Paljasjalka -vaelluskengät kokemuksia - 25 km vaihtelevassa maastossa

Paljasjalka -vaelluskengät kokemuksia - 25 km vaihtelevassa maastossa
Paljasjalka- Vaelluskengät

Vaelluskengät "tulikokeessa" 25 kilometrin pituisella vaelluksella erittäin vaihtelevissa olosuhteissa kestivät hyvin ja sään ja maaston haasteet.

Monet meistä tietävät, että paljain jaloin liikkuminen on hyväksi. Siksi usein kesämökille mentäessä kengät potkitaankin pois jaloista heti ensimmäisenä. Terävät kivet, kävyt ja havunneulaset toki hieman pistelevät jalkoja, mutta ne useimmiten siedetään. 

Koska paljasjalkailu on niin hyväksi jaloille, olisi mahtavaa voida tepsutella paljain jaloin pidempiäkin matkoja ja samoilla jopa metsässä. Tosin modernin ihmisen karaistumattomat jalkapohjat eivät metsäjuoksuja kestäisi ja haavoilta sekä muilta osumilta ei voisi välttyä.

Paljasjalka -vaelluskengät tarjoavat mahdollisuuden patikoida metsässä, kuten “paljain jaloin”, mutta turvallisesti. Paljasjalkakenkä suojaa jalkaa kylmältä, terävimmiltä kiviltä, oksilta ja kävyiltä ja pito on hyvä jopa kosteassa ympäristössä. 

“Kahdenpäivän aikana tuli vaelluskilometreja noin 25 kilometriä” 

Vaelluskengät

Marika kuuluu Kipukaupan Facebook-yhteisöön ja jakoi kokemuksensa laitettuaan Varpauta Varpaat - Vaelluskengät todelliseen tulikokeeseen: parin päivän aikana hän kolusi 25 kilometriä hyvin vaihtelevassa maastossa.

Vaelluksen aikana sää oli sekä poutainen että sateinen. Maasto oli sitäkin vaihtelevampaa: soratietä, metsämaastoa, polkuja, kalliota, suota ja umpimetsää. 

Marika kertoi kenkien tuntuneen tukevilta yllätyksellisessäkin maastossa, kun aina ei ollut mahdollisuutta nähdä mihin astui. Kengät tukivat kuulemma hyvin nilkkaa olematta kuitenkaan jäykät tai puristavat.

Vapauta Varpaat - vaelluskengät ovat tosin paljasjalkakengät, jotka voi vääntää rullalla eivätkä ne tue juuri ollenkaan. Mutta ehkäpä Marikan omat nilkat ovat vahvistuneet paljasjalkakenkäilyn tuloksena. Niin tai näin, askel oli tukeva ja vakaa.

Ohuet pohjat

Paljasjalkakenkien pohjan tulee olla maksimissaan 5 mm paksu. Tarkoituksena pitää jalkojen tuntemukset mahdollisimman “paljasjalkamaisena”. Kuten mainittua, kenkien tulee suojata jalkoja, mutta pitää tuntemukset mahdollisimman lähellä aitoa. Marikan mukaan:

“Kivet, kävyt, juurakot ym. tuntuivat oikein miellyttävästi jalkapohjalle, ei ollenkaan liikaa.”

Vaelluskengät oon valmistettu PU-keinonahasta, joka hylkii vettä ja on itsessään vedenpitävä. Kenkien läpän saumakohdista vettä voi imeytyä kenkään eli kenkä ei ole täysin vertauskelvollinen esimerkiksi kumisaappaisiin. 

Marika sanoikin:

“Jalat pysyivät kuivana, kunhan ei astunut liian syvään silmäkkeeseen…”

Hänen mukaansa ensimmäisen ja sateisemman päivän jälkeen sukat olivat päältä hieman kosteat. Marika tosin sanoi, että hänellä oli kuivan kelin housut jalassa, jotka päästivät vettä jonkin verran läpi. Hieman kosteutta oli myös karannut kengän läpän kohdalta.

Vedenkestävä pinta

 

Marika kuvasi tuntemuksiaan patikoinnista näin:

“Vaelluksella tuntui kuin ei olisi jaloissa mitään, nyt tuntuu kuin ei olisi missään käynytkään”

 Kengät olivat kevyet eivätkä painaneet mistään. Marika viitannee jälkimmäisessä lauseessa siihen, ettei hänellä ollut kipuja jaloissa, vaikka vaellus oli pitkä ja osittain haastavassa ympäristössä sekä vaihtelevassa säässä. 

Marika jatkaa: 

“Vähän pelkäsin kestääkö kengät edes tätä ensimmäistä reissua, mutta hyvin kesti, nyt katsotaan kuinka kauan😁

Marika myöntää jännittäneensä kenkien kestävyyttä ennen vaellukselle lähtemistä. Marika taisi kaiken kaikkiaan olleen melkoisen tyytyväinen vaelluskenkiin. Hän nimittäin päättää palautteensa lyhyesti:

“Minä en muita enää jalkaani laita!” -Marika

Kiitos Marika tuhannesti palautteestasi, se ja kaikkien muidenkin palautteet ovat meille Kipukaupalla korvaamattomia. 

Jatkuvaa paljasjalkakenkien tuotekehitystä

Teemme jatkuvasti tuotekehitystä ja parannuksia tuotteisiimme. Esimerkiksi Nykyiset Vapauta Varpaat - Vaelluskengät ovat palautteiden perusteella tehty edellistä mallia kestävämmäksi nimenomaan Suomen karuja oloja silmällä pitäen. 

Tuotekehitystä on jatkossa tukemassa myös Kipukaupan asiantuntija Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen, joka vannoo paljasjalkailun nimeen. 

P.S. Kokeile sinäkin Vapauta Varpaat -Vaelluskenkiä patikoimiseen! Olisi mahtavaa kuulla myös sinun kokemuksistasi.