Ovatko paljasjalkakengät hyvät frisbeegolf kengät?

Ovatko paljasjalkakengät hyvät frisbeegolf kengät?

Frisbeegolfissa paljasjalkakengillä palkintokorokkeelle

Teemu pietarinen on aktiivisesti kilpaileva frisbeegolf-harrastaja. Hän kirjoitti seuraavan blogikirjoituksen, jossa kertoo omakohtaisia kokemuksiaan siitä, miten kiekko lentää paljasjalkakengät jalassa. Frisbeegolffari kertoo myös kuinka kauan kesti nousta palkintokorokkeelle paljasjalkakengillä.

Olen lennättänyt kiekkoa yhdeksättä vuotta peräkkäin ja jaloissa on ollut lapikasta monenlaista. Kenkien tärkeyttä kuvaa se, että niitä ei pitäisi ajatella lainkaan, jotta kaikki huomio olisi heittotekniikassa.

Itse heittäminen lähtee liikkeelle jaloista ja voima siirtyy alustasta jalkojen välityksellä aina kiekkoon saakka, joten jos perusta pettää, niin heittämisestä ei tule mitään.

Monenlaisen jalkineen jälkeen olen päätynyt lenkkarimallisiin vaelluskenkiin, joissa on paksut pohjat. Kuluvana kesänä päätin kuitenkin kokeilla jotain täysin uutta ja pistin jalkaani Kipukaupan Vapauta Varpaat™ - paljasjalkakengät. 

Paljasjalkakengät vs. lenkkarimalliset vaelluskengät

Niiden kevyt rakenne ja kangasmateriaali oli kaikkea muuta kuin mitä olin heittokengiltä aiemmin vaatinut. Aluksi olin todella skeptinen kenkien kestävyyden suhteen: olin vakuuttunut, että ne repeäisivät jo parin heiton jälkeen. 

Tein ohjeiden mukaan eli lampsin ensin kotonani paljasjalkakengillä ja sitten ulkona sekä arjessa. Kun tuntuma alkoi olla hyvä, päätin tarttua härkää sarvista ja pistää paljasjalkakengät kenttätreenikokeeseen kiekonheitto-olosuhteisiin. Ensivaikutelma oli...

...todella outo. Aloittelin todella varovaisesti, koska ensin en luottanut kenkiin ja jouduin keskittymään entistä enemmän. Mutta vähän ajan kuluttua totuin niihin ja huomasin miten hyvä paljasjalkakengät jalassa on heittää. 

 

Vapauta Varpaat frisbeegolf

Tuntuma alustaan oli todella välitön ja askelten ajoittaminen tuntui entistä paremmalta. Myös pito oli häkellyttävän hyvä ja aloin ymmärtää paljasjalkakenkien hyödyt, kun jalan ja maan välistä oli poistettu paksu kerros: heittämisestä tuli paljon luontevampaa kuin aiemmin.

Paljasjalkakengät testiin täydellä frisbeegolf-kierroksella

Kun olin totutellut paljasjalkakenkiin, oli seuraava askel pelata täysi harjoituskierros. Todelliseen testiin kengät joutuvat, kun ollaan frisbeegolf-radalla maastossa, jossa tasaisen alustan luksusta ei ole. 

Pakko sanoa, että hyvin toimivat. Liukastumisia ei tullut ja heitot lähtivät vähintään yhtä hyvin kuin ennenkin. Ehkä jopa hieman paremmin.

Arjessa huomasin joutuvani kiinnittämään huomiota kävelyyn, koska entinen tapani käyskennellä oli runnoa menemään vahvalla kanta-askeleella. Opettelin siis kävelemään uudestaan. 

paljasjalkakengät frisbeegolf

Sittemmin olen käyttänyt kenkiä virallisissa kisoissa. Aluksi yhden kierroksen kilpailuissa ja viimeisimpänä pelattiin Pohjois-Karjalan avoimet, joissa mentiin läpi kaikki kolme kierrosta paljasjalkakengillä. 

“Pystyin luottamaan jalkineisiin koko kilpailun ajan ja keskittymään olennaiseen. 11. sijalta podiumille (3. sija) en voi olla vähempää kuin erittäin tyytyväinen.”

Kaatosadekaan ei hidastanut menoa, kun kenkien kaverina oli vedenpitävät sukat. Itse asiassa paljasjalkakenkien ansiosta tuntuma ja pito olivat uskomattoman hyvä alustaan. 

Olosuhteet olivat kisoissa haastavat, mutta pystyin nousemaan ennakkoon 11. sijalta aina podiumille saakka kolmanneksi.

 

Vapauta Varpaat palkintokoroke

Tulos on toki monen osatekijän summa, mutta en voi kiistää, etteivätkö Vapauta Varpaat - paljasjalkakengät olisi vaikuttaneet menestykseen. Heittohan lähtee jaloista ja tuntuma alustaan on keskeinen. Pystyin luottamaan jalkineisiin koko kilpailun ajan ja keskittymään olennaiseen. 11. sijalta podiumille en voi olla vähempää kuin erittäin tyytyväinen.

Tähän päivään mennessä olen käyttänyt 4 viikkoa paljasjalkakenkiä, mikä on melko lyhyt aika. Tässä ajassa olen kuitenkin tehnyt puolenkymmentä kenttätreeniä, kolme harjoituskierrosta, kuusi kisakierrosta sekä käyttänyt kenkiä arjen askareissa päivittäin.

Heittoja on kengille kertynyt reilusti  toista tuhatta eikä kulumia, repeytymisiä tai liimausten pettämisiä ole havaittavissa. Alkuperäiset joustavat nauhat vaihdoin ohjeiden mukaan kangasnauhoihin, joka napakoitti kenkiä entisestään.

 

Vapauta Varpaat

Pohjallinen on isovarpaan kohdalta selkeästi kulunein kohta, joka vaatii uusimisen lähitulevaisuudessa. 

Yhteenveto

Kokemus on äärettömän positiivinen enkä pysty kuvittelemaan itseäni enää heittämässä paksupohjaisissa, raskaissa ja kalliissa vaelluskengissä. 4 viikon intensiivisen käytön seurauksena tunnen jalkojeni vahvistuneen ja voivan paremmin.

Odotan innolla tulevia kisoja ja miten paljasjalkakengät sekä heittäjä kestää läpi koko kesän. Tavoitteena ei yhtään vähempää kuin kipuaminen palkintokorokkeen ylimmälle askelmalle paljasjalkakengissä kirkkain mitali kaulassa.

Kesäisin terveisin,

Teemu

 P.S. Tutustu Vapauta Varpaat™ - paljasjalkakenkiin TÄSTÄ!

...tai paina kuvasta.

Vapauta Varpaat


2 kommenttia


  • Atte

    Laurin kommenttiin: itse heittänyt pari kesää yksillä vivoilla ja ei ole tullut muuta kuin pohjan kuvion kulumaa joka osittain myös muusta arki käytöstä ja varmasti osittain paljasjalka tyylin kävelyyn opettelemisesta johtuvaa (primus all weather ei fg pohjalla). Seuraavaksi meinaan näitä kesä heittokengiksi ja välikausikengiksi magna FG kenkiä sillä vaelluskengissäni oleva fg pohja ei ole mitenkään kärsinyt vaelluksista ja heittelyista.


  • Lauri Korhonen

    Olisi vielä kiva tietää, kuinka hyvin kengät ovat kestäneet. Itse ostin vivobarefootit viime lokakuussa ja kengät ovat kuluneet/hajonneet parissa kuukaudessa inhottavasti. Yritän löytää uusia paljasjalkakenkiä, jotka kestäisivät aktiivista frisbeegolfin pelaamista edes kokonaisen vuoden


Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen hyväksyntää

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.