Kyykkää lättäjalat vahvemmiksi

Kyykkää lättäjalat vahvemmiksi

Kehon ja jalkaterien arkkitehtuurista

Viime perjantaina julkaistussa liikevälipalassa rakennettiin tukevaa perustaa haastamalla jalkaterän holvikaarten hallintaa kyykkyjen aikana. Tämä antaa nyt mahdollisuuden pohdiskella jalkaterää funktionaalisen arkkitehtuurin eli funktionalismin näkökulmasta.

Funktionalismilla tarkoitetaan modernistista, arkkitehtuuriin ja taideteollisuuteen keskittynyttä tyyliä. Se on suuntaus, jonka mukaan tarkasteltavan järjestelmän jokaisen osan tulisi palvella tiettyä tarkoitusta.

Kerron tässä blogissa miten ihmeessä tämä liittyy jalkoihin ja ihmiskehoon, mutta sitä ennen voit nautiskella liikevälipalan tästä alta.

Muoto ja tarkoitus

Kun katselet ympärillesi, näet erilaisia esineitä joilla on erilaisia käyttötarkoituksia. Kynä näyttää kynältä ja toimii kynänä, koska se on rakennettu kynäksi. Jos kynä olisi rakenteeltaan keitetyn spagetin tapainen, niin se ei olisi kovin hyvä kynä.

Pallo on pyöreä, se pyörii. Jos sitä tunnustelee käsissään ja heittää maahan pari kertaa pääsee selville myös sen materiaaleista ja jousto-ominaisuuksista.

Talo on tehty olemaan paikallaan ja tarjoamaan suojaa olosuhteilta. Sen tärkein elementti on tukeva perusta, jonka päälle rakennetaan seinä- ja kattorakenteet. Niin kauan kuin talo pysyy paikoillaan se täyttää tehtävänsä olla talo. Taloa rakentaessa valitaan materiaaleja, jotka tukevat tätä tehtävää, kuten betoni, kivi, metalli ja puu.

Ihmisen jaloista puhutaan myös usein eräänlaisena perustana. "Perusta" -sanasta tulee kuitenkin mieleen talon perusta ja se johtaa helposti ajattelemaan jalkaterää myös muuttumattomana ja paikallaan pysyvänä rakenteena.

Huomaat varmaan jo ongelman. Jalkaterän, kun pitäisi pystyä muuttamaan asentoaan, jokaisella askeleella.

Kehon perusolemus on pehmeä, ei kova

Ihmisen kehosta noin on 70% on vettä. Liikkeen tulisi virrata. Jalkaterä mukautuu alustaan, kun sen liikettä ei rajoiteta liian tukevilla ja paksupohjaisilla kengillä.

Kuitenkin kehon rakennetta ja rakentumista miettiessä yleensä ensimmäisenä puhutaan materiaaleiltaan kovista luista ja sen jälkeen lihaksista, jotka voi jännittää koviksi.

Nivelet ovat kuitenkin rakenteet joissa liike tapahtuu. Liike, jonka seurauksena niveltä ympäröivät luut liikkuvat ja vaihtavat paikkaansa suhteessa toisiinsa ja muuhun kehoon. Liike, jota lihakset hallitsevat tarpeen mukaan jännittyen ja rentoutuen.

Jos nivel on kankea liikkumaan, ei liike voi virrata. Silloin ei ole mitään väliä, missä kunnossa luut ovat tai kuinka vahvat lihakset sinulla on.

Olet miten liikut

"Mediassa puhutaan paljon hyvän lihaskunnon merkityksestä ja kansaa ohjataan punttisalille sitä kohentamaan. Mutta miten on nivelkunnon ja siitä huolehtimisen laita?"

Mainitsin "Liikkumisesi ei ole vain sinusta kiinni" -blogitekstissä termin nivelkunto ja sen harjoittamisen. Jos haluat lukea blogin, löydät sen tästä linkistä.

Meitä ohjataan harjoittamaan lihaksia, jotta niistä tulisi vahvemmat ja pysyisimme paremmassa kunnossa. Vahvan lihaksen määritelmä ja tapa joilla niitä harjoitetaan ei kuitenkaan välttämättä kohtaa arkisen elämän liikkumisen haasteiden kanssa

Muhkeista reisilihaksista ei ole paljoa iloa, jos nivelesi ovat niin kankeat ettet pääse laskeutumaan lattialle istumaan tai sieltä ylös.

Tässä on taas hyvä muistaa, että vaikka kaikki harjoittelu on liikkumista, ei kaikki liikkuminen ole harjoittelua.

Keho lihaksineen tulee hyväksi ja vahvaksi siinä mitä eniten teemme. Se ei todennäköisesti ole punttisalin jalkaprässissä istumista. Istumista kyllä, mutta monella muulla penkillä ja istuimella.

Miten kyykätä lättäjalat vahvemmiksi?

Videolla esitelty harjoitus ei ole perinteinen ja se saattaa tuntua monesta oudoltakin. Tämä johtuu siitä, että siinä ei harjoiteta lihaksia, vaan liikettä. Liikettä, jonka aikana lihasten täytyy tehdä työtä.

Jalkaterien juurruttaminen maahan ja videolla mainitun korkkiruuvin kiristäminen luo olosuhteet - tai arkkitehtuurin - jossa jalkaterän holvikaaret ovat tukevat ja vahvat.

Luisten holvikaarten muodon hallitseminen kyykyn aikana on jalkaterän sekä lonkan lihasten välisen yhteistyön seurausta. Itse kyykkyyn meneminen on toissijaista ja sen tehtävä on haastaa jalkaterän ja lonkan hallintaa eli lihasten työtä.

Passiivisten elämäntapojen ja valintojen tuottamat liikkuvuuden puutteet ja kireydet tekevät tästä luultavasti hankalaa. Mutta yhtälailla, mikäli pystyt hallitsemaan jalkaterän tukevan holvikaaren kyykyn aikana, olet purkamassa ja korjaamassa juuri noita samoja kireyksiä sekä liikkuvuuden puutteita.

Mikäli hallinta pettää kyykyn aikana, kertoo se siitä, että kehosi liikkuvuus ei riitä ja sen lihakset eivät ole tarpeeksi vahvoja hallitsemaan liikettä loppuun asti.

On tärkeää ymmärtää, ettei tämä tarkoita epäonnistumista, vaan kehosi rajojen löytymistä. Kehosi pystyy tänään menemään tähän asti. Jos haluat kehittyä ja päästä pidemmälle, jatka harjoittelemista.

Yhteenveto

Kun kehon liikkumisen tieltä purkaa sille asetettuja esteitä, on täysin luonnollista, että sen liikkuvuus ja toimintakyky alkaa kehittymään. Etenkin, kun sitä edistää aktiivisesti, esimerkiksi tässä blogissa esitetyllä harjoituksella.

Muista kuitenkin, että kaikki liikkuminen on harjoittelua. Vietä siis aikaa tuolien ja sohvien sijaan lattialla tai syväkyykyssä. Roiku oksissa, lyhtypylväissä tai leuanvetotangossa. Hengitä pallealla. Näillä rakennat kehosi toimintakyvyn luonnollista perustaa vahvemmaksi.

Ja anna jaloillesi mahdollisuus toimia kunnollisena, liikkuvana ja muotoaan muuttavana perustana, käyttämällä paljasjalkakenkiä.

Kirjoittaja:

Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen

"Mie toivon, että kun sie olet lukenut tämän kirjoituksen, oppisit ymmärtämään paremmin kehosi liikkumista suhteessa kokemiisi ongelmiin. Sekä toivottavasti myös yhdistämään pisteitä oman käyttäytymisesi sekä kehosi toiminnan välillä."

Paljasjalkakenkiin, kävelyyn ja jalkojen toimintaan erikoistunut fysioterapeutti, Kipukaupan & Vaistoan asiantuntija.