Lantion liikkuvuus - testi ja harjoitus

Lantion liikkuvuus - testi ja harjoitus

Lantion liikkuvuusharjoitus ja testi

Lukuaika 3 min.

Fysioterapeutti kertoo lantion roolista osana luonnollista kävelyä. Lisäksi hän näyttää testin ja harjoituksen, joka paljastaa lantion kankeudet.

Poptähti Shakira lauloi hitissään: “Hips don’t lie”. Samoilla linjoilla on Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen, joka on perehtynyt kehon luonnolliseen liikkumiseen. Matti onkin muun muassa kyykyttänyt meitä useampaan otteeseen. Lisäksi hän on vannoutunut paljasjalkailija.

Matti on kävelyn asiantuntija ja melkoisen tarkka siitä, mitä kutsutaan kävelyksi ja mitä ei. Kaikenlainen laahustaminen ei välttämättä täytä ihmiselle tarkoitetun kävelyn määritelmää Matin kirjoissa.

Jalan luonnolliset mekanismit kävelyn aikana

Useimmiten Matti on kertonut meille jalan luonnollisista mekanismeista kävelyn aikana. Muun muassa jalan alustaan mukautumisvaiheesta, pronaatiosta ja jalan työntövaiheeseen liittyvästä supinaatiosta.

Lyhyesti sanottuna: ensimmäisessä vaiheessa jalka mukautuu rennosti alustaa vasten ja toisessa jalka jäykistyy tiukaksi vipuvarreksi, jotta sillä on hyvä ponnistaa vauhtia askeleeseen.

Mikäli jalka on estynyt toteuttamasta näitä mekanismeja johtuen esimerkiksi perinteisistä kengistä, jalan luonnolliset toiminnot eivät pääse toteutumaan. Matin on vaikea hyväksyä kutsumaan kyseistä liikkumista kävelyksi.

Lantio osana kävelyä

Mutta kävelyyn liittyy monia muitakin mekanismeja. Todellisuudessahan koko keho liittyy kävelyyn. Tällä kertaa siirrymme hieman ylemmäs ja otamme tarkasteluun lantion, jonka jäykkyydet vaikuttavat muun muassa jalkaterien suuntautumiseen.

Normaalissa kävelyssä jalkaterien tulisi olla suunnattuna suoraan eteenpäin. Sisäänpäin kääntyneet jalkaterät saattavat viestiä polvien virheasennosta tai madaltuneista holvikaarista. Ulospäin kääntyneet jalkaterät sen sijaan saattavat kertoa lonkan jäykkyyksistä. PALAAN TÄHÄNM

Keinuva peppu kuuluu normaaliin kävelyyn

Matin mukaan lantion pitää pystyä keinumaan kävelyn aikana puolelta toiselle. Kävellessä kehon painopiste siirtyy askeleiden mukana, minkä aikana myös lantio liikkuu vuorotellen puolelta toiselle.

Keho toimii parhaiten silloin, kun se saa monipuolista liikettä

Monipuolinen liike ei tässä asiayhteydessä tarkoita monipuolista liikuntaa tai harjoittelua, vaan kehon luonnollisten liikkeiden toteutumista. Kun kaikkia kehon osia hyödynnetään koko liikeratansa mukaisesti, keho voi hyvin. 

Kaikkia kehon niveliä, lihaksia ja jänteitä tulisi käyttää niille tarkoitetulla tavalla, jotta ne voivat mahdollisimman hyvin. Tällöin keho kuormittuu luonnollisella tavalla ja jakaa sen tarkoituksenmukaisesti. Keho on luotu liikkumaan.

“Modernit elämäntavat ja uskomukset siitä, miten kehoamme tulisi liikuttaa, johtaa siihen, että emme liikuta kehoamme luonnollisesti”

Ihmiskeho on saavuttanut nykyisen muotonsa pitkälti kivikauden aikana silloisen ympäristön mukaan. Ehkä ei olekaan kumma, että viimeisen sadan vuoden aikana syntyneet keksinnöt ovat aiheuttaneet monenlaisia ongelmia kivikautisille kehoillemme. 

Kuinka moni kävelee paikasta toiseen peppu heiluen? Kuinka moni tekee tarpeensa nykyisin kyykyssä? Kuinka monet meistä käyskentelevät paljain jaloin tasangoilla ja metsissä?

Ei Matti meitä kuitenkaan metsään ole lähettämässä ainoastaan heikon karvoituksemme turvin, mutta myös nyky-yhteiskunnassakin pystymme toimimaan kehollemme terveellisellä tavalla. Joudumme kiinnittämään siihen tosin enemmän huomiota, mutta se onnistuu kyllä, jos halua riittää.

Mutta palataan takaisin kävelyyn ja lantioon.

Matin lantion ja lonkkien liikkuvuustesti ja harjoitus

Matti esittelee näppärän testin, jonka avulla voi testata kehon eri osien liikkuvuutta suhteessa toisiinsa. Testi toimii samalla harjoituksena.

Tee näin:

  • Ota lonkkien levyinen haara-asento
  • Käännä jalkaterät eteenpäin
  • Pidä oikea polvi suorana
  • Anna vasemman polven mennä koukkuun

Lantiosi vasemman puolen pitäisi laskeutua. Anna kehon toimia luonnollisesti ja havainnoi tuntemuksia.

 

  • Suorista vasen polvi ja anna lantion nousta takaisin ylös
  • Pyri pitämään yläkroppa paikoillaan, jotta se ei kallistu 
  • Pidä muu keho suorassa
lantio

Toista liikettä 5-10 kertaa ja vaihda puolta. Tunnustele kummalle puolelle on helpompi keikauttaa lantiota. Tee toistoja kankeammalle puolelle hieman enemmän. 

Kokeile samaa kävellessä

Kuten tekstissä aiemmin mainittiin, lantion kallistus sivusuunnassa kuuluu luonnolliseen kävelyyn. Yritä siis tehdä sama kuin äsken, mutta kävelyn aikana.

Tee näin:

  • Ota askel eteen
  • Siirry koko kehollasi askeleen päälle
  • Anna lantiosi laskeutua taaemman jalan puolelta ja nousta etummaisen jalan puolelta
  • Ota toinen askel ja anna lantion liikkua toiseen suuntaan
  • Pidä yläkroppasi pystyssä koko toiminnon ajan

Lantio kävellessä

Yllättävän monimutkaista?

Niinkin arkista kuin kävely onkin, luonnolliset toiminnot saattavat olla haastavia, jos olemme vuosikausia tottuneet liikuttamaan kehoamme tietyllä tavalla. 

Onkin yllättävää, kuinka opimme taaperoisina liikkumaan luonnollisesti ja oikealla tavalla, mutta muodin ja ympäristön vaikutuksesta olemme muuttaneet tapaamme liikkua. Vaikka se ei olisi kehollemme terveellistä tai luonnollista.

Parasta on kuitenkin se, että vaikka olisit tehnyt vuosikymmeniä kehollesi epäterveellisiä asioita, voit opetella takaisin ruotuun. Koska keho oppii siitä, miten sitä käyttää.

P.S. Luonnollista liikettä voit opetella Matin vetämillä Syväkyykkyyn verkkokurssilla tai Vapauta Varpaat 30 päivän valmennuksessa