Kenkien hoito ja kuluminen

Paljasjalkakenkien kulumiseen voi vaikuttaa kiinnittämällä huomiota omaan kävelyyn ja liikkumiseen. Blogissa käydään läpi myös hoitovinkkejä ja kannattaako paljasjalkakengissä käyttää sukkia vai ei. 

Mahdollisimman vähän kenkää

Paljasjalkakenkä on suunniteltu niin, että siinä on mahdollisimman vähän pohjaa. Tietyt ominaisuudet kuten ohut ja tasainen sekä joustava pohja tekevät kengästä paljasjalkakengän.

Jotta saadaan aikaiseksi paljasjalkakenkä on käytettävä tiettyjä materiaaleja. Esimerkiksi pohjan materiaali on synteettistä kumia ja se on joustava sekä ohut. Ominaisuuksiensa ja materiaaliensa takia paljasjalkakengät kuluvat käytössä perinteistä kenkää nopeammin.

Kuinka pidentää paljasjalkakengän käyttöikää?

Kuten ehkä tiedättekin niin fysioterapeuttimme Matti "Paljasjalka Fysio" Melanen on erikoistunut kenkien lisäksi oikeaoppiseen kävelyyn.

Kävelytekniikalla voimme välttää kenkien ja jalkojen turhaa kulumista ja pidentää molempien käyttöikää.

Matin vinkit kävelyyn:

1) Opettele kävelemään pehmeämmin. Kantapäätä ei tarvitse iskeä maahan, sen voi myös asettaa.

2) Lyhennä askeltasi, pitkien askelten harppominen korostaa kantaiskua.

3) Pidä huolta jalkaterän, nilkan ja lonkan seudun liikkuvuudesta. Kun kehon osat liikkuvat sutjakkaammin myös kävely on helpompaa.

Paljasjalkakenkien hoitaminen

Paras hoito kaikille kengille on, että antaa kengän myös levätä toisinaan. Olisi hyvä olla vähintään kahdet kengät, joita vaihdella arjessa.

Kenkälusikan käyttäminen pukiessa ja pohjallisten säännöllinen vaihtaminen auttavat myös kenkien hoidossa.

Suosittelemme käyttämään sukkia paljasjalkakengässä hygieniasyistä. Kenkien käyttämiseen sukka ei vaikuta, mutta jos haluaa suojata kenkää hieltä ja kuonalta niin sukkaa on syytä käyttää.

Kenkien pesu

Peseminen

Kipukaupan valikoimasta ns. lenkkarimallia voi pestä myös pesukoneessa. Käytä 30 asteen ohjelmaa ilman linkousta. Huom! Pohjallinen ei kestä pesukonepesua.

Vaelluskenkäämme ei voi pestä pesukoneessa. Irtoliasta kengät kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin esimerkiksi kostealla rätillä. Kenkien vedenpitävyyttä voi lisätä käsittelemällä ompelelangat saapasrasvalla.

Ikivanha ja luonnollinen puhdistuskeino kengille on ruokasooda. Mikäli vaelluskenkä haisee ja on likainen sisältä päin ja pohjallisten vaihtaminen ei auta niin voit kokeilla seuraavaa:

1) Poista pohjallinen.

2) Anna kenkien kuivua.

3) Ripottele ruokasoodaa kuivan kengän sisään.

4) Anna vaikuttaa yön ylitse.

5) Imuroi ruokasooda pois kengistä.

Mikäli sinulla on hyviä kotikonsteja kenkien pesuun ja huoltamiseen liittyen niin käy kommentoimassa alle parhaat vinkkisi!

Mikä tekee kengistä paljasjalkakengät?

Ei pronaatiotukea: Paljasjalkakengässä ei ole minkäänlaista tuentaa. Se mahdollistaa jalkaterän luonnollisen liikkeen sekä ohjaa jalkaterän lihakset myös työskentelemään ja luomaan vakaan pohjan koko jalan toiminnalle.

Joustava pohja: Tällä ominaisuudella varmistetaan se, että jalkaterä pystyy mukautumaan erilaisiin alustoihin ja tukemaan kehon liikettä, toimintaa ja voimankäyttöä.

Ohut pohja: Jalassa on luontaisena ominaisuutena iskunvaimennus. Nykymaailmassa jalkaterän toiminta on kuitenkin omien päivittäisten valintojen vuoksi rajoittunut, eikä jalkaterän ominaisuudet pysty toimimaan luonnollisella tavalla.

Tasainen pohja: Tämä ominaisuus mahdollistaa sen, että jalkaterä ja nilkka toimivat niille luontaisilla liikeradoilla. Kantakorotus ohjaa nilkkaa ojennussuunnassa sekä aiheuttaa akillekselle ja pohkeelle lyhentymisen ja näin ollen lisää koukistussuunnan liikerajoitusta.

Leveä varvastila: Varpailla on tilaa levittäytyä kengän sisällä luonnollisesti ja vapaasti. Leveän varvastilan ansiosta jalka toimii optimaalisesti.

Vaistoa Riemu -paljasjalkakengätVaistoa Uoma -paljasjalkavaelluskengätVaistoa Suisto -paljasjalkavaelluskengätVaistoa Kumpu lasten välikausi paljasjalkakengätVaistoa Kiva lasten paljasjalkatennarit

Hanki itsellesi

PJ-KENGÄT

Muuta tapaasi liikkua ja mahdollista jaloillesi luonnollinen liike paljasjalkakenkien avulla.

Osta tästä