Purentalihakset jumissa - kokeile venyttelyä!

Purentalihakset jumissa - kokeile venyttelyä!

Lukuaika 2 min. 

Fysioterapeutin jatko-ohjeet purentalihasten jumeille. Tällä kertaa otetaan loputkin irti leuoista, kun tehdään leukojen jännitys ja rentousvenyttely omia käsiä käyttämällä. 

Purentalihasten ja leuan venyttely - osa 2

Edellisessä blogikirjoituksessa harjoittelimme Kipukaupan asiantuntijan, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melasen johdolla kireiden purentalihasten jumppaa leukaa venyttelemällä.

Matti ottaa loputkin irti leuoistamme. Harjoituksia täytyy tehdä varoen ja omaa kehoa (leukojaan) kuunnellen ja kipurajaa voi hieman haastaa. Kovaa kipua ei ole kuitenkaan tarkoitusta tuottaa. Yleensä Matin ohjeistus kipurajan tunnistamiseen on kirosanat.

“Kun ärräpäitä alkaa suoltamaan, on aika hellittää”
-Matti

Jos edellinen leukojen venytysharjoitus tuntui hyvältä ja haluaa hieman lisähaastetta, kannattaa kokeilla seuraavaa harjoitusta. Kyseessä on astetta rankempi leuan liikkuvuusharjoitus. Jos haluat muistella ja tehdä ensin edellisen harjoituksen, voit katsoa sen TÄSTÄ

Käydään hieman teoriaa läpi.

Lihaksen kolme erilaista toimintoa

Lihakselle on hyvästä monipuolinen tekeminen. Tällöin kaikkein parasta olisi, joka kaikkia kolmea toimintoa tulisi tehtyä vuorokauden aikana. 

Lihaksen supistustyypit:

Konsentrinen supistus
Lihaksen pituus lyhenee, joka luonnollisesti tuottaa liikkeen supistuksen tuottaman vedon suuntaan. Esimerkiksi, kun nostat lapsen syliisi.

Isometrinen supistus
Tässä tilanteessa lihas jännittyy, mutta sen pituus ei muutu, eli ylläpitävä voima. Esimerkiksi, kun kannat lasta sylissäsi.

Eksentrinen supistus
Lihas jännittyy samaan aikaan, kun sen pituus kasvaa; voidaan puhua jarruttavasta työstä. Esimerkiksi tilanne, kun lasket lapsen pois sylistäsi.

Leuan ja purentalihasten tapauksessa pureminen syödessä on konsentrista. Hampaiden pureminen yhteen yöllä on isometristä. Mutta eksentristä supistusta ei käytännössä tapahdu.

Tästä pääsemmekin aiheeseen, tarvitsemme eksentrisen supistusharjoituksen purentalihaksille, jotta saamme leuoille monipuolisen lihasharjoituksen.

Jännitys-rentousvenyttely

Kyseisessä harjoituksessa tehdään kaksi vastakkaista toimintoa yhtä aikaa. Toisin sanoen lihasta venytetään ja supistetaan samanaikaisesti.

HUOMIOI pari seikkaa ennen aloittamista. 

  • Pese kädet, koska joudut laittamaan sormia suuhusi.
  • Tee harjoitus varovasti, jotta et vahingoita itseäsi

Leuan venytys

Tee harjoitus näin

Kuten mainittua, kyseessä on jännitys- ja rentoutusharjoitus, jossa lihasta sekä venytetään että supistetaan yhtä aikaa.

  • Avaa suu niin auki kuin mahdollista. 
  • Laita sormet koukkuun ja ota aseta ne alahampaiden päälle
  • Vedä suutasi auki sen verran kuin se aukeaa sormien avulla ja pidetään ote
  • Tässä kohtaa yrität purra hampaitasi yhteen, mutta otteesi estää sen
  • Pidä jännitys n. 5 sekuntia ja rentouta

  

Tässä kohtaa voit kokeille aukeaako suu vielä enemmän (ei väkisin) ja toista harjoitus noin kolme kertaa.

“Sitten fiilistele, miltä leuka tuntuu”
-Matti

Matti toivoo, että ihmiset oppisivat kuuntelemaan kehoaan ja tuntojaan. Harjoituksen jälkeen onkin hyvä hetki pysähtyä ja miettiä, onko mikään muuttunut. 

Ensi kerralla vielä yksi aiheeseen liittyvä kirjoitus, kun Matti näyttää kielitaitonsa.

P.S. Kasvojen hierontaan sopii erittäin hyvin Jade - Hierontakivi, joka kulkee kätevästi mukanasi.