siitä, että annetaan jalkaterän toimia luonnollisesti, rajoittamatta liikeratoja ja mahdollistamalla jalkaterän luontainen asento maata vasten. Mitä hyötyä tästä on sitten kuntosalilla treenaavalle?  

1. Lihasten aktivoituminen:  

Paljasjalkakengät mahdollistavat jalkaterän luonnollisen asennon, ilman liikeratojen rajoittamista. Tästä johtuen jalkaterässä olevat pienet lihakset joutuvat myös tekemään työtä pystyasennossa. Perinteinen kenkä puristaa jalkaterää kasaan, jolloin lihasten aktivoituminen ei mahdollistu yhtä tehokkaasti mitä paljasjalkakengällä.  

Lihasaktivaation myötä myös aineenvaihdunta paranee kyseisellä alueella. Elimistön valmiustila harjoitteluun lisääntyy ja mahdollisesti myös loukkaantumisriski vähenee.   

Esimerkkinä tästä on kyykkääminen. Jalkaterän maadoittuminen maahan mahdollisimman isolle pinnalle luo hyvän pohjan kyykkäämiselle. Nilkan vakaus mahdollistaa myös polveen vakautta ja kyykkäämisen aikana voi keskittyä paremmin lihastyöhön ja voimantuottoon. Jalkaterän ja nilkan vakaa toiminta heijastuu polven kautta myös suoraan lonkkaan ja alaselkään, mahdollistaen pakaroiden toimintaa ja keskivartalon hallintaa. Nämä edellä mainitut tekijät ovat isossa roolissa kyykätessä, varsinkin painojen lisääntyessä.  

2. Tasapaino ja asennonhallinta:  

Paljasjalkakengät mahdollistavat jalkapohjan leviämisen ja paremman kosktuksen alustaan. Tästä syystä lihakset aktivoituvat ja tukipinta kasvaa. Näiden lisäksi myös proprioseptiikka paranee, eli toisin sanoen kehon kyky aistia alustaa ja mukautua siihen seistessä tai liikkeen aikana.  

Hyvän tasapainon ja asennonhallinnan avulla vältetään esimerkiksi nilkkojen nyrjähdyksiä ja muita tyypillisiä urheiluvammoja. Hyvästä tasapainosta on erityisesti hyötyä kuntosaliharjoitteissa, joissa tehdään askelluksia, muutetaan jalkojen asentoa harjoitteen aikana tai esimerkiksi tehdään ponnistavia suorituksia kuten hyppyjä. 

3. Iskunvaimennus:  

Usko tai älä, mutta tutkimuksissa on pystytty havainnoimaan, että mitä vähäisempi kengän iskunvaimennusmekanismi on, sitä paremmin kehon oma luontainen iskunavaimennus toimii ja kuormitus ohjautuu elimistölle edullisemmin.

Paljasjalkakengissä olevien ohuiden pohjien ansiosta vartalo pystyy toimimaan sille ominaisella tavalla ja vähentämään iskutusta elimistölle käyttäen siihen tarkoitettuja lihaksia ja rakenteita. Iskunvaimennusta tarvitaan kaikissa harjoitteissa, joihin liittyy askellusta, hyppyjä, kävelyä tai juoksua.

4. Liikkuvuus lisääntyy:  

Paljasjalkakengän mahdollistaessa rajoittamattomat liikeradat, toimii elimistömme sille luoduilla ominaisuuksilla. Mahdollisimman suuret ja optimaaliset liikeradat vaikuttavat myös lihasten toimintaan. Lihas toimii nivelten ja muiden kudosten mahdollistamalla liikeradalla. 

Lihastyö toteutuu myös sen mukaan, miten venyttyneessä tai supistuneessa asennossa se on. Liikeratojen ääriasennoissa lihas on heikommillaan, ja jos nivel ei koskaan edes käy siellä ääriasennoissa, lihas ei näissä tilanteissa pääse harjoittumaan lainkaan.  

Toisin sanoen, mahdollistamalla harjoittelussa nivelille mahdollisimmat suuret liikeradat monipuolistat myös lihasten toimintaa. Lihakset joutuvat aktivoitumaan ja tekemän työtä eri pituudella, mikä vaikuttaa lihaksen voimaan sekä aktivoitumiseen.  

Miksi emme sitten luo jalkaterästä toimivaa ja vahvaa kokonaisuutta, joka luo perustan kaikelle vartalon toiminnalle?

Toimiva ja vahva keho pystyy sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin. Mahdollisimman hyvin toimivan ja vahvan kehon luominen harjoittelulla vaatii monipuolista kuormitusta monella eri tasolla.

Ei pronaatiotukea: Paljasjalkakengässä ei ole minkäänlaista tuentaa. Se mahdollistaa jalkaterän luonnollisen liikkeen sekä ohjaa jalkaterän lihakset myös työskentelemään ja luomaan vakaan pohjan koko jalan toiminnalle.

Joustava pohja: Tällä ominaisuudella varmistetaan se, että jalkaterä pystyy mukautumaan erilaisiin alustoihin ja tukemaan kehon liikettä, toimintaa ja voimankäyttöä.

Ohut pohja: Jalassa on luontaisena ominaisuutena iskunvaimennus. Nykymaailmassa jalkaterän toiminta on kuitenkin omien päivittäisten valintojen vuoksi rajoittunut, eikä jalkaterän ominaisuudet pysty toimimaan luonnollisella tavalla.

Tasainen pohja: Tämä ominaisuus mahdollistaa sen, että jalkaterä ja nilkka toimivat niille luontaisilla liikeradoilla. Kantakorotus ohjaa nilkkaa ojennussuunnassa sekä aiheuttaa akillekselle ja pohkeelle lyhentymisen ja näin ollen lisää koukistussuunnan liikerajoitusta.

Leveä varvastila: Varpailla on tilaa levittäytyä kengän sisällä luonnollisesti ja vapaasti. Leveän varvastilan ansiosta jalka toimii optimaalisesti.

Vaistoa Iloa -paljasjalkatennaritVaistoa Rento -paljasjalkatennaritVapauta Varpaat™ PaljasjalkakengätVaistoa Riemu -paljasjalkakengätVaistoa Uoma -paljasjalkavaelluskengät

Hanki itsellesi

PJ-KENGÄT

Muuta tapaasi liikkua ja mahdollista jaloillesi luonnollinen liike paljasjalkakenkien avulla.

Osta tästä

Kuntosaliharjoittelu ja paljasjalkakengät

Kuntosaliharjoittelu ja paljasjalkakengät
Kuntosaliharjoittelussa ei päde samat säännöt mitä esimerkiksi luistelussa. Luistelu onnistuu vain, jos sinulla on luistimet jalassa. Kuntosaliharjoittelu onnistuu millä tahansa kengällä tai ilman kenkää. Tässä blogissa esittelemme syitä miksi paljain jaloin tai paljasjalkakengillä harjoitteleminen vahvistaa kehoa monipuolisemmin kuin perinteisillä kengillä treenaaminen.